Rufele murdare incep sa fie scoase la lumina

miercuri, 10 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Rufele murdare incep sa fie scoase la lumina

In acelasi timp cu aflarea unor noi amanunte in legatura cu afacerea presupusei spalari de bani, devine tot mai evident rolul lui Costea in aparitia ApR pe scena politica prin scindarea PDSR. Mihai Ursache, fost secretar general al ApR, a recunoscut ieri, intr-un interviu acordat BBC, ca infrastructura partidului, la inceputurile acestuia, a fost creata cu banii lui Costea.
Pe de alta parte, vicepresedintele ApR Marian Enache a declarat, tot ieri, ca nu are cunostinta despre implicarea financiara a lui Adrian Costea in formarea ApR. El a precizat ca nu stie ca, la inceputurile partidului, plata pentru chiria sediului si pentru telefoane sa fi fost facuta de Adrian Costea, insa, dupa renegocierea contractului cu proprietarul apartamentului, "in mod sigur" Costea nu a ajutat ApR cu nimic. Enache a spus ca nu il cunoaste si nu a vorbit niciodata cu Adrian Costea, iar despre perioada de inceput a partidului va pune, cit de curind, la dispozitia opiniei publice Raportul financiar al partidului pe anul 1997.
Melescanu si Iliescu isi arunca pisica unul altuia
Fosti colegi in PDSR, Ion Iliescu si Teodor Melescanu dau acum vina unul pe altul in ceea ce priveste responsabilitatea acordarii pasapoartelor diplomatice sotilor Costea.
Presedintele ApR, Teodor Melescanu, fost ministru de Externe, a declarat, ieri, ca eliberarea de catre MAE, in 1996, a pasapoartelor diplomatice sotilor Costea s-a facut in baza unei decizii a Presedintiei, implicindu-l deci pe Ion Iliescu. Melescanu a precizat ca MAE poate elibera pasapoarte diplomatice in doua situatii. Prima este cea prin care, potrivit legii, pot primi pasapoarte diplomatice membrii Guvernului, parlamentarii si alte categorii de oficiali sau de persoane care detin functii importante in stat. A doua este cea in care presedintele tarii, care are dreptul de a decide atit eliberarea, cit si anularea, poate hotari ca o persoana anume, care, fara a detine functii in stat, se bucura de prestigiu si poate servi interesele tarii in strainatate, sa primeasca un pasaport diplomatic din partea autoritatilor romane. "Pe aceasta baza s-au acordat pasapoartele diplomatice sotilor Costea. Tot pe aceasta baza probabil ca au ramas valabile si dupa 1996", a spus Melescanu.
In replica, presedintele PDSR, Ion Iliescu, a declarat, ca Adrian Costea nu avea un statut oficial la Presedintie in perioada mandatului sau si deci institutia prezidentiala nu putea sa faca demersuri pentru obtinerea unui pasaport diplomatic pentru acesta. El a aratat ca, pe baza reglementarilor legale, responsabilitatea acordarii de pasapoarte diplomatice revine MAE. Potrivit lui Iliescu, "aceasta chestiune trebuie conectata in raport de un anumit statut pe care MAE l-a acordat lui Costea, ceea ce nu avea legaturi cu Presedintia". Liderul PDSR a apreciat ca sotia lui Adrian Costea nu avea nici un temei sa primeasca pasaport diplomatic, ci "cel mult Adrian Costea, daca avea calitatea de consul onorific".
Presedintele PDSR a spus, insa, ca nu poate nici sa confirme, nici sa infirme daca Teodor Melescanu s-a consultat cu el in aceasta privinta.
Cum declaratiile celor doi lideri politici sint diametral opuse, este limpede ca unul dintre ei minte. Ramine de vazut cine este mincinosul si ce implicatii va aduce descoperirea adevarului in cursa pentru presedentie, cei 2 fiind inca lideri in sondaje. (Dan POPA)

Comentarii