Cazacioc romanesc

miercuri, 26 martie 2008, 22:49
2 MIN
 Cazacioc romanesc

Romania: Popa (’88 – Stanca) – Contra (’72 – Ogararu), Tamas (’34 – Ov. Petre), Goian, Rat (’85 – Sepsi) – Radoi, Chivu (’46 – Chivu) – Fl. Petre (’63 – Nicolita), Mutu (’46 – Dica), Cocis (’83 – Aliuta) –  Marica (’46 – D. Niculae). Antrenor: Victor Piturca.

Rusia: Akinfeev – Aniukov, Al. Berezutki (’65 – Sicev), Ignasevici, V. Berezutki – Bilialetdinov (’62 – Torbinski), Bistrov, Sirokov, Jirkov, Semsov – Adamov (’60 – Pavliucenko) . Antrenor: Guus Hiddink.

Arbitri: Kenan Asaf (Israel) – Marcel Savaniu, Ionel Popa.

1-0, min. 45: Marica a primit balonul in urma unei combinatii la marginea careului, l-a fentat pe Ignasevici si a sutat puternic, in coltul opus.

2-0 min. 61: centrare perfecta a lui M. Niculae de pe stinga, Fl. Petre a luftat, iar D. Niculae a inscris cu un sut plasat, din centrul careului.

3-0, min. 74: cap al lui M. Niculae, in urma centrarii perfecte a lui Nicolita.

Intr-o atmosfera tensionata de flacarile brichetei din Giulesti, s-a aprins faclia sperantei taman in Ghencea, victoria tricolorilor in fata puternicei echipe a Rusiei. Intr-adevar, Rusia lui Hiddink a suferit in compartimentul ofensiv, prin absentele lui Arsavin si Kerjakov, dar nici Piturca n-a fost scutit de batai de cap.

Pe linga absentele lui Radu, Codrea si Coman, selectionerul s-a trezit si cu o alta problema, gripa care s-a napustit pentru Lobont. Astfel, in poarta nationalei a debutat timisoreanul Marius Popa, iar ca rezerva a fost chemat Stanca de la Dacia Mioveni.

Mai mult (probabil, ca urmare a intelegerilor cu cluburile italiene), Piturca si-a folosit superstarurile – Mutu si Chivu – doar o repriza, dar jocul tricolorilor. Ca sa incheiem cu ghinioanele, Tamas s-a accidentat in prima repriza, fiind inlocuit.

Dar, cu Mutu-Chivu sau fara, jocul Romaniei a stralucit, inca din primele minute tricolorii napustindu-se spre poarta lui Akinfeev. Fireste, n-a fost un iures permanent al Romaniei si, chiar daca apararea a mai scirtiit in prima repriza, Popa a fost scutit de emotii, datorita inconsistentei supradimensionatei linii de mijloc a oaspetilor si a lipsei de reactie a greoiului virf rus Adamov.

Jocul Romaniei a capatat mai mult aplomb in repriza secunda, chiar fara vedetele amintite, introducerea celor doi Niculae, dar – mai ales – surprinzatoarea schimbare de partitura a lui Piturca, inspre 4-4-2, fiind explicatiile unui magnetism care a facut ca infocata tribuna din Ghencea sa scandeze numele a doi ex-dinamovisti si a unui ex-rapidist.

Fara indoiala, echipa Romaniei a trait o seara de gratie. Si fara indoiala, reputatul Guus Hiddink a mai invatat numele unor jucatori romani, in afara de Mutu si Cocis

Comentarii