Reprosuri intre medicii de familie suceveni si doctorii din Spitalul Judetean

miercuri, 13 aprilie 2011, 21:54
4 MIN
 Reprosuri intre medicii de familie suceveni si doctorii din Spitalul Judetean

Directorul Medical al Spitalului Judetean Suceava, Doina Motan, a purtat in cursul zilei de ieri o discutie cu medicii de familie suceveni, in care a prezentat noua structura a spitalului, incluzand Ambulatoriul Integrat, si metodele pe care le au acestia la indemana pentru a-si putea ajuta pacientii in colaborarea cu unitatea spitaliceasca. Printre cele mai importante aspecte puse pe tapet a fost acela al decongestionarii fluxului de pacienti de la Unitatea de Primire a Urgentelor. Medicii de familie au fost sfatuiti sa selecteze pacientii in functie de gravitatea afectiunilor si sa-i trimita la U.P.U. numai pe cei cu urgente reale care au nevoie imediata de asistenta medicala. Cazurile care pot fi gestionate in regim de ambulatoriu trebuie directionate catre Ambulatoriul Integrat al Spitalului, care functioneaza de la 1 aprilie si care are toate dotarile necesare pentru a performa un act medical de calitate. Coordonatorul Ambulatoriului a pus la dispozitia medicilor numerele de telefon ale cabinetelor de specialitate, pentru ca programarile sa poata fi facute mai eficient. Comunicarea cu doctorii din Ambulatoriu s-ar putea face si prin Internet. De asemenea, pacientii care au urgente usoare sau non-urgente si care trebuie, din aceasta cauza, sa astepte in U.P.U. ore in sir pentru a beneficia de o consultatie, vor fi directionati de acolo catre Ambulatoriu in timpul programului, de la 08.00 la 15.00.

O alta situatie care trebuie evitata este aceea in care in Ambulatoriu se prezinta pacienti carora medicii de familie le-au completat bilete de trimitere pentru urgente. Seful sectiei de cardiologie, dr. Mihai Creteanu, a specificat ca sceste cazuri nu pot fi preluate de personalul de specialitate in cazul specialitatilor mai aglomerate, cum este cardiologia, pentru ca in acest mod programul ar fi dat peste cap. Specificatiile de pe biletele de trimitere completate de medici trebuie sa fie foarte clare, pentru a se evita confuziile de acest gen, a mai declarat specialistul in cardiologie.   

Nemultumirile medicilor de familie

De cealalta parte, medicii de familie au fost nemultumiti de cazurile in care personalul medical de specialitate din ambulatorii nu elibereaza retete compensate, ci numai retete simple, pe care ei apoi trebuie sa le transcrie in regim compensat. Aceasta situatie este dezavantajoasa si pentru pacient, care este pus pe drumuri in mod nejustificat si care trebuie sa-si intarzie astfel administrarea tratamentului, dar, mai ales, pentru medic, care poate fi, si de multe ori chiar este, penalizat pentru incalcarea prevederilor contractului-cadru cu CAS. Un alt caz semnalat de medicii de familie a fost acela al pacientilor care in momentul externarii din spital nu primesc decat o scrisoare medicala, fara reteta, desi medicul specialist are obligativitatea sa finalizeze actul medical prin recomandarea unui tratament pe reteta. In cazul bolilor cronice, pacientii externati trebuie sa primeasca reteta compensata pentru medicatia necesara unei luni de zile, abia in luna urmatoare fiind nevoie de o alta reteta compensata prescrisa de medicul de familie pe baza scrisorii medicale. Presedinta Colegiului Medicilor, dr. Irina Badrajan, i-a mai atentionat pe medicii specialisti ca "scrisoarea medicala sa plece din Ambulatoriu si nu de la cabinetul particular al doctorului, cum s-a mai intamplat".

Retete sau scrisori medicale?

Aceasta situatie se prezinta diferit in cazul Unitatii de Primire a Urgentelor, care nu are contract cu CAS si, deci, nu poate elibera retete compensate. Pentru a putea sa-si ajute pacientii, medicii de familie suceveni ar avea nevoie de scrisori medicale in care sa fie specificate rezultatele analizelor facute, eventual interpretarea lor si schema de tratament recomandata. In cazul in care cei sapte medici care lucreaza in doua schimburi in cadrul U.P.U. se confrunta zilnic cu peste 200 de cazuri, pentru care nu poate completa intotdeauna toata documentatia necesara, s-a ajuns la o intelegere – medicii de la urgente nu vor mai elibera retete, ci numai scrisori medicale pentru fiecare pacient consultat, scrisori pe baza carora pacientii vor putea mai apoi primi retete compensate de la medicii de familie. Situatia, insa, se poate aplica cu succes pentru cei care primesc tratament pentru mai mult de 3-5 zile. Unul dintre doctorii prezenti a explicat ca "in conditiile in care nu se poate merge la farmacie cu scrisoarea medicala, un pacient cu o luxatie la mana care are nevoie de cateva pastile va trebui sa vina de la urgente la medicul de familie pentru a si le putea cumpara".

Seful U.P.U, dr. Liviu Carlan a mai atras atentia medicilor de familie in legatura cu aglomerarea sectiei de urgente pe timpul lunilor de vara, cand acestia sunt in concedii, situatie care trebuie rezolvata prin numirea unor inlocuitori. O alta situatie in legatura cu care trebuie luate masuri consta in "zecile de cazuri care se prezinta la urgente cu cate 5-6 trimiteri cu specificatia "curente" (pentru Ambulatoriu, n.r.), unele in dublu exemplar, pe care care pacientii le scot din buzunar in speranta ca vor da peste una care sa le asigure un consult din partea noastra".

In functie de evolutia relatiei dintre medicii de familie si personalul din Spital si de problemele care se vor ivi pe parcurs, directorul medical Doina Motan si-a afirmat disponibilitatea de a discuta cu membrii Colegiului Medicilor lunar.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii