Leonida Antohi scoleste viitorii antrenori

miercuri, 07 iunie 2000, 23:00
2 MIN
 Leonida Antohi scoleste viitorii antrenori

Recent, la Bucuresti s-a incheiat o noua sesiune a cursurilor Scolii Nationale de Antrenori. Fiintind din 1992, sub conducerea lui Cornel Dragusin, aceasta institutie este unica atestata in Romania pentru a acorda titlul de antrenor.
Pe parcursul scolii, cursantii sint prezenti in fiecare an la cite doua sesiuni de cursuri intensive in care se predau lectii de antrenorat, pedagogie, psihologie, regulament, etc. iar in restul perioadei sint inspectati de catre reprezentanti ai scolii, primind calificative; in functie de randamentul avut pe perioada celor doi ani de studii si de examenul de licenta, cei care devin antrenori pot primi, la finele celor doi ani de studii, categoria a V-a, a IV-a sau a III-a in aceasta meserie.
In Iasi, la ora actuala, singurii care au absolvit aceste cursuri sint actualul "secund" al lui Poli, Dorinel Toiu si fostul jucator Ovidiu Burdujan. La anul, pe aceasta lista mai pot aparea Adrian Kereszy si Gelu Paveliuc, aflati printre cei prezenti in perioada 29 mai – 4 iunie in Capitala.
Reprezentarea Iasului la aceasta scoala nu se opreste la nivelul elevilor, unul dintre lectorii care au predat, alaturi de nume reputate ale fotbalului nostru ca Angelo Niculescu sau Gheorghe Constantin, fiind fostul antrenor al lui Poli, Leonida Antohi. Acesta a prezentat o lectie avind tema "Fotbal. Reusita, temperament, pregatire psihosociala" capitolele cele mai apreciate fiind "Unele secrete ale reusitei in antrenorat" si "Este norocul o componenta importanta in viata unui antrenor?"; profesorul Antohi i-a mai supus pe cursanti si la un test de temperament bazat pe trei principii, emotivitatea, creativitatea si rezonanta. Fiind reprezentant al scolii pe zona Moldova, Leonida Antohi ne-a spus ca se bucura ca cei doi fosti elevi ai sai amintiti mai sus se numara, alaturi de fostul fotbalist al lui Poli, bacauanul Danut Munteanu si antrenorul secund al Forestei, Ioan Mangeac printre fruntasii actualei generatii de viitori tehnicieni ce au inceput cursurile in urma cu un an.
Alaturi de lectiile predate de antrenori, pedagogi, psihologi, reprezentanti ai arbitrilor (Gheorghe N. Gherghe) unul din punctele de atractie ale reuniunii de la Bucuresti a fost prezenta internationalilor Hagi, Gica Popescu si Dorinel Munteanu care le-au impartasit celor din banci cite ceva din experienta capatata in anii in care au jucat la nivel inalt, toata lumea fiind ochi si urechi atunci cind au vorbit cei trei tricolori. Per total, desi foarte solicitant, cursurile tinind de dimineata pina seara, sejurul a fost foarte util pentru cei care in viitor vor putea fi vazuti pe bancile tehnice. (OM)

Comentarii