Ceardasul lui Marius

duminică, 03 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Ceardasul lui Marius

Romania: Stelea – Contra, Radoi (’64 – Prodan), Ciobotariu, Chivu – Fl. Dumitru, Codrea, D. Munteanu, Ad. Ilie (’74 – C. Munteanu) – Moldovan (’56 – Ganea), M. Niculae.
Ungaria : Kiraly – Cs. Feher, Matyus, V. Sebök, Gy. Korsos – Petö, Dardai, Lisztes, Hamar (’39 – Dombi) – Suwonmi (’72 – Kabat), Horvath.
Arbitri : Eric Poulat – Jacques Poudevigne, Daniel Bequignat – Bruno Derrieri (toti din Franta)
Cartonase galbene: Contra ( ’68), Ciobotariu (’38) / Hamar (’21), Kabat (’85).
1-0, min 5 . Marius Niculae , de la 10 m. Adrian Ilie a patruns pe partea stinga, in careu, a fentat si a pasat spre dreapta; trei aparatori unguri s-au bilbiit, mingea a ajuns la Niculae care a inscris, lejer, in coltul parasit al portii lui Kiraly.
2-0, min 54: Marius Niculae, din plonjon, cu capul, in urma unei curse irezistibile a lui Adrian Ilie, urmata de o centrare dintr-o bucata.
Ultimele doua evolutii oficiale, pe teren propriu, ale nationalei sub conducerea lui Ladislau Bölöni pot dovedi cu prisosinta teoria ca tactica unui joc de fotbal trebuie sa fie adecvata adversarului.Pentru ca aceeasi strategie, conform principiului "intii munca si apoi distractia" a fost aplicata si in partida cu Italia, dar fara succes. Diferenta dintre cele doua meciuri este vizibila din avion: in timp ce Italia e… Italia, formatia maghiara pare o trupa de diletanti la care, daca te ratoiesti putin mai tare, face in pantaloni de frica. Asa se explica succesul unui joc bazat pe starturi furibunde de repriza, incheiate cu succes, urmate de perioade de lejera acalmie, in care se poate lasa si adversarul sa joace, daca il tin curelele. In primele 15 minute ale jocului de simbata, nationala Romaniei a avut cinci ocazii de a marca, din care a fost fructificata doar una, datorita insistentei lui Adrian Ilie, care a suprins intreaga aparare maghiara cu pasa sa neasteptata spre Marius Niculae. De fapt, cele 15 minute au fost doar zece, daca ne gindim ca pina in min. 5 a fost o perioada inselatoare de tatonare, incheiata cu prima incercare spre poarta a lui Florentin Dumitru. Imediat, insa, banda dreapta a echipei a conlucrat excelent, servindu-l pe tava pe Niculae, lovitura sa de cap trecind centimetric pe lina poarta. Flancul sting, dinamizat de un Adrian Ilie cum nu l-am mai vazut demult nu ramine dator si "cobra" il pune din nou in pozitie de gol pe Marius Niculae. A mai fost si ocazia lui Moldovan din minutul opt si bara lui Adrian Ilie, din cornerul lui Dorinel Munteanu si prima parte a "sirbei" se incheie. A urmat o perioada fara sare si piper, dominata, totusi, la mijlocul de terenului, de ai nostri, repriza incheindu-se cu o incercare de forcing a ungurilor, care, prin pressing la mijlocul terenului, a tintit micsorarea razei de actiune a echipei noastre. Din pacate pentru ei, Horvath si Sowunmi, nu au reusit sa speculeze citeva erori ale defensivei noastre, aminind aceasta operatiune pentru repriza secunda.
Dar aceasta parte incepe la fel ca si prima, cu un mic studiu de obiect, urmat de o alta navala spre poarta lui Kiraly. A venit, logic, si golul al doilea, realizat de acelasi binom de tip arc-sageata, compus din Adrian Ilie si Marius Niculae, perioada de start a reprizei mai manifestindu-se prin surprinzatoarea lovitura de cap a lui Liviu Ciobotariu, putin peste poarta si lovitura libera executata de Dorinel Munteanu si retinuta cu greu de Kiraly.Meciul se incheie cu incercarile disperate si fara succes ale ungurilor de a mai salva cite ceva din rusinea acestei evolutii si cu entuziasmul publicului care, desi s-a temut cam fara motiv de acest meci, a terminat prin a-i aclama pe cei 14 tricolori folositi si pe antrenorul Bölöni. (Nic. G)

Comentarii