Romania, ultima in cartile NATO

luni, 27 august 2001, 23:00
3 MIN
 Romania, ultima in cartile NATO

1. O singura tara invitata -Slovenia.
2. Invitarea Sloveniei si Slovaciei, varianta care ignora flancurile de sud si de nord ale NATO.
3. Primirea Sloveniei, Slovaciei si Lituaniei, situatie care ar diviza tarile baltice.
4. Accederea Sloveniei, Slovaciei si tuturor tarilor baltice, fapt care ar ingnora cu totul flancul sudic.
5. Extinderea "cinci plus Bulgaria", fara Romania.
6. Varianta "Big Bang Minus -Slovenia, Slovacia, tarile Baltice, Bulgaria si Romania, fara Albania, Croatia si Macedonia.
Deci, potrivit raportului Jackson, sansele reale de Romaniei sint aproape inexistente. In document se fac si o serie de speculatii asupra modului in care statele NATO vor trata, in 2002, la Praga, fiecare tara candidata, cu o mentiune foarte semnificativa: aprecierile autorului nu au nici o legatura cu pozitiile oficiale ale guvernelor din tarile NATO. Dintre tarile candidate, numai Slovenia ar avea acceptul tuturor tarilor membre. Ea ar fi urmata de Slovacia, care a cistigat spijinul esential al SUA, dar nu si pe cel al Greciei, Portugaliei si a Beneluxului. SUA ar acorda, de asemenea, sprijinul sau tuturor tarilor baltice si Bulgariei. Insa, din perspectiva americana, Romania este plasata in aceeasi grupa cu Albania, Macedonia si Croatia, tari pentru care Washingtonul are in vedere doar o viitoare invitatie. Nici Marea Britanie, Germania, Norvegia, Danemarca, Ungaria sau Irlanda nu par convinse de Romania, ele putind sa-si manifeste oricind rezervele la accederea in Alianta.
Ce optiuni are Romania?
Jackson analizeaza optiunile geostrategice ale NATO pina in 2010. La nivelul Europei actuale, cele mai presante probleme pentru Aliati sint considerate "expunerea" tarilor baltice, a Poloniei, "vulnerabilitatea strategica" a Ungariei, "cordonul’ prea mare de tari neutre care se intinde din Ucraina in Elvetia, izolarea Turciei si Greciei de restul membrilor Alinatei si "instabilitatea post-Milosevici" din zona fostei Iugoslavii. In ceea ce priveste sud-estul Europei, autorul sustine ca Romania si Bulgaria au cea mai mare importanta strategica pentru securitatea Europei. Cele doua tari sint considerate cheia pentru legatura restului Europei cu Turcia si Grecia, pentru supravegherea cailor de acces dinspre Marea Neagra, pentru blocarea imigratiei ilegale.
Pe baza acestor observatii, Jackson avanseaza o harta a Europei in anul 2010. Viziunea include in rindul tarilor membre NATO toate cele sapte tari candidate. Care vor fi etapele de pina atunci?
Problemele Romaniei incep cind vine vorba de deciziile-cheie ale NATO din urmatoarele 18 luni. "Integritatea politica si angajamentul demonstrat vor fi cheia pentru a stabili o dimensiune sudica la Praga," se arata in raport. "Angajamentul presedintelui Bush se bazeaza pe credinta sa in unitatea de valori. Valorile politice ale fiecarui candidat ( din punctul de vedere al punerii in practica) vor fi hotaritoare la summit-ul de la Praga", se arata in material. Raportul se incheie cu un citat al unui oficial de la Casa Alba: "Noi am facut ce am spus ca vom face. Daca rateaza si nu-si respecta obligatiile e numai vina lor".
Nici NATO, nici UE
Explicatia acestei situatii este legata de problemele pe care Romania le are de rezolvat la Praga. Romania ar trebuie sa se schimbe in privinta consistentei politice, reformei militarei, coruptiei si integritatii minoritatilor maghiara si evreiasca. Romania si Bulgaria trebuie sa reduca slabiciunea societatii civile si sa inainteze pe drumul modernizarii. Raportul mai dezvaluie si o parte dintre legaturile dintre NATO si UE. In timpul presedintiei suedeze a UE, cele doua organisme urmeaza sa definitiveze planuri comune si este foarte posibil ca ele sa mearga pe ideea accesului in paralel si a unor state"co-terminale". Adica statele care vor fi primite in NATO vor fi primite si in UE. Cum Romania este codasa la nivelul capitolelor de negocieri inchise cu UE, nici aceasta varianta nu da bile albe Romaniei. (Dan POPA)

Comentarii