Clantaul

joi, 30 august 2012, 17:28
4 MIN
 Clantaul

Clantaul e un personaj aparut pare-se in ultimele doua decenii la noi. E o creatie a partidelor aflate in concurenta, deci are culoare politica. El e cel care vorbeste cu atat mai mult, cu cat nu are ce spune. Cand e in opozitie mai cu seama, apare pe toate posturile tv si combate furibund tot ce misca. Probabil asta ii dovedeste lealitatea fata de partid si ii asigura accesul la functii in cadrul lui sau in viitorul guvernul alcatuit de partidul lui. Vi-l mai amintiti pe pesedistul Nica, ce spectacol cosmaresc de bolmojeala agresiva dadea nu mai demult decat acum cativa ani? Ascultandu-l, mie una rabdarea imi era greu pusa la incercare. Nu-l mai vad acum, dar asta nu inseamna ca specia clantaului a disparut. Ca dovada: in balamucul, in circul politic inspaimantator din ultimele doua luni, clantaul aflat la putere, dar purtandu-se de parca era in opozitie, s-a manifestat cu asupra de masura!

Nici nu e de mirare. Dupa cum stiti, intr-o stenograma a USL figura un sfat al liberalului iesean Fenechiu catre colegii si coechipierii dumisale, care-i indemna la prezente publice ofensive, „in forta", fie in mass-media, fie in alte locuri. Si asa s-a intamplat: toti cei din partea USL (sa enumar doar cativa clantai uselisti, pur si simplu sinistri, pe care mi-i amintesc acum: Ioan Ghise, Eugen Nicolaesu, Mihaita Calimente, Dan Sova, Florentin Gust, Norica Nicolai, Dan Mihalache), atunci cand apareau pe un post tv, faceau totul pentru a nu se mai intelege om cu om. Contracarau ca turbati cu „ba tu!" replicile celorlalti invitati. Se contraziceau singuri de la un moment la altul. Minteau cu nerusinare. Faceau spume la gura de cat dadeau din clanta. Clar: important pentru ei era nu sa transmita privitorului un mesaj sau sa limpezeasca vreo chestiune pusa in discutie, ci sa bruieze, pur si simplu, emisiunea si replicile celorlati, fiindca pentru un dialog cat de cat normal nu aveau resurse. Nu aveau nimic de spus despre conducatorii lor, Antonescu si Ponta, compromisi pana la Dumnezeu de minciuna, furt, incalcarea cu brutalitate a legilor, a propriilor promisiuni, a protocoalelor incheiate cu Comunitatea europeana si America. Nimic despre ce face guvernul Ponta pentru acel „popor" invocat acum pana la sat. Nimic despre masurile pe care le-au luat ca sa-l scape pe „popor" de urmarile scaderii puterii de cumparare a leului, de urmarile secetei, de urmarile politicii lor antieuropene. Si cum sa spuna clantaii ceva despre toate astea, cand nu erau interesati decat de demiterea lui Basescu? Trebile tarii? A se slabi!

Nu am crezut nici o clipa ca, dupa ce se va citi in Parlament decizia Curtii Constitutionale de invalidare a referendumului si dupa revenirea lui Basescu la Cotroceni, aici va incepe sa curga lapte si miere. Dar am crezut ca usl-istii vor accepta situatia si vor reveni la o vaga normalitate a dialogului, macar pe canalele de televiziune. M-am inselat cu totul: dovada, o emisiune de la Realitatea TV de marti seara, la care erau invitati Ioan Ghise, Iosif Boda, Sever Voinescu si Sorin Rosca Stanescu, dar in care aproape nu se auzea decat gura liberalului Ghise. Nici macar moderatoarea nu putea plasa vreo replica pana la capat…

Am rezistat sa urmaresc discutia doar cam jumatate de ora, timp suficient insa cat sa aud indemnul fatis al lui Sorin Rosca Stanescu adresat lui Crin Antonescu: ca ar putea… „sa se puna in fruntea celor 7,5 milioane de votanti si sa declanseze o revolutie, in sensul recastigarii demnitatii nationale" – am citat din memorie. Sa te crucesti, nu alta, cand auzi vorbindu-se despre o alta revolutie (si despre demnitate, din partea unui jurnalist compromis, dar asta e altceva)! Inconstienta unora atinge praguri dementiale la noi.

Dar sa revin la Ghise, cel care a propus Parlamentului sa nu tina cont de decizia Curtii Constitutionale de invalidare a referendumului. Cum spuneam, turuia continuu. Mai intii, clantaul – deh, senator, profesor, fiu de militar! – a povestit ca a protestat si va protesta seara de seara langa gardul Cotroceniului, el fiind „leal partidului". Si l-am vazut intr-o imagine din ajun: ditamai omul matur, cu doua pancarte cusute pe umar (pe cea din spate scria: „poporul e suveran", pe cea din fata: „poporul a decis, Basescu e demis!"), plimbandu-si pantalonii si pantofii scumpi pe trotuarul de langa zidul Cotroceniului. Ditamai alesul roman, purtandu-se ca o paiata, ca un pusti besmetic. Ce mai zicea Ghise, in scurtul interval cat l-am urmarit? Pai, de pilda, ca daca referendumul e invalidat, inseamna ca Basescu ramane suspendat! Aici Iosif Boda a reusit (cu greu, dar a reusit) sa intervina, spunand ca el e profesor de logica, dar nici dupa logica lui Aristotel, nici dupa cea a lui ÅAukasiewicz nu poate intelege logica lui Ghise!

Nici nu aveai ce intelege: omul e doar un clantau – ca atatia altii, aflati in cele mai inalte functii si pozitii -, care-si bate joc de noi, alegatorii.

Comentarii