Romania a dat Bulgariei o lectie de diplomatie

joi, 30 martie 2000, 23:00
4 MIN
 Romania a dat Bulgariei o lectie de diplomatie

"Romania a dat Bulgariei o lectie de diplomatie in privinta celui de-al doilea pod peste Dunare", sustine cotidianul bulgar "Novinar", in numarul sau de ieri. "Intr-adevar, si noi am primit ceea ce doream – podul sa fie la Vidin. Romania a obtinut, in schimbul acordului pentru un pod nedorit, promisiunea Europei ca magistrala care leaga aceasta constructie sa treaca pe traseul indicat de Bucuresti. Asa ca, nu si fara acordul nostru, Romania este pe cale sa rezolve si una dintre problemele sale serioase legate de conflictele sociale declansate de minerii sai nemultumiti", relateaza "Novinar".
Bulgaria va face un pod ciudat cu Romania, sustine cotidianul bulgar "24 ceasa". Bulgaria va construi podul la Vidin-Calafat, iar Romania il va "impinge" abil inspre est, astfel incit drumul spre Europa, prin Romania, se va prelungi cu 120 de km, se arata intr-un comentariu aparut in "24 ceasa". Acest traseu este similar cu cel care ar fi rezultat prin amplasarea noului pod la Oreahovo-Bechet. "Banii care sint necesari construirii unei magistrale si a unei linii ferate pe Valea Jiului vor ajunge la suma fantastica de un miliard de dolari. Romania spera sa primeasca macar 300 de milioane de dolari prin Pactul de Stabilitate. Daca acesti bani vor fi alocati, ce se va intimpla cu restul proiectelor propuse de tarile din regiune", se intreaba retoric cotidianul bulgar "24 ceasa".
Proiectul celui de-al doilea pod peste Dunare vine ca o manusa autoritatilor de la Bucuresti, care se gasesc intr-un an electoral, sustine cotidianul bulgar "Novinar". Prin acest proiect ele vor putea sa intreprinda pasi importanti impotriva somajului si pentru atragerea investitiilor straine. In acelasi timp, au dat un exemplu diplomatiei bulgare cum anume se pot cistiga bani buni si pozitii privilegiate, conchide "Novinar".
Proiectul construirii unui nou pod peste Dunare a stagnat citiva ani din cauza divergentelor existente intre Sofia si Bucuresti in privinta amplasamentului noii constructii. Premierul roman, Mugur Isarescu si omologul sau bulgar, Ivan Kostov, au semnat, pe 27 martie, la Bucuresti, o Declaratie comuna privind construirea podului in zona Vidin-Calafat. Isarescu sustine ca proiectul constructiei podului peste Dunare va duce la crearea a citorva mii de locuri de munca in Valea Jiului si, ulterior, prin atragerea investitiilor, va duce si la reluarea unei activitati economice fructuoase.
Noul pod va fi construit la 5 kilometri de orasul Vidin si, respectiv, la nord de Calafat, in dreptul kilometrului 796 al Dunarii. In aceasta portiune malul romanesc este mai inalt si exista spatiul necesar construirii infrastructurii aferente noului pod peste Dunare. Aceasta varianta prevede un pod mixt, rutier si feroviar, care va avea o lungime de 1.275 metri. Costul total al constructiei se ridica la 160 de milioane de euro, suma care acopera si construirea infrastructurii aferente de pe cele doua maluri ale fluviului. Potrivit calculelor facute de expertii bulgari, costurile ridicarii infrastructurii pe malul romanesc al Dunarii se ridica la 8,6 milioane de euro. La aceasta suma se adauga alte 4,5 milioane de euro necesari construirii punctului de trecere al fontierei pe portiunea romaneasca a noului pod.
Romania si Bulgaria au convenit, printr-un memorandum semnat la inceputul lunii februarie, ca realizarea proiectului constructiei unui nou pod peste Dunare sa fie sustinuta exclusiv din sursele financiare ale Bulgariei.
Bodo Hombach acuza: politicienii romani au incercat inca o smecherie!
Ieri s-a incheiat la Bruxelles prima Conferinta regionala de finantare pentru tarile din sud-estul Europei, cu rezultate foarte bune, desi organizarea acesteia a fost "relativ disputata", dupa cum a declarat Bodo Hombach. Asteptarile au fost chiar depasite, la fel ca si cifra la care s-au ridicat calculele finale: 1,8 miliarde de euro, fata de 1,54 miliarde de euro cum se stabilise initial. Astfel, de la o prioritate pe termen lung, podul peste Dunare ce va fi construit intre Romania si Bulgaria intra acum in "Quick Start Package", suma alocata in acest an fiind de 5 milioane de euro. Iata ce a spus in conferinta de presa Bodo Hombach referitor la finantarea acestui pod: "Politicienii romani sint foarte inteligenti si au incercat sa joace un anumit tip de joc cu noi, ceea ce este de inteles, ei spunind «podul nu este atit de important pentru noi si vom folosi banii din cadrul programelor ISPA pentru alte proiecte, iar pentru pod, ar trebui sa ne fie acordate alte fonduri». Intelegem aceste metode, erau folosite in "vechea Europa", dar guvernul roman stie ca nu poate juca asa si ca nu va primi finantare si din partea ISPA, si din alte surse". (Diana Andrei, Bruxelles)

Comentarii