Dupa 15 ani

duminică, 22 iulie 2001, 23:00
2 MIN
 Dupa 15 ani

Pina ieri, in cei 28 de ani de existenta a Campionatelor Mondiale de natatie, Romania se putea mindri cu cuerirea a trei medalii: prin Carmen Bunaciu in 1983, Noemi Lung si Tamara Costache in 1986, ultima dintre ele (la 50 m liber) fiind si singura de aur de pina acum. Desigur, insa, ca dupa rezultatele excelente ale inotatoarelor noastre la Olimpiada de la Sydney, asteptarile pentru editia din acest an a Mondialelor de la Fukuoka (Japonia) sint mult mai mari. Iar competitia din Tara Soarelui Rasare a inceput cum nu se poate mai bine pentru noi, deoarece prima finala de bazin care s-a disputat, cea feminina a probei de 400 m mixt, ne-a adus si prima medalie.
"Secetei" care dura din 1986, de la aurul Tamarei Costache, i-a pus capat ieri braileanca Beatrice Caslaru, care a obtinut un nesperat bronz. Spune nesperat deoarece Beatrice nu s-a atrenat deloc in acest sezon pentru proba de 400 m mixt, ci doar pentru 200 m mixt si 200 m bras, aceasta din urma fiind, in fapt, specialitatea sa. Culmea este ca ea a repetat isprava de la Jocurile Olimpice de la Sydney, cind, de asemenea, fusese cea care a "spart gheata", cucerind prima medalie a delegatiei Romaniei, bronz la 200 m mixt.
In ciuda faptului ca a avut unele probleme de acomodare in Japonia (la fel ca intreaga noastra delegatie), Caslaru a avut o prestatie de senzatie in calificarile la 400 m mixt, reusind nu doar cel mai bun timp al zilei, ci si cea mai buna performanta mondiala a sezonului. Chiar daca aceasta reusita i-ar fi dat dreptul sa spere chiar la cistigarea titlului mondial, braileanca ar trebuit sa se multumeasca in finala cu bronzul, oricum o performanta excelenta, daca ne gindim ca ea nici macar nu fusese "luata in calcule". Beatrice a inceput finala mai slab, lucru explicabil daca tinem cont ca primele doua stiluri, fluture si spate, nu o avantajeaza, asa incit se afla pe locul sapte dupa primul sfert al cursei si pe pozitia a sasea la jumatatea ei. Apoi a urmat revenirea extraordinara a romancei la bras, a urcat pe pozitia a treia, pe care si-a pastrat-o la capatul unei lupte extraordinare date pe ultima lungime de bazin, la stilul "liber". Au intrecut-o doar ucraineanca Jana Klocikova (considerata "stapina absoluta" a acestei probe) si americanca Martha Bowen. Tot ieri, Dragos Coman s-a clasat pe locul sase al finalei probei de 400 metri liber.
Oricum, asa cum spuneam, debutul romanilor la Mondialele de la Fukuoka a fost mai mult decit promitator si nu ne ramine decit sa asteptam viitoarele medalii, fie ca ele vor veni de la deja incununata cu lauri Beatrice Caslaru, fie de la dubla campioana olimpica Diana Mocanu, fie de la veterana Camelia Potec ori – mai stim? – in concursul masculin, de la Dragos Coman ori Ioan Gherghel. Deoacamdata, astazi vom stringe pumnii pentru Diana Mocanu la 50 m spate, Ioan Gherghel la 200 m fluture, Camelia Potec si Dragos Coman la 800 m liber. (Ion TEODOR)

Comentarii