Romania, trimisa spre valul doi de aderare la UE

miercuri, 14 noiembrie 2001, 00:00
5 MIN
 Romania, trimisa spre valul doi de aderare la UE

– Pentru Romania este un raport mai favorabil decit cel din 2000, care reflecta reformele economice ce au avut loc de la venirea la putere a Guvernului de stinga, dar si raminerea in urma fata de celelate tari candidate. Romania si Bulgaria nu se preconizeaza ca vor fi membre UE decit cel mai devreme in 2007. "Sint relativ optimist", a declarat, recent, la Bucuresti, comisarul UE pentru extindere Eneko Landaburu, care a adaugat ca in Romania "s-au facut progrese indiscutabile, dar au ramas multe de facut". Aprecierile pozitive in privinta progreselor Romaniei se vor referi la scaderea inflatiei si la o guvernare mai eficienta. Vor fi remarcate progresele notabile in domeniul copiilor institutionalizati – domeniu care anul trecut era caracterizat de o critica majora – si moratoriul privind adoptiile internationale. Raportul va evidentia ca a fost lansata o noua stratgeie pentru protectia copilului. Alte progrese remarcate se refera la reformele in domeniul administratiei publice locale, la relansarea drepturilor minoritatilor printr-o strategie pentru imbunatatirea situatiei romilor si la intarirea securitatii frontierelor si a politicii de privind migratia, care ar putea fi recompensate cu eliminarea obligativitatii vizelor. Dar, a doua ca marime dintre tarile candidate nu are inca o economie functionala. Reforma in agricultura ramine o prioritate, pentru a fi primite fonduri comunitare pentru ferme. Coruptia in Romania ramine una dintre cele mai puternice dintre toate tarile din regiune, fiind necesare si masuri impotriva pirateriei privind proprietatea intelectuala.
Polonia va fi laudata pentru armonizarea legislativa, accelerata in ultimul timp. Exista, in schimb, indoieli privind economia, care a fost odata un atu al Poloniei, fata de celelalte tari ex-comuniste, dar care inregistreaza acum o crestere lenta si un deficit bugetar prea mare. Polonia a fost laudata pentru performantele sale economice anul trecut. Acest lucru nu se va intimpla anul acesta, spune Jozef Oleksy, presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul European.
Majoritatea tarilor candidate vor fi criticate pentru o slaba implementare a standardelor UE in privinta institutiilor si administratiei. Polonia va fi in special criticata din acest punct de vedere si pentru intirzierea transpunerii in practica a legilor europene. De asemenea, aceasta tara va fi criticata pentru lipsa unei reforme reale in domeniul agriculturii, coruptie si ineficienta in justitie, precum si pentru fortele de politie slabe.
Ungaria asteapta un raport foarte bun, care sa confirme faptul ca este unul dintre cele mai pregatite state pentru integrarea in UE, care a indeplinit criteriile politice si economice. Vor fi apreciate masurile luate pentru insanatosirea economiei, in care inflatia si somajul au scazut sub 10%. Criticile vor viza esecul privind integrarea romilor in societate si aplicarea legislatiei privind traficul de persoane si combaterea coruptiei, ca si promisiunile de a reduce diferentele intre Budapesta si regiunile sarace ale tarii. Guvernului ungar i se va recomanda sa permita partidelor din opozitie sa faca parte din consiliile de administratie ale institutiilor publice mass-media. Budapesta nu cedeaza in privinta facilitatilor de eliminare a taxelor pe 10 ani oferite pentru investitori, ceea ce contravine legilor competittiei europene. Ungaria va fi atentionata sa lupte impotriva spalarii banilor. "Acesta este ultimul raport, anul viitor la aceasta ora cred ca decizia finala va fi luata", a declarat pentru Reuters, ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi.
Cehia – In ceea ce priveste Republica Ceha, vor fi laudate progresele economice, apreciindu-se ca Cehia are o economie de piata functionala, la care trebuie sa ajunga toti candidatii. Progresele privind privatizarea, reformele in justitie si eforturile de curatare a sistemului bancar vor fi laudate, dar mai sint multe de facut privind discriminarea minoritatilor. Criticile vor viza lipsa transparentei in ofertele publice, sistemul financiar public slab si esecul privind eliminarea coruptiei, favorizarea firmelor de stat. Programele de restructurare a industriei otelului vor fi criticate pentru ca nu respecta capitolul privind concurenta. Un punct negativ in candidatura Cehiei este lipsa unui acord cu Austria asupra centralei nucleare de la Temelin.
Slovacia – Pentru Slovacia raportul va sublinia reformele economice, schimbarea politicii de adoptie, conform standardelor UE, imbunatatirea administratiei si intarirea independetei sistemului judiciar. Coruptia, serviciile publice slabe si problema sutelor de mii de romi din Slovacia vor fi aspectele negative. "Guvernul a adoptat o strategie pentru romi, dar implementarea ar trebui grabita", sustine Juraj Migas, seful delegatiei slovace la UE. Somajul, aproape 18 la suta, este cea mai mare problema economica, dar Slovacia ar putea primi aprecieri de "economie de piata functionala".
Slovenia , cel mai "sanatos" candidat din Sud-Estul Europei, asteapta sa i se spuna ca se afla pe drumul cel bun pentru integrare, neavind probleme majore. Intirzierile in domeniul judiciar vor fi criticate, ca si inchiderea magazinelor duty-free la granita cu Austria si Italia, care a nemultumit.
Estonia – Cea mai bogata si avansata tara baltica, Estonia, are citeva probleme privind integrarea europeana, dar se asteapta ca raportul sa sublinieze ca se afla pe calea cea buna. Reforma pensiilor, un nou cod vamal, protectia consumatorilor si imbunatatirea sistemului judiciar vor fi laudate. Criticile se vor referi la somajul ridicat, dezvoltarea inegala a regiunilor si la slaba capacitate administrativa.
Letonia – In cazul Letoniei, se asteapta un raport pozitiv, mai ales ca reformele, in special in economie, incep sa-si arate roadele. De asemenea, raportul va fi favorabil si in ceea ce priveste eforturile de a ajunge din urma celelalte state candidate. Insa, ar putea fi criticata lipsa de eficienta in adaptarea legislatiei la standardele europene. De asemenea, Uniunea Europeana va sublinia necesitatea integrarii rapide a etnicilor rusi, dintre care foarte multi nu au inca cetatenie letona. "Am reusit sa ajungem din urma asa-numitul prim grup de state candidate, care au inceput negocierile de aderare cu doi ani in urma", a declarat Astra Kurme, directorul Departamentului pentru integrare europeana din Ministerul de Externe leton. "Aceasta demonstreaza ca ne putem mobiliza, atunci cind este nevoie", a adaugat ea.
Lituania , o alta tara care a inceput mai tirziu negocierile de aderare, asteapta recunoasterea eforturilor sale de a recupera raminerile in urma. Ceea ce ar putea obtine ca recunoastere ar fi in ceea ce priveste domeniul economic, dar nu si domeniul administratiei. Lituania face eforturi mari in ceea ce priveste protectia mediului, insa oficialii UE si-au exprimat recent ingrijorarea fata de poluarea de la rafinaria Mazeikiu Nafta. Uniunea Europeana va insista pentru inchiderea centralei nucleare de la Ignalina. Lituania a promis sa inchida prima dintre cele doua unitati ale acesteia in 2005, cu sprijinul financiar al UE. La rindul sau, UE doreste stabilirea unei date exacte pentru inchiderea celei de a doua unitati a centralei, inainte de finalizarea negocierilor. Lituania trebuie trebuie sa faca refome in domeniul agriculturii si sa adopte legi prin care straini sa poata cumpara terenuri agricole.
Bulgaria , unul dintre cele mai sarace state care doresc sa adere la UE, ar putea sa nu primeasca, spre dezamagirea sa, calificativul de "economie de piata functionala". Raportul va releva ca mai sint multe de facut in domeniul privatizarii, imbunatatirii mediului de afaceri, eliminarea coruptiei si birocratiei, reformarea sistemului judiciar si dezvoltarea pietelor de capital si a pietei funciare. Dar noul guvern al fostului rege Simeon al doilea ar putea obtine acordul pentru primele masuri de imbunatatire a situatiei economice. Raportul va releva insa ingrijorarea UE in ceea ce priveste agricultura, tratamentul aplicat minoritatii rrome, mediul inconjurator si inchiderea centralei nucleare de la Kozlodui. (M. PASCU)

Comentarii