Medic romascan, scos basma curata

Subtitlu

joi, 08 ianuarie 2009, 21:29
3 MIN
 Medic romascan, scos basma curata

Romascanul Petrica Gotca a decedat, in conditii suspecte, in  Spitalului Municipal Roman, in noaptea de 15 spre 16 martie a anului 2008. La acea vreme, au existat acuzatii aduse medicului Geta Moraru, de unii pacienti ai Spitalului Roman, pacienti aflati in salonul in care a fost "cazat" Petrica Gotca, cum ca acesta nu ar fi beneficiat de tratament corespunzator din partea medicului, astfel incit viata sa-i fie salvata. Aceste acuzatii au fost demontate, recent, de un raport intocmit de medicii din cadrul Institutului de Medicina Legala (IML) Iasi. Daca, in prima faza, doctorita Geta Moraru a fost acuzata ca nu i-a acordat ingrijiri medicale romascanului decedat in spital, lucru confirmat de mai multi martori, concluzia medicilor de la IML Iasi vine sa contrazica aceasta acuzatie.

La cererea Politiei Roman, in primavara trecuta, cadavrul lui Petrica Gotca a fost deshumat si autopsiat, dupa care Serviciul de Medicina Legala Neamt a intocmit un raport medico-legal in care s-a mentionat ca pe cadavrul victimei nu au fost descoperite, printre altele, urme ale unui tratament medical ce i-ar fi fost aplicat victimei la internarea in spital. Pentru avizarea raportului medico-legal in cauza – raport care o incrimina pe doctorita Geta Moraru -, politistii romascani au cerut avizul Institutului de Medicina Legala Iasi, insa comisia de examinare a disculpat pe medicul in cauza.

Conform adresei numarul 16073, din data de 15 decembrie 2008, IML Iasi a mentionat, printre altele, ca: "Data fiind descrierea din raportul de exhumare, nu se poate afirma absenta unor semne de tratament infectabil sau perfuzabil ca fiind o certitudine, se poate afirma doar ca expertii (n.r. – medicii legisti care au efectuat necropsia cadavrului) nu au constatat aceste semne, ceea ce nu inseamna ca ele nu au existat la un moment dat. (…) Din declaratiile medicului curant si a asistentilor medicali din tura 19 – 07, s-a efectuat resuscitare cardio-pulmonara, realitatea acestui tratament si aplicarea sa fiind sustinute de aspecte necroptice (fracturi costale)", se mentioneaza in raportul IML Iasi.

Ceea ce nu au stiut, insa, reprezentantii IML Iasi este faptul ca respectivele fracturi costale proveneau de la efectuarea necropsiei, aspect mentionat in procesul verbal intocmit de politisti la locul deshumarii, si nu de la manevrele de resuscitare a victimei, asa cum a afirmat medicul romascan. Practic, la efectuarea necropsiei, victima nu prezenta urme de fracturi costale, deci nu se putea spune ca s-a incercat resuscitarea sa pina cind i s-au rupt coastele, acestea fiindu-i fracturate de medicul legist, in vederea prelevarii de tesuturi pentru efectuarea analizelor de laborator.

Dupa ce reprezentantii IML Iasi l-au disculpat, practic, pe medicul romascan de acuzatiile care i-au fost aduse, ramine de vazut daca ancheta politistilor se va finaliza sau nu cu o propunere de neincepere a urmaririi penale pentru medicul Geta Moraru.

Mentionam faptul ca, oficial, cauza decesului consemnata in foaia de observatie a fost: "insuficienta respiratorie acuta, determinata de un edem pulmonar acut, cauza frecventa de deces in mortile subite functionale cu stare patologica preexistenta", urmare a unei insuficiente cardiace cronice dilatative, favorizata de consumul de alcool. Pacientul era, de asemenea, suferind de hepatita cronica si gastrita cronica – boli considerate ca fiind normal sa apara pe fondul consumului excesiv de alcool.

Colegiul Medicilor Neamt s-a autosesizat si a declansat si el o ancheta in acest caz, dar nu a formulat inca o concluzie oficiala.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii