Scandalul singelui

vineri, 09 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Scandalul singelui

Numarul mare de bolnavi de SIDA din Romania ar putea fi explicat si altfel. O companie italiana este acuzata, in cadrul unui proces privind folosirea de singe infectat cu HIV, ca a exportat in Romania singe obtinut din plasma netestata. Un scandal despre mafia singelui infectat cu HIV a izbucnit in Romania, in 1997, insa nu s-a contabilizat cite persoane au putut fi infectate cu plasma prelucrata in Italia.
Potrivit agentiei REUTERS, o organizatie civica din Italia, Associazione Italiana Politrasfusi, a cerut ca actualul ministru al Sanatatii, Girolamo Sirchia, sa fie chemat in instanta ca parte responsabila, intr-un proces care se leaga de o afacere de proportii cu singe infectat cu HIV. Avocatul asociatiei, Mauro Trevison, considera ca, din moment ce oficiali din sistemul de sanatate au aprobat folosirea unor produse din singe contaminat cu HIV si cu virusul hepatic, si ministrul trebuie sa raspunda. In prima zi a procesului, peste o mie de oameni au cerut dreptate in acest caz. "In fiecare an, Ministerul Sanatatii plateste miliarde de lire pentru compensatii acordate oamenilor care au primit singe contaminat", afirma avocatul.
Investigarea cazului a inceput in 1994, cind au fost inculpate 27 de persoane. Printre inculpati se afla Guelfo si Paolo Marcucci, patronii companiei de produse din singe Marcucci Group, precum si Duilio Poggiolini, fost director in Ministerul Sanatatii si membru al Institutului National de Sanatate. Pe lista se mai afla compania de transport al plasmei Copla si staff-urile unor centre de transfuzie.
Conform procurorilor, plasma netestata a fost adusa din citeva tari pentru transfuzii si pentru fabricarea unor produse pe baza de singe. Contaminarile s-au produs intre 1986 si 1997.
Fratii Marcucci si Poggioloni sint, de asemenea, acuzati ca au exportat produse obtinute din plasma netestata in Romania, Egipt, India, Israel, Elvetia, Taiwan, Tunisia si Turcia. Reprezentantii asociatiei italiene spun ca au murit peste 1300 de oameni si exista 44.500 de cereri de compensare in urma infestarilor.
Un scandal legat de singe si plasma a izbucnit, in 1997, in Romania. In luna februarie, Ministerul Sanatatii anunta ca intentioneaza sa solicite sprijinul Corpului de control al primului ministru pentru a-i prinde pe "capii mafiei singelui". Conducerea ministerului spunea ca in cazul in care ancheta declansata de Corpul de control al MS nu-i va scoate la iveala pe adevaratii vinovati de neregulile inregistrate la Institutul de Hematologie, cit si de livrarea in Italia a unui surplus de plasma in valoare de 56.000 de dolari in afara contractului incheiat initial intre Romania si Italia, va apela la sprijinul primului ministru. Echipa de control a MS a cercetat activitatea desfasurata in cadrul institutului, modul de utilizare a unor sponsorizari primite de la diversi parteneri si contractele prin care au fost expediate in Italia, in vederea fractionarii, aproape 9.000 de litri de plasma.
Fosta conducere a MS declara ca nu se considera cu nimic implicata in exportul unui surplus de 1.100 litri de plasma, afirmind ca nu a stiut ca partea italiana a trimis numeroase faxuri in care se atragea atentia asupra unor nereguli (lipsa de cod, stampila, semnatura) existente la ultimul lot de 4.600 de litri de plasma. ISI-Italia, institutul care urma sa prelucreze plasma trimisa de partea romana, a cerut, pe 4 februarie 1997, Ministerului Sanatatii sa trimita documentatia completa a ultimului lot – acesta urmind sa expire pe 27 martie, cit si suma de 56.000 dolari aferenta prelucrarii surplusului de 1.100 litri de plasma. (M. PASCU)

Comentarii