Scaunului lui Ciorbea i s-au rupt picioarele

vineri, 27 martie 1998, 00:00
5 MIN
 Scaunului lui Ciorbea i s-au rupt picioarele

In ultima vreme, atmosfera in jurul primului ministru Victor Ciorbea a devenit sufocanta. Ciorbea se afla ieri in cel mai dificil moment de la preluarea functiei, in decembrie 1996. Proiectul bugetului de stat pe anul in curs este in pericol sa fie respins de Parlament, la fel ca si Ordonanta de urgenta privind administratia locala, care i-ar permite lui Ciorbea sa detina concomitent functiile de prim-ministru si primar general al Bucurestiului.
Intr-un asemenea moment dificil, Victor Ciorbea nu mai poate spune cu certitudine ca are sprijinul total al vreunei formatiuni din coalitie.
Partidul Democrat i-a retras sprijinul politic inca de acum doua luni si declara cu fermitate ca va respinge atit bugetul, cit si ordonanta privind administratia locala. Astazi, Partidul Democrat ameninta ca va decide, in cadrul Consiliului National, trecerea in opozitie. Grupurile parlamentare ale PD au discutat, ieri, modul in care va fi prezentata, la Consiliul National, decizia acestui partid de a nu vota bugetul, astfel incit o asemenea hotarire sa nu fie perceputa ca fiind legata doar de persoana lui Victor Ciorbea, ci si de imperfectiunile bugetului. La reuniunea grupurilor PD, deputatul Adrian Vilau a amintit ca, la intilnirea conducerii PD cu presedintele Emil Constantinescu, aceasta a spus ca va cauta solutii pentru inlocuirea cit mai rapida a lui Ciorbea.
PNTCD nu mai da dovada de aceeasi unitate in a-l sustine pe Ciorbea, asa cum se intimpla la inceputul crizei. Un grup de fruntasi taranisti, reuniti la Brasov, au discutat cu ingrijorare despre situatia economica grea in care se afla tara. Printre solutiile intrevazute de grupul de fruntasi taranisti se numara renuntarea la vicepresedintii Gabriel Tepelea si Nicolae Ionescu-Galbeni, precum si blocarea accesului lui Victor Ciorbea spre virful ierarhiei partidului. Ciorbea este vicepresedinte PNTCD, fiind ales in aceasta functie de BCCC, dar decizia trebuie adoptata si de Delegatia Permanenta. Ieri, seful guvernului putea fi sigur doar pe sustinerea "nucleului dur" din PNTCD, reprezentat de Ion Diaconescu, Gabriel Tepelea si Nicolae Ionescu-Galbeni, secondati de ministrul Remus Opris.
Partidul National Liberal , care pina acum, in pofida unor declaratii de nemultumire, l-a sprijinit pe Victor Ciorbea, se afla ieri in pragul unei schimbari cu 180 de grade a politicii sale. Prim-vicepresedintele PNL, Valeriu Stoica, a adresat o scrisoare Congresului extraordinar al partidului, programat pentru simbata, prin care cere rezolvarea urgenta a crizei politice, fie si cu pretul renuntarii la Victor Ciorbea. PNL cerea inlocuirea premierului Ciorbea si formarea unui nou guvern care sa nu tina cont de "algoritmul" politic. Biroul Permanent al partidului a adoptat in unanimitate, miercuri seara, propunerile facute in acest sens de prim-vicepresedintele Valeriu Stoica. PNL s-a pronuntat pina acum pentru aminarea unei discutii despre schimbarea guvernului pina dupa adoptarea bugetului. Valeriu Stoica a explicat schimbarea de atitudine a PNL prin faptul ca bugetul "nu are sanse" sa fie adoptat, in cazul in care va fi prezentat in parlament de catre actualul premier. Stoica a spus ca gestul sau este diferit de cel al lui Traian Basescu, in urma caruia acesta si-a prezentat demisia. "Basescu a adus critici guvernului, fara sa propuna schimbarea acestuia", a afirmat Stoica.
UDMR a lansat de asemenea un semnal clar ca doreste o schimbare in coalitie. La sfirsitul saptaminii trecute, Consiliul Reprezentantilor UDMR se pronunta pentru inceperea, cit mai rapida, a negocierilor in vederea refacerii majoritatii parlamentare.
Grupuri si grupulete din fiecare partid al coalitiei majoritare tuna si fulgera impotriva lui Victor Ciorbea. Desi toti ii cer demisia, el a anuntat ca este decis sa nu si-o dea.
Premierul Ciorbea nu si-a dat demisia, desi zvonurile care circulau in cursul zilei de ieri indicau ca demisia sa a fost semnata deje de presedintele Constantinescu. Zvonurile insa au avut justificarea lor, data de comunicatul important pentru tara, anuntat inca de dimineata cu surle si trimbite. De asemenea, potrivit recomandarilor venite de la Guvern, carele de televiziune au fost instalate inca cu citeva ore inaintea declaratiei premierului. Comunicatul premierului s-a dovedit a fi insa o scurta trecere in revista a situatiilor in care Victor Ciorbea a fost dispus sa-si dea demisia, urmata de un rechizitoriu la adresa lui Valeriu Stoica, ministrul Justitiei si prim-vicepresedintele PNL.
Premierul Ciorbea a declarat ca, in prezent nu-si poate depune demisia, deoarece situatia politica si economica este diferita, iar demisia sa ar complica si mai mult lucrurile. In plus, bugetul ar intirzia nepermis de mult. De aceea, "o sa-mi exercit atributiile constitutionale pina cind cei care vor ciolanul vor avea curajul sa paraseasca jocurile politicianiste si sa foloseasca motiunea de cenzura.
Victor Ciorbea s-a referit si la demersul lui Valeriu Stoica, care s-a alaturat pozitiei partidului sau de schimbare a Guvernului. Ciorbea a aratat aseara ca "nu poti fi in Guvern si in acelasi timp sa ceri schimbarea Guvernului." Ieri, premierul a cerut ministrilor PNL sa se desolidarizeze de Valeriu Stoica. Acestia insa au refuzat sa o faca, iar primul-ministru le-a acordat termen pina simbata. In caz contrar, premierul i-a avertizat ca va declansa procedurile de demitere.
Aseara, intr-o interventie televizata, dupa discursul premierului, analistul politic Silviu Brucan a declarat: "Eu nu cred ca sint in masura sa-mi dau cu parerea. Aici trebuie un psihiatru, din moment ce nici un partid nu-l mai sprijina, nici macar multi din partidul sau. Omul asta risca sa ramina singur. El nu trebuie sa-si dea demisia, ci sa fie demis."
Radu Vasile, secretar general al PNTCD: "Era o declaratie de asteptat. Din punctul de vedere al domnului Ciorbea, este absolut normala."
Marko Bela, presedintele UDMR: "Declaratia nu rezolva criza din coalitie. Trebuie o reuniune la virf a coalitiei. Toate mijloacele pot fi discutate, inclusiv structura guvernamentala sau schimbarea acestei structuri."
Mircea Ionescu Quintus, presedintele PNL: "Ma asteptam la alta declaratie. Domnul Ciorbea nu poate vorbi in numele coalitiei. Noi nu parasim Guvernul. Daca vrea sa ne demita ministrii, poate s-o faca. Avem certitudinea ca acest buget nu va fi votat. Atunci de ce sa mai pierdem 4 sau 5 saptamini inutil, cind putem gasi solutia acum."
(Adrian CIOFLANCA, S. COZLAC)

Comentarii