Falimentul unei afaceriste penale

marți, 14 septembrie 2010, 07:47
3 MIN
 Falimentul unei afaceriste penale

Vremuri grele pentru patroana de la Iris Company, Maricica Iovita. Implicata in mai multe procese, Iovita nu mai stie cum sa-si rezolve problemele financiare, fiind la un pas de a-si inchide afacerile. In cursul zilei de astazi, Iovita ar trebui sa apara in doua procese, unul la Vaslui si celalalt la Bucuresti, ambele importante pentru viitorul si, mai ales, libertatea sa. La Bucuresti, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, "patroana painii" va trebui sa explice procurorilor anticoruptie si judecatorilor de ce a dat spaga pentru a-l infunda pe omul de afaceri Adrian Porumboiu, in timp ce magistratii din Vaslui vor trebui sa decida cui apartine un teren de cateva hectare, asupra caruia Iovita spune ca are toate drepturile, dar pentru care nu are niciun act doveditor. Nici Uniunea Europeana nu o iarta pe patroana, aceasta fiind intr-un proces cu un constructor, care ii cere aproape zece miliarde de lei, pentru lucrari efectuate prin Sapard, insa nedecontate. De parca toate necazurile nu ar fi de ajuns, de cateva saptamani, mai multe banci la care Iris Company are conturi s-au trezit cu cereri de blocare a tuturor disponibilitatilor, spre disperarea afaceristei!

Astazi, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, va avea loc un nou termen in dosarul de coruptie in care Maricica Iovita este inculpata, alaturi de fostul procuror anticoruptie, Ioan Ciofu. Dosarul 745/1/2007 are ceva vechime la instanta suprema din Romania, astfel ca judecatorii vor trebui sa ia o decizie, cat mai curand posibil, in ceea ce priveste gradul de vinovatie al inculpatei Iovita, dar si cel al fostului procuror Ciofu. Un proces pe care cei doi inculpati, folosindu-se din plin de bresele din sistemul juridic romanesc, l-au tot lungit in ultimii ani. La ultimul termen, in iunie a.c., Iovita i-a implorat pe judecatori s-o lase sa plece din tara, insa interdictia nu i-a fost ridicata. Pentru fapta lor, avand in vedere ca a mituit un procuror anticoruptie pentru a fabrica un dosar unui om de afaceri concurent, Iovita si Ciofu risca sa stea ani buni dupa gratii, timp in care vor medita asupra a ceea ce au facut. Nu este singura problema a lui Iovita. Aceasta a fost data in judecata de o firma din Ploiesti, care i-a executat o lucrare prin proiect Sapard, si careia patroana-inculpata a "uitat" sa-i mai achite in jur de zece miliarde de lei vechi. Ieri, la Tribunalul Bucuresti, judecatorii au audiat stupefiati modul in care au fost primiti expertii tehnici trimisi de instanta la Barlad, carora Iovita nu le-a permis sa treaca de poarta fabricii, pentru a evalua lucrarile. Desi a primit prin Sapard peste 30 de miliarde de lei vechi pentru modernizarea morii din Barlad, Maricica Iovita a achitat constructorului doar 22 de miliarde, restul de bani intrand parca intr-o gaura neagra. "Nu se poate asa ceva. Este pentru a doua oara cand aceasta doamna Iovita refuza sa primeasca in fabrica expertii tehnici desemnati de instanta", ne-a spus, aseara, patronul firmei din Ploiesti.

Iovita, la ce proces mergi? La Bucuresti sau la Vaslui?

Tot astazi, la Vaslui, se va desfasura un proces in care Iovita isi pune mari sperante. Maricica Iovita l-a dat in judecata pe fostul sau director, Dan Profir, cerandu-i un teren care este in proprietatea acestuia, desi patroana nu are niciun act care sa dovedeasca acest fapt. Culmea, este acelasi teren pe care cuplul Iovita-Dulute il negau intr-un alt proces, cu ani de zile in urma, sustinand ca este in posesia lui Profir. Lovitura de gratie pentru patroana penala a venit din partea Finantelor vasluiene, care i-au blocat conturile lui Iovita, pentru datorii foarte mari la bugetul de stat. Finantele publice vor sa o execute pe Iovita si sa-i scoata afacerea la vanzare, existand deja precedentul cu Petromidia, unde toate activele au fost sechestrate. Nici bancile nu au stat cu mainile in san. Pentru credite neachitate la timp, banci ca Romexterra Bank sau Pyraeus Bank, au inceput executarea bunurilor SCMP Iris Company. Au fost scoase la vanzare tot felul de bunuri, inclusiv moara de la Barlad, Panificatie II sau sedii in care aceasta isi desfasoara activitatea.

Sursa: Vremea noua

Comentarii