Andrei Cian a marcat 50 de goluri in campionatul francez

joi, 12 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Andrei Cian a marcat 50 de goluri in campionatul francez

Dupa un an petrecut in Franta, in aceasta perioada handbalistul roman Andrei Cian se afla in vacanta acasa, la Brasov, alaturi de familia si prietenii sai, carora le-a dus dorul in Hexagon. Vara trecuta, Cian a semnat un contract valabil doi ani cu prim divizionara franceza US Dunkerque. In intreg campionatul trecut, el a marcat 50 de goluri, jucind pe postul de extrema dreapta. "Am fost cinci straini in lot, dar in mod curent au jucat trei, intre acestia din urma aflindu-ma si eu. Am reusit sa joc intr-un campionat puternic, unde forta este punctul forte. Pot sa spun ca francezii au fost corecti, si-au tinut toate promisiunile, legate de salariu si casa. Prime nu au existat; poate daca jucam in finala Cupei Frantei primean ceva bani. Am iesit insa in sferturi, dupa un meci tur-retur cu Nimes, in care am fost foarte aproape de calificare. La finalul celui de-al doilea meci, scorul era egal, la fel ca si dupa cele patru reprize de prelungiri. Am pierdut, insa, la loviturile de departajare de la 7 metri, eu fiind singurul din echipa acre am reusit sa transform aruncarea", povesteste Andrei, fost component al echipei Dinamo Brasov.
La fiecare meci, in sala se aflau peste 2.500 de spectatori, foarte zgomotosi in manifestari. "Aveau fanfara si o galerie care ne incuraja in permanenta. Nu am avut un campionat foarte bun pentru ca in tur, datorita numeroaselor absente, cauzate de accidentari, rezultatele au fost slabe si echipa ajunsese in subsolul clasamentului. In retur, din 16 jocuri, am cistigat 12 si trei au fost remize, dar tot nu am putut reveni pe podium. Am pierdut, la un punct, calificarea intr-o cupa europeana, dar sper ca in urmatorul sezon lucrurile sa mearga mai bine", spune Andrei Cian. Strainii din lotul celor de la Dunkerque au fost, alaturi de Andrei Cian, un islandez (centru, 22 de ani), doi iugoslavi (inter dreapta, 22 de ani si o extrema stinga, 25 de ani) si un polonez (pivot, 25 de ani). Titularul postului de portar era un iugoslav, naturalizat francez, in virsta de 39 de ani, media echipei fiind de 29-30 de ani. In aceasta vara, francezii au achizitionat trei noi jucatori, reunirea lotului fiind programata pentru 30 iulie.
Cian nu a apucat sa vada foarte multe din frumusetile Frantei, chiar daca a fost de cinci ori la Paris, dar de fiecare data cu echipa, la partide oficiale. "As fi vrut sa pot vizita mai multe, dar mergeam acolo in ziua meciului, simbata dimineata si reveneam acasa imediat dupa partida. Cind jucam pe propriul teren, ieseam cu baietii la un bar sau, citeodata, la discoteca. Cu ceilalti romani care joaca in Franta m-am intilnit in teren, dintre acestia Ciprian Besta fiind remarcatul anului, deoarece a obtinut titlul de golgeter, cu 150 de goluri marcate", mai povesteste Andrei. In aceste zile, Cian are ca oaspete un coechipier, Karl, acesta dorind foarte mult sa viziteze Romania dupa ce a auzit amanunte povestite de brasovean. Cei doi vor petrece citeva zile pe litoralul romanesc, dupa care, pe 24 iulie, vor pleca in Fanta, pentru a pregati noul sezon. (Violeta SFEATCU)

Comentarii