3,2,1, Sydney!

joi, 14 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 3,2,1, Sydney!

Ultimele Jocuri Olimpice de vara ale acestui zbuciumat mileniu au inceput practic miercuri, odata cu disputarea primelor meciuri din turneele olimpice masculine si feminine. Toti ceilalti peste 15.000 de sportivi prezenti la Sydney vor intra in concurs, insa, abia de miine, dupa ce se va fi dat startul oficial al Olimpiadei de la antipozi. Ceremonia de deschidere, care se anunta grandioasa si plina de surprize, va avea loc astazi de la ora 10.00 (ora 18.00 la Sydney), fiind preluata in direct de postul national de televiziune, care detine, de altfel, exclusivitatea transmisiilor de la acest eveniment de importanta planetara.
Dincolo de spectaculozitatea duelurilor ce se anunta in fiecare proba si fiecare sport, dincolo de preferintele noastre pentru unul sau altul dintre sportivii prezenti la Jocurile Olimpice, vom fi in primul rind interesati de prestatia romanilor si vom stringe pumnii pentru ei in batalia accerba pentru un loc pe podium. Romania are un loc binemeritat in elita natiunilor care au stralucit de-a lungul anilor la Jocurile Olimpice si la Sydney trebuie sa reconfirme aceasta traditie. E greu de spus acum daca vom reusi sa egalam sau poate chiar sa depasim recordul din urma cu patru ani, de la Atlanta, cind ne-am clasat pe un excelent loc 12 in clasamentul pe natiuni, cu 20 de medalii (dintre care 4 de aur), deoarece multe vor depinde de forma de moment a sportivilor nostri, de modul in care s-au acomodat la atmosfera din emisfera sudica si in buna masura de evolutia contracandidatilor nostri la medalii.
Cu certitudine, exista citeva discipline sportive in care ne punem cel mai mari sperante pentru medalii. E vorba, in primul rind de gimnastica, acolo unde fetele lui Octavian Belu, in frunte cu veterana Simona Aminar si campioana mondiala en-titre Maria Olaru, vor trebui sa-si apere suprematia internationala in fata ambitioaselor rusoiace, ucrainence si chinezoiace. Marea surpriza ne-o pot oferi, insa, baietii, care la ultima editie a Campionatele Europene s-au ambitionat sa urce pe podium si isi doresc sa repete isprava. Va fi mult mai greu, dar antrenorul Dan Grecu e constient ca tocmai statutul de out-sideri poate fi marele atu al elevilor sai.
La rindul lor, boxerii romani si-au propus un obiectiv incredibil la Sydney: toti zece vor sa ia o medalie! Misiune imposibila? Poate. Dar antrenorul lor, Francisc Vastag, nu pare a cunoaste acest termen si isi doreste atit de mult sa razbune faptul ca el nu a ajuns niciodata campion la Olimpiada, incit totul e posibil. Mai ales dupa demonstratia de forta facuta de pugilistii nostri la Mondialele de anul trecut, de la Houston, cind au cules noua medalii…
Medalii vom obtine, cu siguranta si de pe apele de la Sydney, pentru ca in sporturile nautice nu sintem niste neaveniti. Echipajul feminin de 8+1 al Romaniei n-a mai pierdut nici un concurs international de patru ani si ar fi un imens ghinion ca asta sa se intimple tocmai acum. La rindul ei, flotila de caiacisti si canoisti a lui Patzaichin, nu concepe sa se intoarca acasa cu barca goala, chiar daca si pentru ei concurenta va fi accerba. Pentru prima data, dupa multi ani, vom privi cu atenti si spre piscina olimpica, acolo unde se vor desfasura probele de natatie. Rezultatele excelente obtinute in ultimii doi ani de actuala generatie de inotatoare din Romania, mai ales de Beatrice Coada si Camelia Potec, ne dau certitudinea ca acestea nu merg la Sydney in postura de tursite si ca vom avea vesti de la ele in multe finale.
Atletismul, la rindul sau, este unul din sporturile care va trebui sa-si aduca o importanta contributie la umplerea seifului delegatiei noastre cu aur, argint si bronz. Numele care ne vin prima oara in gind cind vorbim de atletism sint campioanele mondiale en-titre Gabi Szabo si Mihaela Melinte, dar alaturi de ele bune sase de a ajunge pe podium au si Violeta Beclea, Lidia Simon ori Monica Dinescu. In rest, asteptam surprizele frumoase!
N-ar fi, insa, nici o surpriza daca Laura Badea ar cistiga o noua medalie in concursul individual de floreta, confirmind superba victorie de acum patru ani, de la Atlanta si razbunind necalificarea intregii noastre echipe feminine de floreta in concursul olimpic. Sigur, surprize frumoase pot aparea si din alte directii, precum judo, haltere, lupte, tenis si chiar din partea echipei feminine de handbal, care pare a fi depasit complexele ultimilor ani si e gata sa se bata de la egal la egal cu marile forte ale semicercului european.
Un lucru este sigur: pe parcursul celor doua saptamini care vor urma si in care vom sta cu ochii atintiti spre Sydney, vom avea parte de mari bucurii, dar si de dezamagiri. Asa se intimpla intotdeauna. Important este ca, dincolo de lacrimile de bucurie ori de tristete ce vor impodobi obrajii sportivilor nostri, sa stim sa ne bucuram de acest spectacol unic, care a adunat laolalta toti marii sportivi ai lumii si sa cinstim efortul fiecaruia, constienti ca dictonul olimpic "Important nu e sa cistigi, important este sa participi" nu si-a pierdut cu totul din relevanta. (Ion TEODOR)

Comentarii