Marea imparteala – in august

miercuri, 20 iulie 2005, 23:00
4 MIN
 Marea imparteala – in august

Reprezentanti de la aproape toate cluburile sportive iesene au raspuns ieri apelului facut de primarul Gheorghe Nichita, care a dorit sa afle punctual care sint problemele cu care se confrunta aceasta activitate. Si daca o parte dintre cei prezenti au crezut ca se va trece direct la fapte (adica la impartit bani), ei s-au multumit sa constate ca intilnirea n-a reprezentat decit o contabilizare a problemelor, actiunea efectiva urmind sa se produca undeva in luna august, la sedinta de rectificare bugetara. Concluzia importanta care s-a putut trage a fost insa faptul ca primarul intentioneaza sa asigure in viitor o alta viziune asupra sportului, o activitate care aduce imagine din plin pentru oras. „Cred ca s-a putut observa in ultima vreme ca sportul iesean este in revigorare. Intentionam sa sustinem o parte din activitate si in special performanta, care aduce imagine orasului. Ma refer aici in principal la sportivii olimpici si apoi la sporturile de echipa. Cu ce materiale am adunat din expunerile facute de reprezentantii clubului vom initia un program de finantare care va fi supus luni aprobarii Consiliului Local. Sportul trebuie privit ca o activitate de utilitate publica si vom face demersurile pentru ca acest proiect sa razbata si finantarea sa se faca direct, asa cum se intimpla si in alte orase din tara.” – a spus Gheorghe Nichita, care intentiona sa acorde pina la sfirsitul anului 1,5 milioane de lei noi pentru sport insa va incerca sa suplimenteze suma cu inca jumatate de milion, dupa ce a aflat cite probleme sint de rezolvat.
Cluburile au probleme mari
Daca cea mai mare parte din bani vor ajunge in miinile conducatorilor echipei de fotbal, restul urmeaza a fi directionati catre cluburile si echipele care si-au propus sa faca performanta si au, in plus, si alte surse care sa asigure bugete pe masura. Din expunerile facute de reprezentantii gruparilor, agenda primarului s-a umplut repede, situatiile dramatice combinindu-se cu variante mai dulci. In aceasta ultima categorie se inscrie si Liceul cu Program Sportiv, care se afla direct sub aripa Primariei si are un statut special. „Spuneti cit ati solicitat pentru renovarea caminului?” – l-a interpelat primarul pe directorul Vasile Midvighi, a carui raspuns, 2,4 milioane, l-a facut pe Nichita sa-l numeasca pe directorul LPS rasfatatul activitatii sportive iesene. La polul opus se situeaza CSS Unirea, club aflat in subordinea Ministerului Educatiei si care este falimentar. „Colegii mei solicita desfiintarea clubului pentru ca ne batem joc de meseria noastra. Am scos cei mai multi olimpici si in 40 de activitate clubul n-are macar o sala. Avem buget de 300 milioane pe an la zece discipline, fiecare cu cite trei categorii de virsta iar plata utilitatilor depaseste cu mult alocatia bugetara.” – a spus directorul Viorel Hudac, care a propus municipalitatii obtinerea de scutiri de la regii pentru plata acestor cheltuieli.
Politehnica si CSM, afectate de inundatii
La cele mai mari cluburi, ambele departamentale, Politehnica si CSM, situatia de criza a inundatiilor se va reflecta la rectificarea bugerata care inseamna o diminuare a cotei pe acest an, lucru care va afecta activitatea, cu atit mai mult cu cit ambele grupari detin trei dintre echipele de prim esalon, handbal, rugby respectiv baschet masculin. Sahistii de la Iasitel au pierdut sprijinul Romtelecom si au nevoie de buget anual de 20 mii lei, National a promovat echipa de baschet feminin si nu mizeaza decit pe aproximativ 30% din bugetul estimat la aproximativ 150 mii lei, Nicolina se lupta sa-si recapete activele pierdute in negura vremii, Gimconrado s-a bazat mult pe sprijinul Directiei de Sport si ar avea nevoie de sprijin pentru amenajarea unui camin in vreme ce Penicilina ar vrea sa-si recapete etajul sediului administrativ ocupat acum de birouri parlamentare si da semne ca vrea sa revina in Europa insa mai cauta un ajutor. Desi cu agenda plina dupa intilnirea de ieri, primarul Gheorghe Nichita a solicitat pina vineri informari scrise urmind sa cintareasca situatia. „Sa nu va asteptati la sume fabuloase. Vom incerca sa dam mai mult decit am facut-o pina acum si vreau sa atrag si oameni de afaceri in sustinerea acestor proiecte. In acelasi timp ma astept ca directorii de cluburi sa fie responsabili de investitiile pe care le facem.” – a mai adaugat Nichita, care a precizat, referitor la jocuri, ca va continua sa sustina handbalul desi rezultatele de anul trecut n-au fost pe masura asteptarilor, nu v-a ignora rugby-ul desi unul dintre sponsorii echipei demoleaza stadionul Constructorul si se va informa asupra a ceea ce se intimpla cu echipa de baschet masculin, legat de transferul de proprietate de la Universitatea „Petre Andrei” catre CSM. (Lucian MINUT)

Comentarii