Afacere de cumetrie: La Primărie se pune în scenă o măgărie pe bani publici

joi, 29 octombrie 2015, 02:59
5 MIN
 Afacere de cumetrie: La Primărie se pune în scenă o măgărie pe bani publici

Suma destinată cumpărării a 15 autobuze second-hand a fost dublată, suplimentarea fiind de 1,77 milioane de lei. Astfel se pot cheltui în jur de 3,4 milioane. Firma cumătrului Vasile Puşcaşu, Unistil, se oferise să aducă autobuzele cu vreo 3 milioane de lei. Primarul Mihai Chirica se apără şi susţine că va fi licitaţie şi oricine poate concura cu firma cumătrului său. „Vom alege dintre cel puţin două oferte. Şi mă refer la oferte eligibile”, declară Chirica. În trecut, Unistil a livrat autobuze second-hand şi printr-o firmă „paravan”. „Deja cred că instituţiile statului trebuie să stea cu ambii ochi pe această licitaţie”, liderul consilierilor locali ai PNL, Marius Dangă.

Cumpărarea de către Primărie a 15 autobuze second-hand începe să semene din ce în ce mai mult a afacere între cumetri. Pe ordinea de zi a şedinţei în plen de azi a Consiliului Local a fost introdus, pe nepusă masă, un proiect de hotărâre prin care alocarea bugetară pentru cumpărarea autobuzelor este practic dublată. Noua sumă pe care Primăria vrea să o pună la bătaie este practic egală cu singura ofertă primită la licitaţia organizată acum trei săptămâni, din partea firmei Unistil. „De ce ar depune cineva o ofertă cu preţul aproape dublu? Poate pentru a da motive ca la reluare să dubleze estimativul? Aranjamentul se vede deja”, spunea liderul consilierilor locali ai PNL, Marius Dangă, la începutul acestei luni. Proiectul de hotărâre apărut subit la mapa consilierilor pare să confirme suspiciunile exprimate de liberali.

„Afacerea miroase, din ce în ce mai tare şi mai urât“

Consilierii locali au primit pe e-mail proiectele de hotărâri şi ordinea de zi a şedinţei în plen vinerea trecută, spre consultare. Un al doilea e-mail a fost trimis de către secretariatul Consiliului Local marţi, după încheierea programului de lucru de la Primărie. Mesajul conţinea tot ordinea de zi şi proiectele de hotărâri, cu o mică adăugire. La ordinea de zi a apărut o completare, cu un singur proiect de hotărâre, care viza redistribuirea şi reîntregirea excedentului Municipiului Iaşi înregistrat la 31 decembrie 2014.

Conform proiectului de hotărâre, se intenţionează operarea unor modificări la capitolul referitor la transporul public. Astfel, din suma destinată achiziţiei de tramvaie second-hand se propune retragerea unei sume de 2,67 milioane lei, justificată prin faptul că achiziţia nu se va concretiza în acest an. În schimb, la suma destinată achiziţiei de autobuze second-hand se adaugă 1,77 milioane lei. „Situaţia devine strigătoare la cer. Afacerea miroase, din ce în ce mai tare şi mai urât, dincolo de semnele de întrebare pe care noi ni le-am exprimat până acum. Deja cred că instituţiile statului trebuie să stea cu ambii ochi pe această licitaţie”, a spus Dangă.

Indignarea liderului liberal pleacă de la situaţia înregistrată la licitaţia organizată pe 6 octombrie de către municipalitate. Contra sumei de 1,6 milioane lei se cereau oferte pentru 15 autobuze second-hand, Euro 4, cu aer condiţionat. Doar Unistil SRL, societate abonată la licitaţiile municipalităţii, a depus ofertă. Aceasta însă se ridica la peste 3 milioane lei, dublu faţă de cât era dispusă Primăria să plătească. Conform legii, licitaţia a fost anulată, urmând să se reia. Dacă CL va aproba astăzi suplimentarea sumei iniţiale de 1,6 milioane lei cu încă 1,77 milioane lei, se va ajunge practic la situaţia în care Primăria îşi adaptează estimările la pretenţiile posibilului furnizor.

Patronul Unistil nu este nimeni altul decât Vasile Puşcaşu, cumătrul primarului Chirica. „Discutăm acum dacă vrem sau nu să continuăm procedura de achiziţie publică. Avem nevoie de autobuze, aşa că vom relua procedura. Un autobuz aşa cum îl cerem noi ajunge la 40.000 de euro. Cu siguranţă nu voi alege un câştigător dintr-o singură ofertă. Dacă va veni un singur participant, cum a fost Unistil data trecută, vom relua procedura. Vom alege dintre cel puţin două oferte. Şi mă refer la oferte eligibile”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica.

Întrebat dacă prezenţa mai multor participanţi la licitaţie va elimina suspiciunile, mai ales dată fiind legătura de rudenie prin alianţă dintre Chirica şi Puşcaşu, primarul a dat din nou asigurări că licitaţia nu va oferi motive de suspiciune. „Nu există lege prin care să pot restricţiona accesul cuiva la licitaţie, dar am cadrul legal pentru a asigura un nivel de protecţie astfel încât să nu se întâmple nimic în neregulă. Vor fi cel puţin doi ofertanţi. Dacă este nevoie, repetăm licitaţia şi de o sută de ori ca să nu existe suspiciuni”, a spus Chirica.

„La tramvaie e mai complicat. Autobuzele vin mai uşor”

Ultima achiziţie de autobuze noi de către Primărie a avut loc în 2005, când au fost cumpărate 50 de autobuze MAZ contra sumei de 10 milioane de euro. La acea dată, municipalitatea a fost acuzată că a acceptat un preţ umflat şi că ar fi operat modificări în caietul de sarcini cu doar câteva zile înaintea licitaţiei, pentru a favoriza un ofertant.

Nici achiziţiile ulterioare de mijloace de transport nu au fost făcute fără semne de întrebare. În 2012, Unistil a vândut Primăriei 20 de autobuze, la un preţ de 20.000 euro bucata, printr-o firmă paravan. Un an mai târziu, tot Unistil a vândut municipalităţii 40 de autobuze, cu aceeaşi sumă. În ambele situaţii, preţul autobuzelor rulate a ridicat suspiciuni.

Primarul interimar a anunţat ieri că licitaţia privind cumpărarea a 15 tramvaie second-hand va fi reluată, după ce la procedura organizată în această vară nu a fost depusă nicio ofertă. „Am retras bani de la tramvaie, dar nu pe toţi, pentru a putea organiza licitaţia. La anul, vom completa cu suma necesară. Anul acesta nu vom termina achiziţia, pentru că la tramvaie e mai complicat. Chiar dacă semnăm contractul, el nu se va executa, pentru că transportul este mai complicat. Autobuzele vin mai uşor”, a încheiat Chirica. 

Comentarii