Verheugen ofera munitie candidatilor la presedintie

luni, 23 octombrie 2000, 23:00
5 MIN
 Verheugen ofera munitie candidatilor la presedintie

Declaratia comisarului european pentru extinderea UE, Gunther Verheugen, privind imposibilitatea Romaniei de a adera, pina in 2005, la Uniunea Europeana din cauza lipsei de reforme economice a dat prilej candidatilor la presedintie sa atace din nou guvernul. Presedintele PDSR Ion Iliescu a afirmat, ieri, ca declaratia comisarului european pentru extinderea UE reprezinta o noua dovada a deteriorarii sanselor Romaniei ca urmare a guvernarii din ultimii patru ani. "Eu am fost luna trecuta la Bruxelles, unde m-am intilnit cu Verheugen si spunea ca Uniunea Europeana va cauta sa faca un raport echilibrat in legatura cu situatia tarilor care aspira la aderare, dar concluzia obiectiva este ca, din pacate, situatia economica a Romaniei s-a inrautatit, ceea ce stim cel mai bine din interior", a adaugat Iliescu.
In opinia candidatului liberalilor Theodor Stolojan declaratia exprima "mai mult decit adevarul" si reflecta realitatea. "Comisarul european nu ne-a spus nimic nou, deoarece si premierul Isarescu a recunoscut esecul masurilor de reforma in acest an, adica esecul in a rezolva problemele intreprinderilor cu pierderi, in a controla cresterea salariilor nelegata de productivitatea muncii si cresterea arieratelor", a spus Stolojan, adaugind ca aceasta situatie reflecta "dezordinea financiara din Romania si incompetenta in managementul economic la nivelul tarii si la alte niveluri". "Trebuie sa incepem sa judecam mult mai bine problemele din economie, sa ducem lucrurile pina la capat si sa urmarim pas cu pas indeplinirea criteriilor si angajamentelor pe care ni le-am asumat, daca dorim sa intram in UE", a mai spus candidatul liberal la Presedintie.
Ministrul roman de Externe, Petre Roman, presedinte PD, a declarat, luni, ca nu se "mira" ca Gunther Verheugen a facut o apreciere "destul de severa" in legatura cu perspectivele Romaniei de a adera la Uniunea Europeana, intrucit anul 2000 a fost pentru Romania "bogat in promisiuni, dar dezamagitor in fapte". Roman a spus ca inflatia din anul 2000 se apropie de cea din 1999, desi "sarcina" platii datoriei externe a fost mai usoara, deficitul bugetar "s-a admis" la 3,5% in conditiile in care in 1999 deficitul a fost de 2,8%, iar reforma institutionala "practic nu a inregistrat efecte semnificative".
ApR considera ca declaratia Comisarului european pentru extinderea UE, Gunther Verheugen, conform careia Romania nu a indeplinit criteriile economice de aderare la UE, reprezinta "o bila neagra" acordata pentru esecul Guvernului Isarescu. "Aceasta este realitatea performantelor ultimului Guvern al coalitiei PNTCD-PNL-PD, si nu povestile electorale pe care guvernantii le servesc romanilor", considera ApR.
Si senatorul UDMR Gyorgy Frunda, candidatul Uniunii pentru functia de presedinte al Romaniei, considera ca declaratia lui Verheugen este justa. "Din pacate, domnul Verheugen are dreptate", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Gyorgy Frunda, aratind ca, "la ora actuala, Romania nu are nici regulile unei economii de piata si nu are garantat dreptul de proprietate". Potrivit senatorului UDMR, Romania nu va indeplini conditiile de aderare la UE, atit timp cit nu are loc privatizarea bancilor, a intreprinderilor cu capital de stat, nu exista un cadru legislativ pentru stimularea intreprinderilor mici si mijlocii "care sa previna coruptia" si nu este garantata proprietatea.
Isarescu se apar a
Romania nu si-a propus sa adere la Uniunea Europeana pina in anul 2005, ci pina in 2007, a declarat, ieri, in apararea guvernului premierul Mugur Isarescu. Primul ministru este de acord ca Romania mai are inca multe lucruri de realizat in acest sens si este de parere ca intirzierile survenite in acest proces pot fi recuperate. Isarescu a aratat ca aceasta recuperarea se poate realiza doar prin fapte si nu prin simple declaratii. "Cred ca declaratia lui Verheugen face referire la faptul ca in Romania trebuie trecut la pasi concreti si mai putin la programe si la intentii. In 10 luni nu se pot face minuni, progresele trebuiesc sa fie consolidate, dar mai avem inca doua luni pina cind acest guvern isi va preda in mod tehnic mandatul si va trebui sa faca citi pasi va mai putea", a spus Isarescu. Premierul a aratat ca si urmatorul Guvern va trebui sa preia din mers aceste probleme, daca se doreste recuperarea unor intirzieri care, potrivit lui Isarescu, sint evidente, fiind acumulate intr-o perioada foarte lunga de timp.
Presa bulgara de luni comenteaza aprecierile comisarului UE pentru extindere
Presa bulgara de luni comenteaza aprecierile comisarului UE pentru extindere, Gunther Verheugen, potrivit caruia Romania si Bulgaria nu indeplinesc conditiile necesare aderarii.
De ce a declarat Verheugen imediat dupa indepartarea lui Milosevici ca aderarea Bulgariei si Romaniei reprezinta "un caz special" , se intreaba cotidianul bulgar "Sega" intr-un amplu comentariu.
Intr-un interviu acordat cotidianului "Frankfurter Allgemeine Zeitung", Gunther Verheugen a apreciat ca, exceptind Romania si Bulgaria, celelalte zece tari candidate ar putea adera la Uniunea Europeana pina in anul 2005. Romania si Bulgaria sint singurele tari candidate care nu respecta criteriile economice necesare aderarii, si nu au economie de piata, a mai declarat comisarul european.
"Imediat dupa ce Milosevici a parasit puterea, Verheugen si-a dat drumul la gura – sint candidati si candidati, exista zece cu temele facute si doi repetenti", sustine Sega. "Macar sa fi asteptat o luna pina la alegerile din Romania pe care, se pare ca le va cistiga stinga. Ar fi aparut o alta forma de insinuare – iata, sinteti nostalgici dupa mizeria voastra socialista si de aceea nu va luam in calcul. Si nici macar aceasta insinuare nu exista. Pur si simplu, nu sinteti buni, a spus Verheugen, nu aveti economie de piata si nu veti rezista la presiunea concurentei. Daca Milosevici ar fi fost inca la putere, ne-ar fi placut", se arata in comentariul aparut in ziarul bulgar.
Privite mai in profunzime, lucrurile par si mai nelinistitoare deoarece procesul de integrare europeana a Bulgariei nu merge, sustine "Sega". La ultima sedinta a Consiliului de asociere Bulgaria-UE, Sofia nu a ridicat problema trecerii in cea de-a doua etapa a procesului de asociere, desi procedural ar fi avut acest drept. Explicatia pe care o dau expertii de Bruxelles arata ca Bulgaria nu isi doreste acest lucru, deoarece nu are disponibilitatea necesara. "De ce trebuie sa prezentam dovezi ca avansam in procesul de aderare? Chiar avem aceste dovezi", se intreaba retoric cotidianul bulgar "Sega".
(Dan POPA)

Comentarii