Primul aur la gimnastica

marți, 19 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Primul aur la gimnastica

Echipa feminina de gimnastica a Romaniei a cucerit titlul olimpic dupa o disputa infernala cu Rusia
Asa cum se anticipa, si la aceasta editie a Jocurilor Olimpice, asa cum se intimplase la ultimele Campionate Mondiale, lupta pentru titlul suprem in concursul feminin de gimnastica pe echipe s-a dat intre Romania si Rusia. Si – la fel cum se intimplase la precedentele Campionate Mondiale – fetele lui Octavian Belu au fost si de aceasta data cele mai sigure, cele mai stapine pe sine si cele mai aproape de perfectiune, obtinind o victorie pe cit de spectaculoasa pe atit de meritata, absolut indubitabila. Titlul olimpic cucerit ieri se alatura astfel celui din 1984, de la Los Angeles, si reprezinta cea mai frumoasa izbinda a romancelor dupa semi-esecurile din 1992, cind ne-a intrecut Rusia si din 1996, cind arbitrii au aburcat echipa americana in frunte. In plus, ieri am consemnat prima victorie a Romaniei in fata Rusiei in concursul olimpic pe echipe, putind spune ca un ultim comple de inferioritate a fost darimta de fetele lui Belu, care – ca de fiecare data – au tacut si au facut. "De obicei se spune ca sportivii chinezi au nervi de otel, insa romancele au demonstrat odata in plus ca ele sint cele mai puternice din punct de vedere psihic. Faptul ca nu au gresit decisiv nici un exercitiu face ca victoria lor sa fie absolut meritata ", a declarat antrenorul echipei americane, Bela Karolyi.
Circa 15.000 de spectatori prezenti in impunatoarea "Superdome" au aplaudat victoria fetelor pregatite de Octavian Belu, Simona Aminar, Andreea Raducan, Maria Olaru, Andreea Isarescu, Claudia Presecan si Loredana Boboc,care au impresionat prin constanta evolutiilor la toate cele patru aparate. Misiunea Romaniei (154,608 p) a fost usurata, este drept, de rusoaicele Svetlana Horkina si Elena Produnova, care au cazut la paralele, respectiv birna, erori care au fortat echipa lor sa se multumeasca cu medalia de argint (154,403 p), bronzul revenindu-i Chinei (154,008 p). Cea mai buna evolutie pe ansamblu a avut Andreea Raducan, denumita de trimisul agentiei Reuter "noua stea a gimnasticii romanesti", ce se anunta drept o posibila viitoare campioana la individual compus, joi.
"Este o victorie superba, care ne bucura foarte mult. Echipa Rusiei a crezut ca va fi avantajata concurind dupa noi, insa rezultatele noastre foarte bune au pus mare presiune pe gimnastele ruse si au clacat", a declarat antrenoarea Maria Bitang. Solul a fost ultimul aparat la care au evoluat ieri rusoiacele si ele erau constiente ca vor trebui sa obtina cu toate note extrem de mari, in jurul a 9.850, pentru a mai putea intrece Romania in clasamentul general. Lucru imposibil, in ciuda evolutiei foarte bune a Horkinei, care a izbuncit in plins in momentul in care si-a vazut echipa doar pe locul doi. Lacrimile sale de tristete au conicis cu cele de bucurie ale fetelor noastre, care au avut parte de o jumaatete de ora foarte tensionata, in care au urmarit evolutia contracandidatelor lor la titlu si au asteptat sa vada daca le poate detrona cineva. Abia cind s-au vazut pe podium, cu medaliile din cel mai pretios metal olimpic la git, si-au dat seama ca totul este adevarat si inca un vis minunat a devenit realitate. Gimnastele noastre au demonstrat ieri ca, in ciuda unui start mai ezitant in calificari, alcatuiesc cea mai valoroasa echipa a lumii si nu ne-au dezamagit nici de aceasta data. Drumul spre aur a fost gasit, urmeaza ca raducan, Aminar, Olaru si colegele lor sa continue cautarea in finala la individual si in cele pe aparate! (Ion TEODOR)

Comentarii