Tirul iesean are nevoie de sprijin pentru a supravietui

luni, 30 august 1999, 23:00
2 MIN
 Tirul iesean are nevoie de sprijin pentru a supravietui

Desi tirul nu este unul din sporturile intens mediatizate, iesenii si-au facut o frumoasa traditie in aceasta disciplina olimpica, mai ales in intrecerile juniorilor, unde reprezentantii orasului nostru au obtinut mereu rezultate meritorii. Cel mai elocvent exemplu il constituie recentele Campionate Nationale de pistol pentru juniori, de unde Simona Sacaleanu s-a intors cu doua medalii de aur. Ea a cistigat titlurile nationale puse in joc la categoria sportivelor de pina la 16 ani, dupa care a concurat si a obtinut un excelent loc doi in ierarhia junioarelor I (sportive pina la 20 de ani). Rezultatele obtinute de Simona sint cu atit mai surprinzatoare, cu cit ea nu a inceput pregatirea decit cu un an in urma, iar un tragator de valoare apare, de regula, abia dupa trei-patru ani de munca. La Campionatele Nationale de juniorii II a mai participat un junior de la Politehnica Iasi, Vlad Sacaleanu, care a obtinut medalia de bronz la categoria sa de virsta.
Din pacate, asa cum ne marturisea antrenorul si parintele celor doi sportivi, Ion Sacaleanu, aceste rezultate excelente nu au foarte mari sanse de a-si gasi continuitatea in viitor, din moment ce tirul are din ce in ce mai putine sanse de supravietuire la Iasi. Poligonul pe care se antreneaza acesti copii nu este terminat si nu se stie cind vor exista banii pentru finisarea lucrarilor. La un calcul sumar, ar fi nevoie de circa 10 milioane de lei pentru realizarea lucrarilor minime de modernizare a poligonului. E greu de crezut cine va putea scoate din buzunar acesti bani, atita timp cit DJTS, proprietarul bazei, nu se poate lauda ca are conturile bancare prea doldora. Banii oferiti de clubul Politehnica sectiei de tir ajung doar pentru "acoperirea" cheltuielilor de deplasare la concursuri, iar din ajutorul federatiei de specialitate au mai ajuns ceva bani pentru cartuse. Acestia se duc, insa, vazind cu ochiul, pentru ca respectivele cartuse sint scumpe (1500 de lei – unul de antrenament, 3000 de lei – unul de competitie) si la un singur antrenament se trag circa 100 de cartuse. Unde mai pui ca Simona Sacaleanu trage cu un pistol vechi de 25 de ani, unul nou costind in jur de 2600 de marci si ca ar avea nevoie de un echipament de concurs adecvat?…
Antrenorul Ion Sacaleanu trage inca speranta in posibilitatea atragerii unor sponsori pentru sectia de tir, astfel ca performantele tinerilor sportivi ieseni sa nu fie ingropate in anonimat. La sfirsitul acestei saptamini, la Bucuresti vor avea loc finalele Campionatului National de seniori, unde vor participa Simona Sacaleanu si Catalin Stoicescu (component al lotului national de juniori). Poate ca o eventuala medalie la aceste campionate va deschide ochii (si portofelele) celor in masura sa ajute, cit mai e timp, tirul iesean. (Ion TEODOR)

Comentarii