Sute de plangeri penale pentru abuz depuse de puse de profesori impotriva a doi secretari de stat din Ministerul Educatiei

miercuri, 09 februarie 2011, 20:56
5 MIN
 Sute de plangeri penale pentru abuz depuse de puse de profesori impotriva a doi secretari de stat din Ministerul Educatiei

Un haos total s-a instituit in scolile sucevene in ceea ce priveste plata salariilor cadrelor didactice. Circa 200 de cadre didactice din  zona Vicov si Radauti au depus miercuri, plangeri penale la Parchetul de pe langa Judecatoria Radauti  impotriva a doi secretari de stat si  trei directori din Ministerul Educatiei pentru  ca "blocheaza punerea in aplicare a unor sentinte definitive si irevocabile drept pentru care salariatii scolilor se afla in imposibilitatea de a primi drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2011".

 Liderul Sindicatului din Invatamant "Bucovina" Radauti, Gheorghe Sorodoc, a declarat ca in cursul zilei de miercuri au fost depuse la Parche 200 de plangeri penale din partea cadrelor didactice sau liderilor sindicali din scoli impotriva a doi secretari de stat, Iulia Adriana Oana Badea si Gyorgy Andras Kiraly, si a trei directori, Ioana Mihaila, George Ghelmez si Mihai Paunica, din Ministerul Educatiei, precum si impotriva unor directori de trezorerii la care sunt arondate scolile respective.

El a precizat ca o suta de cadre didactice din zonele Vicov si Radauti au depus individual plangerile, iar restul au fost depuse de liderii grupelor sindicale din unitatile de invatamant din zonele respective.

"Pentru inceput circa 100 de cadre didactice au depus individual plangerile, apoi liderul de sindicat de la Scoala nr.4 Radauti a depus inca 90 de dosare. De acum vor veni doar liderii cu dosarele oamenilor ca sa aglomeram si sa blocam activitatea celor care lucreaza la parchet " a spus  Gheorghe Sorodoc.

Ieri, au depus  plangeri scolile din zona Vicovu de Sus – Sc. nr. 1, Sc. Nr. 2, Sc. Nr. 3, Scoala Speciala Bivolarie, Sc. Gramesti, Sc. Nr. 4 si Colegiul National "Eudoxiu Hurmuzachi" RadautI, iar joi se vor prezenta la Parchetul de pe langa Judecatoria Radauti, conducerile scolilor din comunele Maneuti, Horodnic Sus, Straja, Voitinel, Voivodeasa, Sucevita. Vineri sunt programate  scolile din  Milisauti, Granicesti, Burla, Iaslovat, Balcauti, Arbore si Scoala Speciala Radauti. Tot vineri se vor depune plangerile provenite de la Scoala nr. 11 Suceava, Colegiul National "Mihai Eminescu" Suceava, Colegiul tehnic "Petru Musat" Suceava. Actiunea se va incheia luni, cu plangerile provenite de la scolile din Marginea, Brodina, Falcau, Satu Mare, Sc. nr. 2 Radauti, Grupul Scolar Bivolarie, Gradinitele din  Radauti si  Marginea. Plangerile penale sunt indreptate si impotriva  directorilor de  trezorerii la care sunt arondate scolile respective.

El a explicat ca in plangerile penale depuse la Parchet cele cinci persoane sunt acuzate ca au semnat o nota a Ministerului Educatiei din 3 februarie 2011, privind avizarea statelor de personal ale unitatilor de invatamant prescolar de catre inspectoratele scolare, fara sa se informeze asupra bazei legale care sa sustina nota respectiva si nu au luat in considerare sentintele judecatoresti ramase definitive si irevocabile obtinute de cadrele didactice.

Potrivit sursei citate, aplicarea prevederilor din aceasta nota a Ministerului Educatiei determina scaderea cuantumului salariului lunar pentru fiecare angajat din unitatile scolare care au obtinut, prin hotarare judecatoreasca, definitiva si irevocabila, reincadrarea salariala in baza Legii 330/2009.

Liderul Sindicatului "Bucovina" Radauti, Gheorghe Sorodoc, declarase, luni, intr-o conferinta de presa ca ISJ Suceava si trezoreriile din judetul Suceava au primit note de la Ministerul Educatiei si Ministerul de Finante in care se arata ca plata cheltuielilor de personal si a contributiilor aferente acestora se face pe baza statelor de personal si de plata avizate/validate de catre inspectoratele scolare.

Sorodoc a explicat ca in urma acestor adrese s-a ajuns la o stare conflictuala privind plata salariilor angajatilor din invatamantul preuniversitar, in conditiile in care unele scoli nu au putut plati salariile angajatilor lor intrucat trezoreriile nu au virat sumele aferente unitatilor care nu aveau statele de plata avizate de ISJ Suceava.

El a precizat ca statele de personal sunt avizate la inceputul anului scolar de catre ISJ Suceava, respectiv in luna septembrie 2010, iar statele de plata sunt intocmite de directorii unitatilor scolare, care sunt ordonatori tertiari de credite si angajatori, aratand, totodata, ca anul scolar nu concorda cu anul financiar.

Liderul Sindicatului Independent Invatamant "Bucovina" Radauti a spus ca notele Ministerului Educatiei si Ministerului Finantelor fac referire fie la documente legislative abrogate, fie la legislatie declarata neconstitutionala.

Sorodoc a mai spus ca o mare parte din cadrele didactice sucevene au obtinut hotarari definitive si irevocabile privind reincadrarea, conform carora sunt indreptatite sa primeasca salariile conform Legii 330/2009, tinandu-se cont de prevederile Legii 221/2008, iar pentru o alta parte a cadrelor didactice procesele sunt inca pe rolul instantelor.

El a subliniat ca nota Ministerului Educatiei nr. 896 din 3 februarie este "fara suport juridic".

Sorodoc a spus ca, potrivit acestei adrese, reincadrarea personalului incepand cu data de 1 ianuarie 2011 se face conform articolului nr. 33 al Legii 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si articolului nr. 4 din Legea 285/2010 privind salarizarea in 2011 a personalului platit din fondurile publice, dar si in conformitate cu ordinul comun nr. 42/77/ 2011 al ministerelor Muncii si Finantelor Publice, iar salariile de incadrare la data de 31 decembrie 2010 care stau la baza reincadrarii sunt cele calculate potrivit articolului 5(6) din OUG nr.1/2010.

Liderul sindical a explicat ca salariile de incadrare din decembrie 2010 au fost platite conform OUG nr. 1 din 2010, care completeaza Legea 330/2009, care prevede ca salariile din invatamant in 2010 trebuie sa se calculeze conform Ordonantei 41 din 2009.

"Numai ca OUG 1/2010 este abrogata prin aparitia Legii 285, iar Ordonanta 41 a fost declarata neconstitutionala. In acest moment se fac trimiteri in a aplica legislatia care este fie abrogata, fie neconstitutionala", a precizat Sorodoc.

El a spus ca salariile din luna octombrie 2010 au fost platite in conformitate cu hotararile judecatoresti definitive si irevocabile, potrivit Legii 330.

Pe de alta parte, ISJ Suceava precizeaza ca in conditiile intrarii in vigoare a noii legi a salarizarii, Inspectoratul scolar are obligatia sa vizeze statele de personal.

Purtatorul de cuvant al ISJ Suceava, Laura Hacman, a declarat ca statele de personal au fost vizate la inceputul anului scolar de ISJ Suceava, dar ca odata cu intrarea in vigoare a Legii salarizarii a fost nevoie de o revizuire a acestor state de personal.

"Deja ISJ Suceava a vizat aceste state de personal ale unitatilor care au prezentat aceste documente", a spus Hacman.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii