Transnistria pune pe jar trei guverne

joi, 04 martie 1999, 00:00
2 MIN
 Transnistria pune pe jar trei guverne

Ministerul roman al Afacerilor Externe a criticat, ieri, decizia Dumei de Stat de la Moscova de a proclama Transnistria zona de "interes strategic" pentru Federatia Rusa, reafirmind interesul autoritatilor de la Bucuresti pentru rezolvarea problemei transnistrene "in spiritul si litera constitutiei Republicii Moldova". "MAE roman a luat cunostinta ca proiectul de hotarire sau rezolutie contine prevederi care nu au relevanta juridica in raport cu mecanismul de formulare si aplicare a politicii externe in Federatia Rusa" , a declarat purtatoarea de cuvint a institutiei, Carmen Podgoreanu. "Sensul in care au fost exprimate unele luari de pozitie la dezbaterile din Duma de Stat si invitarea liderilor separatisti la lucrari nu sint de natura sa solutioneze problemele din teritoriul transnistrean", a spus Podgoreanu. Purtatoarea de cuvint a aratat, totodata, ca MAE roman spera ca diplomatia de la Moscova sa sprijine rezolvarea problemei conform documentelor bilaterale ruso-moldovene si a celor care vizeaza directiile de solutionare "in cadrul unui proces initiat de multi ani de zile".
Rusia este cea care face ca problema transnistreana sa ramina nerezolvata. Saptamina trecuta, Duma de Stat (Camera inferiorara a legislativului de la Moscova) a declarat Transnistria zona de interes strategic pentru Moscova. La dezbateri au participat si liderii separatisti de la Tiraspol, "capitala" autoproclamatei republici transnistrene. Pozitia Dumei ruse seamana ingrijorator cu o declaratie facuta recent de liderul extremist rus Vladimir Jirinovski. Acesta, aflat in vizita in capitala transnistreana, Tiraspol, el declara ca Transnistria este un colt de pamint rusesc si un avanpost al opozitiei ruse fata de Europa Occidentala. In ianuarie, presedintele Parlamentului de la Chisinau, Dumitru Diacov, i-a cerut omologului sau din Duma de Stat de la Moscova, Ghennadi Selezniov, sa excluda de pe ordinea de zi a Parlamentului problema transnistreana. Diacov ameninta chiar ca Republica Moldova se va retrage din CSI. Autoritatile de la Chisinau au facut presiuni asupra Moscovei si pentru a-si retrage Armata a XIV-a din Transnistria. Pozitia Republicii este sustinuta de citeva cabinete occidentale precum si de OSCE singura organizatie internationala importanta implicata in problema transnistreana. Termenul fixat intre Chisinau si Moscova pentru retragerea trupelor nu a fost respectat. In conducerea politica a Rusiei, exista anumite forte, intre care chiar primul-ministru Evgheni Primakov, care nu doresc ca Rusia sa continue sa se retraga din nici un alt colt al vechiului imperiu, inclusiv din Moldova.
Specialistii occidentali care cunosc regiunea, au ajuns la concluzia ca Transnistria a devenit un loc de pelerinaj al comunistilor si nationalistilor rusi. "Este o Uniune Sovietica in miniatura, un ministat unde fostii generali sovietici continua sa viseze la maretia de altadata", spune unul dintre specialisti. In martie 1992, conducerea de la Tiraspol, ajutata de Rusia, s-a angajat intr-un razboi brutal cu Guvernul de la Chisinau. Desi rusii formeaza numai 24% din populatia Transnistriei, ei controleaza acum viata politica, fortele armate si economia regiunii. (Adrian CIOFLANCA)

Comentarii