Realitatea Erevan TV

vineri, 08 mai 2009, 18:53
5 MIN
 Realitatea Erevan TV

"Eu, de cite ori vad un talk-show, la noi, indiferent cine participa, ma imbolnavesc. E ceva in felul global de desfasurare a show-ului, de la limbaj pina la imbracaminte, pina la argumentatie, care ma aduce in stare de isterie. SI continui sa ma uit, dintr-un sentiment sinucigas, de masochist. Spectacolul are o imensa valoare de ciné verité. Eu ma distrez mult mai mult, asa nervos cum sint, la asemenea spectacole decit la un film". Subscriu aproape fara nici o retinere la aceasta declaratie a lui Andrei Plesu, facuta intr-un interviu pentru Political Woman si rezumat de Evenimentul zilei de simbata trecuta intr-un articol din pagina de cultura. Iata si de ce.

In ultima zi de vineri din aprilie (24.04.09), intors seara din oras, m-am mai uitat un pic la televizor. Era dupa ora 23, iar cind am ajuns dupa ceva zapping la Realitateta TV, inevitabilul Mugur Ciuvica taman tragea o paralela mareata intre cazul Becali si proaspat reizbucnitul caz Ciulavu. Asemanarea celor doua cazuri este, in opinia dlui Ciuvica, urmatoarea: Becali a stat in arest preventiv si a fost eliberat; Simona Ciulavu a stat in arest preventiv si a fost eliberata, iar ambilor arestul li s-a tras de la faptul ca au pus niste oameni sa "rezolve" cum stiu ei mai bine o treaba ce-i durea!

Cazul Becali este, cred, arhicunoscut tuturor. Asa ca voi trece la scurta prezentare a cazului doamnei Ciulavu, pina de curind consilier principal la directia de relatii financiare europene din Ministerul Transporturilor si suspendata din functie dupa ce s-a aflat ca este acuzata de aderare la un grup de crima organizata intr-un proces de santaj. "In 2006", aflam de pe realitatea.net, "Simona Ciulavu a fost trimisa in judecata, in stare de arest, alaturi clanul Sportivilor, al caror proces este acum pe rol la Tribunalul Bucuresti. In 2006, cind a fost arestata, Simona Ciulavu avea 30 de ani si lucra la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Servicii Publice de Gospodarire Comunala. Procurorii au acuzat-o ca a platit mai multi batausi ca sa-l bata pe unul dintre soferii unei firme de maxi-taxi care nu voia sa renunte la licenta in favoarea femeii. Soferul a avut 14 zile de ingrijiri medicale, iar femeia a stat in arest timp de zece luni".

Tare, nu? O poveste cit se poate de dimboviteana, mai ca am putea spune: aproape banala!…

Dar asemanarea, ati realizat marea asemanare cu cazul Becali? Ce mai, ea exista si e demna de celebrele bancuri marca Radio Erevan: iaca, Becali si-a pus "batausii" (bodyguarzii) sa-i recupereze de la niste hoti limuzina furata, ajungind la arest pentru instigare la lipsire de libertate (a hotilor prinsi cu limuzina-n gura, nota bene), pe cind experta doamna Ciulavu pare-se c-a platit niste "sportivi" (batausi) nu ca sa-i recupereze vreun bun furat, ci ca sa-i "fure" unui competitor o linie de maxi-taxi!

Oanei Stancu, moderatoarei emisiunii DA/NU, nici prin gind nu i-a trecut sa se sesizeze vizavi de aberatia de paralela facuta de dl Ciuvica, iar incercarea timida a lui Alexandru Cumpanasu, directorul Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, de-a amenda strimbatura de asemanare facuta de Ciuvica s-a pierdut repejor in hatisul discutiilor de "analiza"…

Faptul ca alde Mugur Ciuvica se duc la emisiunile acestea de "analiza" tv cu oaresce program, mai treaca-mearga, ne-am obisnuit, ne cunoastem musteriii gargarei cu directie ori pur si simplu cu valoare de bruiaj, asa cum pe vremuri Romania comunista bruia posturi precum Europa libera. Dar cind vezi cum acesti parerologi cu logica oloaga pot debita aproape neamendati tot felul de aberatii, de ce ne-am mai mira ca actul jurnalistic cade in deriziune? Pentru ca, din pacate, Oana Stancu nu-i singura, si daca vrem sa gasim moderatori valabili macar cite degete avem la o mina, deja avem o problema. Maricea: stau si ma gindesc si nu gasesc nici macar trei moderatori de talk-show-uri (politico-economico-sociale) de anvergura, cu incisivitate investigativa si reactie critica ori de cite ori interlocutorii incearca sa-si faca "numarul", adica fie sa ne abureasca, fie sa ne manipuleze de-a dreptul.

Intimplarea face ca pe acelasi post tv, o saptamina mai tirziu, unul dintre cei trei invitati ai lui Stelian Tanase la emisiunea 3×3 a fost (pe linga "analistul" Sorin Rosca Stanescu) nimeni altul decit Eduard Ovidiu Ohanesian. Un fel de emisiune de promovare a cartii "Puterea din umbra" pe care acesta din urma tocmai a publicat-o. O carte despre servicii secrete, fosti securisti, actuali agenti etc.etc. Nu intru in detalii. M-am mirat doar de un lucru: cu putin timp in urm, eu unul aflasem cu oaresce stupoare ca fostul reporter al Romaniei libere, fostul rapit din Irak, Eduard Ovidiu Ohanesian, adica, este de la inceputul anului nici mai mult, nici mai putin decit angajatul oficiosului Partidului Comunist din Republica Moldova, al ziarului de "curte" al lui Vladimir Voronin! Stau si ma-ntreb: chiar sa nu fi fost de nici un interes pentru omul de presa Stelian Tanase sa afle, macar asa, de dragul jurnalismului adevarat, ce are de spus temerarul E.O.O. despre acest deloc usor de inteles fapt? Ca doar n-o fi fost Tanase chiar habarnist in privinta asta!… O cautare pe internet si ar fi putut gasi si el "Decizia" aparuta in 2 februarie 2009: "In urma discutiilor purtate cu jurnalistul roman Eduard Ovidiu OHANESIAN, tinindu-se seama de necesitatile cotidianului national Moldova Suverana, necesitati care, in primul rind, vizeaza o cit mai loiala si echidistanta informare a cititorilor, luind in consideratie profesionalismul si prestigiul urias de care se bucura dl Eduard Ovidiu OHANESIAN, calitati cu care ne onoreaza ca ni se alatura, decidem:

Art. 1. Incepind cu data de 02.02.2009, dl Eduard Ovidiu OHANESIAN este incadrat pe postul de reporter special colaborator al cotidianului national Moldova Suverana.

Art. 2. Cu ducerea la indeplinire a acestei Decizii este insarcinat Serviciul de Contabilitate al ziarului. Chisinau, 01.02.2009".

Dar nu, onorabilii Tanase si Rosca-Stanescu n-au tinut decit sa-i faca reclama lui Ohanesian si cartii sale. Care carte, ca sa vezi chestie!, a aparut la Iasi, la Editura Junimea, ai carei angajati, daca nu s-o fi schimbat de curind ceva, sint platiti (absolut intimplator) de Primaria Iasi.

Comentarii