Ce de aur!

luni, 05 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Ce de aur!

Dupa ce Romania cistigase medalia de aur in concursul feminin pe echipe al Campionatelor Mondiale de gimnastica de la Gent (Belgia), iar Andreea Raducan obtinuse bronzul in concursul individual, finalele pe aparate au fost dominate de tara noastra de o maniera unica in istoria acestei competitii. Daca cele doua titluri cucerite la feminin, in finalele de birna si sol, se inscriu in normal, marea surpriza a fost produsa de elevii lui Dan Grecu: in concursul masculin am cistigat nu mai putin de trei titluri, la sarituri, sol si cal cu minere, ceea ce inseamna ca Romania a cistigat jumatate din medaliile de aur puse in joc la finalele pe aparate!
Ziua de simbata a prilejuit o neasteptata premiera pentru gimnastica romaneasca: pentru prima data, in istoria participarilor noastre la Campionatele Mondiale, intr-o sesiune a finalelor, baietii au reusit o recolta de medalii mai pretioasa decit a fetelor. Mai mult decit atit, in numai doua finale pe aparate, la sol si cal cu minere, echipa masculina a Romaniei a cistigat la Gent tot atitea medalii de aur cit la toate celelalte Campionate Mondiale la un loc: daca titlul mondial al lui Marius Urzica era oarecum de asteptat, sportivul noastru cistigind toate competitiile importante la acest aparat in ultiii trei ani, inclusiv titlul olimpic la Sydney, marea si frumoasa surpriza a produs-o Marian Dragulescu, care a reusit sa se incoroneze campion mondial la sol. Razbunind ghinionul din finala la individual compus, cind doar o ratare nenorocita la paralele l-a impiedicat sa cistige aurul mondial, Dragulescu, cel mai complet gimnast roman al momentului a evoluat impecabil la sol, impresionind arbitrii atit prin acuratetea executiei, cit si prin dificultatea exercitiului prezentat. El a obtinut nota 9.550, cu care s-a clasat pe primul loc in clasamentul probei, la egalitate cu bulgarul Jordan Jovcev. Finala la cal cu minere a inceput dezamagitor pentru noi, caci Ioan Suciu a gresit flagrant si a iesit din lupta pentru medalii. Apoi a urcat pe aparat chinezul Xiao Qin, care a evoluat excelent si a obtinut o nota pe masura: 9.775. Singura intrebare care se punea era daca Marius Urzica va putea face fata presiunii si reusi o nota mai mare. Romanul, insa, a dovedit ca are nervi de otel, iar exercitiul sau, absolut senzational, a ridicat spectatorii in picioare, fara a mai lasa loc de dubii: Urzica nu putea rata titlul suprem. Nota arbitrilor, 9.800, a confirmat acest lucru.
Asa cum spuneam, ziua de simbata a fost una mai saraca in medalii pentru fetele noastre, doar Andreea Raducan izbutind un bronz la sarituri. Vasluianca nu a mai reusit sariturile impecabile din finala pe echipe, asa ca nota medie a fost 9,243. Ea a fost depasita de rusoiaca Svetlana Horkina, care a avut doua sarituri foarte dificile executate impecabil (9.412) si de veterana Oxana Susovitina, din Uzbekistan (9.349), care, la 26 de ani, care a repetat medalia de argint la sarituri obtinuta la Mondialele de la Indianapolis in 1991!
Andreea avea, insa, sa se revanseze cu virf si indesat ieri, cind a invins-o in doua rinduri pe marea sa rivala, Svetlana Horkina, si a demonstrat ca ramine gimnasta numarul unu a lumii. Titlurile cistigate de Raducan la birna (cu 9.662) si la sol (9.550), aproape fara concurenta, au facut din marea invinsa a Olimpiadei cea mai medaliata sportiva de la Gent, ea intorcindu-se acasa cu trei de aur (birna, sol, echipe) si doua de bronz (individual si sarituri)! Parca pentru a o imita pe Andreea, Marian Dragulescu si-a trecut in cont doua titluri mondiale, cel de-al doilea fiind obtinut duminica in finala la sarituri. Acest bilant fantastic (cu sase medalii de aur si doua de bronz), cel mai valoros din istoria participarii romanesti la Campionatele Mondiale de gimnastica, a plasat lotul Romaniei, antrenat de Octavian Belu si Dan Grecu, pe primul loc in clasamentul neoficial pe medalii la Gent. (Ion TEODOR)

Comentarii