Am ramas acolo sus

duminică, 19 iunie 2005, 23:00
3 MIN
 Am ramas acolo sus

Superliga Cupei Europei, anuala competitie intetari a atletismului continental a inceput vineri seara, la Florenta, cu participarea celor mai bune opt reprezentative masculine si feminine ale Europei. Printre echipele feminine s-a numarat si echipa Romaniei (revenita din esalonul inferior), care, dupa prima zi ocupa pozitia a II-a in clasament, cu 25 puncte, cu doua puncte in urma Rusiei, dar devansind cu patru puncte Germania si Polonia. Cel mai bun rezultat al serii a fost clasarea pe primul loc a alergatoarei Cristina Casandra in proba de 3.000 m obstacole, cu 9:35,95 (cel mai bun rezultat al ei din acest sezon), Casandra fiind urmata de rusoaica Liubov Ivanova si poloneza Justyna Bak, fosta recordmana mondiala. Intr-o companie selecta, Adina Anton a ocupat locul III la lungime (6,35 m), cistigatoare fiind favorita Irina Simaghina (Rusia) cu 6,76 m, urmata de fosta campioana mondiala, Fiona May (Italia) – 6,43 m. Tot pe locul III s-a clasat si Mihaela Botezan la 5.000 m (15:13,36) fiind invinsa de rusoaica Lidia Sobuhova si poloneza Wioletta Janowska. Sub asteptari a concurat discobola Nicoleta Grasu, a patra la disc cu doar 60,89 m.
Din pacate, in ziua a doua nu prea existau premise pentru a consolida aceasta pozitie, din cauza probelor la care atletismul romanesc este deficitar. Poate doar daca Ionela Manolache ar fi fost apta de a concura la 400 m garduri, am fi avut sansa de a ramine pe podium. Ionela s-a descurcat, insa, greu chiar si la 400 m plat, ea pierzind finisul si clasindu-se a patra in proba cistigata de rusoaica Natalia Antiuh. Din fericire, revenirea pe pista a medaliatei de la Atena, Maria Cioncan, a fost de bun-augur ea cistigind cursa de 800 m, cu 2:00,88. Favorita probei, frantuzoaica Elisabeth Grousselle, a tinut tot timpul trena, dar s-a sufocat in final. Dintre urmaritoarele ei s-a desprind hunedoreanca, in fata germanei Monika Gradtzki si a rusoaicei Svetlana Kliuka. O surpriza placuta a fost clasarea pe locul V a tinerei Angela Morosanu in proba de 100 m, sportiva legitimata la Iasi si Bacau reusind un nou record personal de 11,47 s. Acelasi loc l-a obtinut si Mariana Solomon la triplusalt (14,06 m), care a concurat in ultimul moment, in locul Adelinei Gavrila, accidentata. De asemenea, Mihaela Botezan a mai bifat un loc IV la 3000 m.
Dupa doua zile, echipa Romaniei se afla pe locul IV, dar decizia urma in ultima zi. Asteptam o noua victorie de la Maria Cioncan, la 1.500 m, proba ei predilecta, la care detine bronzul olimpic. Romanca a trecut in frunte pe ultimul tur de pista, dar pe ultima turnanta, frantuzoaica Bouzra Ghezielle a incercat s-o depaseasca. Printre ele, s-a strecurat rusoaica Iulia Cijenko, care a sprintat pe linia dreapta, cistigind clar in 4:06,77. Cu 4:07,39, Cioncan a cistigat disputa pentru locul II cu atleta din Hexagon, aducind inca sapte puncte care s-au dovedit decisive pentru mentinerea Romaniei in Superliga. Mai ales, in conditiile in care Mihaela Melinte (locul VI – la ciocan, cu 65,80), Oana Pantelimon (locul VI la inaltime, cu 1,85 m) au concurat sub posibilitati, iar Ionela Manolache, fortata si la 200 m, s-a situat a cincea. Notabila evolutia stafetei de 4X400 m, clasata a IV-a dupa Rusia, Polonia si Ucraina. Excelent a evoluat in primul schimb Angela Morosanu care a predat prima batul, precum si Ionela in ultimul schimb, in timp ce Mihaela Neacsu si Alina Ripanu au alergat sub orice critica…
In final, Romania s-a clasat pe locul VI, dupa Rusia, Polonia (ce surpriza!), Germania, Franta si Ucraina, avind 11 puncte avans fata de Italia, care a retrogradat impreuna cu Grecia. La masculin, Germania a cistigat, urmata de Franta si Italia, echipele retrogradate fiind Marea Britanie (uriasa surpriza!) si Cehia. (Nic. GRECU)

Comentarii