Romania, din nou pe lista neagra a traficului cu armament

luni, 18 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Romania, din nou pe lista neagra a traficului cu armament

In editia de ieri a cotidianului "The New York Times" doi experti americani in controlul armamentului afirma ca au gasit dovezi ca Irakul a continuat sa cumpere armament sau componente de arme, mult timp dupa 1990, cind au fost impuse sanctiunile ONU, achizitiile fiind facute din Ucraina, Belarus si Romania. Expertii au ajuns la aceasta concluzie consultind rapoartele UNSCOM, comisia ONU insarcinata cu controlul armamentului irakian, comisie care a incetat sa activeze in 1998. Multe din achizitiile de armament au fost facute din Europa Centrala si de Est, afirma expertii Gary Milhollin, director al Wisconsin Project on Nuclear Arms Control in Washington si cercetatorul Kelly Motz. Ei au gasit documente referitoare la vinzari ilegale sau posibile vinzari efectuate de companii din Ucraina, Belarus si Romania. Printre aceste achizitii se numara si componente de rachete si utilaje de inalta tehnologie.
In trecut, inspectorii ONU pentru Irak au fost retinuti in ceea ce priveste nominalizarea statelor in rapoarte care au fost facute publice, in parte pentru ca existau suspiciuni de afaceri ilegale facute de companii din Rusia, care este un membru puternic si permanent in Consiliul de Securitate. Raportul, care va fi publicat miine in revista "Commentary", apare intr-un moment in care Consiliul de Securitate al ONU dezbate un nou program "petrol contra hrana" pentru Irak, intr-o versiune care ar duce la ridicarea sanctiunilor impuse pentru produsele cu destinatie civila. Consiliul de Securitate este presat de SUA sa includa in acest program o lista detaliata a produselor care pot fi vindute dupa ce exista asigurari ca aceste produse nu au dubla utilizare. Sanctiunile asupra Irakului au fost impuse in 1990, dupa invadarea Kuwait-ului. Programul petrol contra hrana permite Irakului sa vinda petrol si produse petroliere pentru a putea cumpara alimente si medicamente. Franta, Rusia si China nu agreeaza lista americana a produselor care trebuie sa fie introduse in noul program. In 1998, inainte ca inspectorii ONU sa se retraga din Irak, expertii ONU au constatat ca in Irak au fost descarcate echipamente optice de inalta tehnologie din Belarus. In Ucraina, irakienii continua sa achizitioneze laboratoare intregi, cu tehnologie si asistenta pentru tehnica de calcul. Irakienii declara ca nu au facut niciodata asemenea achizitii, iar inspectorii ONU nu au gasit probe care sa ateste acest lucru. Ucraina continua sa fie activa in Irak, anul acesta, potrivit unor rapoarte de la Kiev, mai mult de 100 de companii ucrainiene, unele din ele comercializind echipamente de aviatie, si-au expus produsele la un tirg de la Bagdad.
ANCESIAC nu a mai autorizat nici un agent economic sa faca exporturi strategice in Irak
Statul roman a interzis orice export de armament catre Irak, dupa embargoul impus de Consiliul de Securitate al ONU, iar ANCESIAC nu a mai autorizat nici un agent economic sa faca exporturi strategice in Irak a declarat, luni, directorul adjunct al Directiei Arme Conventionale a ANCESIAC, Dragos Tocac.
Tocac a precizat ca acuzatia ca Romania ar fi incalcat embargoul impus Irakului este "foarte serioasa si grava", dar nu crede ca este intemeiata.
Pe de alta parte, presedintele ANCESIAC, Nineta Barbulescu, sustine ca Ordonanta de Urgenta 118/1999 a adaugat garantii multiple in controlul exporturilor de produse strategice si armament.
Din ianuarie 2001, cind ANCESIAC a trecut in subordinea MAE, companiile exportatoare de armament au obligatia sa transmita in patru luni un document-garantie care sa certifice utilizarea finala a produselor exportate. Amenda contraventionala este intre 10 la 50 milioane lei. "Dupa aplicarea unor amenzi in luna martie, am primit la ANCESIAC o cantitate mai mare de documente din partea agentilor economici. E mai dificil pentru exportatorii in tari din afara UE sau SUA, in care nu exista un organism similar ANCESIAC", a mai afirmat Barbulescu.
Presedintele ANCESIAC a precizat ca in ultimii ani exista, in privinta exporturilor de produse militare, o tendinta ca activitatea sa devina mai transparenta, in tarile europene, publicindu-se un raport anual cu aceste date. "In ceea ce priveste regimul de control al exporturilor strategice, Romania este pregatita si ar putea intra si miine in UE", sustine Nineta Barbulescu.
In ultimii ani, exporturile romanesti s-au indreptat spre statele membre UE, SUA, Turcia si unele tari din Asia (India, Pakistan), lista destinatiilor interzise de catre ONU, OSCE, UE si Guvernul SUA cuprinzind 25 de tari din lume.
Din pacate, balanta exporturilor si importurilor este dezechilibrata, 85% fiind importuri si doar 18% exporturi, in acest domeniu, in 2000, a conchis Barbescu.
(M.C.)

Comentarii