Avem bronzul. Ce urmeaza?

luni, 20 decembrie 2010, 21:44
5 MIN
 Avem bronzul. Ce urmeaza?

Pe ansamblu, evolutia nationalei feminine de handbal la Campionatul European are darul sa ne satisfaca. In fond, Romania a scapat de doua complexe, cel al competitiei continentale si cel al "finalelor mici". Din 1996 incoace, de cind se disputa Europene, fetele noastre n-au reusit sa obtina vreo medalie. Singurul mare succes al Romaniei de pina acum a fost argintul la Mondialele din 2005, din Rusia, asta daca facem abstractie de performantele foarte vechi, aurul mondial din 1962 si argintul din 1973. De asemenea, Romania (de data asta in decursul intregii istorii) a jucat cinci finale mici, pe care le-a pierdut: patru mondiale (1971, 1975, 1993, 2007) si una europeana, in 2000, chiar pe teren propriu. Asadar, victoria (mai exact, revansa) in fata Danemarcei in infernul de la Herning are o valoare in plus. Dincolo de sincopele inregistrate de-a lungul competitiei, echipa Romaniei are meritul de a se fi debarasat rapid de efectele negative pe plan psihic ale neasteptatei infringeri contra Suediei si de a fi luptat pentru victorie in aceasta partida, lasind Danemarca fara medalii, chiar pe pamintul ei.

Trei posturi acoperite

A inregistrat echipa Romaniei vreun progres fata de editiile trecute? Fara indoiala ca da, dar greul a cazut pe umerele citorva jucatoare: cei doi portari, Cristina Neagu si pivotii. Accidentarea Paulei Ungureanu aproape ca nu a contat, dupa minunile savirsite de inlocuitoarea sa, Talida Tolnai. Ionela Stanca si Oana Manea s-au batut foarte bine pe semicerc, iar Cristina Neagu s-a aratat intr-o crestere substantiala, fiind de departe diamantul de pe coroana handbalului romanesc. Din pacate, Romania care altadata avea cele mai valoroase extreme din lume, a suferit tocmai la acest capitol. Cristina Varzaru a iesit prematur din competitie, iar Valentina Ardean a fost umbra extremei de aur de acum cinci ani. Credem ca cea mai mare eroare de selectie a lui Radu Voina a fost neconvocarea de la inceput a Adrianei Nechita. Ada a intrat de-abia in faza a doua si, chiar daca a avut realizari importante, s-a vazut ca nu a fost pregatita suficient pentru acest eveniment. Echipa tricolora mai sufera pe linia de 9 metri, iar faptul ca Cristina Neagu a fost si cea mai buna marcatoare si cea mai buna pasatoare da de gindit: echipa Romaniei nu mai are un inter drept de valoarea Stelutei Luca. Melinda Geiger a aratat unele finalizari remarcabile, insa este dezavantajata de talie. "Mica" Bradeanu (de netrecut in aparare) nu are nici pe departe acelasi randament in fazele de atac.. Sintetizind, echipa Romaniei se bazeaza, practic, pe valori esentiale doar pe trei posturi din sapte, ceea ce s-a vazut si in Danemarca. Jocul defensiv a fost, in general, remarcabil, insa contraatacurile au fost foarte rare, iar atacurile s-au remarcat prin lipsa de viteza si inspiratie. Cine a vazut semifinala Norvegia – Danemarca si-a dat seama ca este greu de imaginat la echipa Romaniei actiuni care sa ajunga pe semicerc din trei pase consecutive. Iar atunci cind a clacat si apararea (lucru normal pentru orice echipa la o competitie lunga) degringolada a fost completa.

Chiar daca s-a vorbit indelung de un moral scazut al fetelor, ele n-au dezamagit prea mult la acest capitol (s-a vazut in finala mica), insa au pacatuit prin momente indelungi de relaxare, care au contat in cele doua meciuri pierdute (cu Danemarca in grupa si cu Suedia), relaxarea (auto)impusa din partida fara miza cu Rusia neintrind in competitie.

Prognoze de viitor ?

 "Mai trist este ca dupa fetele astea nu vine nimic din urma", a conchis Radu Voina si are dreptate. Cu un campionat vaduvit de concurenta, in care toata floarea este concentrata intr-o singura echipa, cu o lipsa cvasi-totala de interes pentru aceasta disciplina, altadata mindria Romaniei sportive, chiar si prezenta neintrerupta a Romaniei in elita handbalului feminin este o minune. Se vor retrage Paula Ungureanu si Ionela Stanca (din fericire, pe posturi inca acoperite), probabil ca vor urma si altele. Anul viitor, Romania va fi calificata direct la Mondialele din Brazilia, iar peste inca un an, vin Jocurile Olimpice de la Londra. Toata lumea asteapta medalii, dar trebuie sa vedem in primul rind de la cine le asteptam.

 

De ce Torstenson si nu Neagu?

Dupa cum am mai informat, MVP-ul editiei a fost desemnat suedeza Linnea Torstenson, lucru care a stirnit dezamagire in Norvegia, dar si in Romania. Norvegienii se simt frustrati ca n-a fost bagata in seama o jucatoare din tara lor, desi a cistigat titlul european. Insa echipa Norvegiei, desi bazata pe jucatoare de mare valoare, impresioneaza prin coeziune si jocul perfect de pase, fara a avea o vedeta de talia Cristinei Neagu sau a Bojanei Popovic. Romanii sperau ca acest titlu sa revina Cristinei, clasata pe locul I, atit la goluri cit si la pase decisive. In aceste topuri, bazate pe procentaje seci, Linnea ocupa locul II la goluri si locul III la assist-uri. Suedeza se afla insa, pe locuri fruntase si in statisticile defensive (blocaje, interceptii), zone in care Cristina nu apare. Acolo unde stie ea cel mai bine, decizia a fost corecta, Neagu fiind cel mai bun inter sting al competitiei. Cristina are foarte mari sanse de a fi desemnata, luna viitoare, cea mai buna handbalista a lumii, deoarece acolo conteaza evolutiile sportivilor pe intreg anul, atit in cadrul echipelor nationale, cit si al clubului.

Sa mai mentionam ca in topul portarilor, Talida Tolnai ocupa locul III cu 42 %, la egalitate cu alte trei handbaliste: Karin Grimsbø (Norvegia), Maria Sidorova (Rusia) si Cecilia Grubbström (Suedia). Ele sint devansate doar de norvegianca Katrine Haraldsen (47%) si frantuzoaica Amandine Leynaud (44 %). La suturi parate, Talida se afla pe locul II (95 de interventii decisive in opt meciuri), dupa daneza Karin Mortensen (99) si Katrine Haraldsen (96).

Cristina Neagu poate sa plece

Presedintele CS Oltchim Rimnicu Vilcea, Ioan Gavrilescu, a declarat, ieri, ca formatia vilceana ar putea sa o piarda pe handbalista Cristina Neagu, deoarece contractul acesteia va expira la sfirsitul sezonului. "Cristinei ii expira contractul cu Oltchim in vara anului viitor. Daca isi va dori sa plece va pleca, nu avem ce sa-i facem. Noi am inceput tatonarile pentru o eventuala prelungire a contractului. Am vorbit deja cu ea, inainte de Campionatul European, ne-a spus ca vrea sa se mai gindeasca. Vom relua discutiile in luna ianuarie, dupa sarbatori. Este normal ca ne dorim enorm sa o pastram la Oltchim. Am vazut stiri conform carora ar putea primi 600.000 de euro pentru doua sezoane. Sincer sa fiu nu cred in aceste speculatii. Cert este ca pe adresa clubului Oltchim nu a venit pina acum o cerere oficiala de transfer de la Gyor, Itxako sau Viborg", a spus Gavrilescu.

Comentarii