Disperare pentru familia unui sinistrat de la Ciurea. Totul se duce de râpă

vineri, 08 ianuarie 2016, 18:39
3 MIN
 Disperare pentru familia unui sinistrat de la Ciurea. Totul se duce de râpă

„Băiatul meu s-a şi lăsat de şcoală, şi îl înţeleg. E iarnă, iar el nu are de încălţat decât tenişi“, spune Mircea Petrovici. În ce stadiu se mai află refacerea imobilului ars în luna martie:

Unuia dintre sinistraţii din Ciurea i-a ajuns cuţitul la os. Rămas fără locuinţă la incendiul din martie, Mircea Pe­drovici a fost cazat provizoriu într-unul din blocurile ANL deţinute de Direcţia de Sănătate Publică în Bucium.

„Nici vara nu mi-a fost uşor, dar acum chiar nu mai pot să fac faţă cheltuielilor. Am de plătit 1.200-1.300 de lei pentru utilităţi. Aş închide caloriferele, că mai pun o plapumă, dar e centrală de bloc, iar cheltuielile se împart la toată lu­mea, pentru că nu sunt repartitoare. Am primit somaţie ca în cinci zile să plătesc sau să plec. Am fost în audienţă la director, şi mă mai lasă până pe 20. Dar pe urmă, ce fac? |sta numai ajutor nu mai este“, a spus Pedrovici.

Acesta are doi copii, de 17 şi 24 de ani, ultimul suferind de autism. Singurele venituri ale familiei sunt reprezentate de salariul soţului şi indemnizaţia de însoţitor al persoanei cu handicap, încasată de soţie. După plata ratelor la creditele bancare, familia mai rămâne cu 700 de lei, 250 de lei reprezentând doar costul medicamentelor pentru fiul mai mare.

„Băiatul meu s-a şi lăsat de şcoală, şi îl înţeleg. E iarnă, iar el nu are de încălţat decât tenişi. O pereche de bocanci este 200 de lei. De unde să-i iau? În noaptea de Revelion nici nu am mâncat, că nu aveam ce. I-am lăsat pe ai mei să mănânce ce mai era prin casă, iar eu am ieşit în oraş, «să mă uit la artificii»“, a spus Pedrovici.

Contactat telefonic, directorul DSP Liviu Stafie a precizat că este la curent cu situaţia familiei Pedrovici, dar că posibilităţile de sprijinire a acesteia sunt limitate pentru instituţia pe care o conduce.

„Nu se pune problema să-i evacuăm în plină iarnă, dar nici nu putem face mare lucru. Nu pot să-i ţin gratuit în Bucium, pentru că o in­sti­tuţie publică nu poate face sponso­rizări. Nu pot spune că e un caz social şi să acopăr cheltuielile din bugetul nostru. Încercăm să găsim variante de sprijin prin spitalul unde lucrează“, a explicat Stafie.

În urma unui incendiu produs la sfârşitul lunii martie, suprastructura din lemn a unui imobil din Ciurea a ars, rămânând pe drumuri Georgiana Anton – vânzătoare, câştigând salariul minim pe economie, care abia îşi cumpărase locuinţa prin credit, Constantin Angheluţă – pensionat pe caz de boală, cu venituri de 500 de lei, familia Rogoşcă – formată din trei membri, dintre care un copil de 3 ani, Leonard Boariu – şomer, Lucia Spătaru – mamă singură, cu o fetiţă de 4 ani, Radu Burduhosu – şomer, şi familia Pedrovici.

Un proiect de reconstruire a locuinţelor distruse a fost întocmit în luna mai, neputând fi însă obţinute fondurile necesare reconstruc­ţiei din fonduri guvernamentale. Lucră­rile au demarat, cu sprijinul Breslei Constructorilor Ieşeni şi al Asociaţiei Fiii Satelor, abia în octombrie.

„Până să dea frigul, s-a făcut parterul şi s-a pus planşeul de deasupra acestuia. A fost montată şi structura metalică a stâlpilor de la etaj. Bani nu prea avem, aşa că mergem tot cu milioaga. Ni s-a promis betonul necesar pentru etaj, dar acum aşteptăm să se încălzească. Am avut 10.000 de lei, din care fierul a costat vreo 3.000. Din restul, cumpărăm rapid cărămida, de îndată ce se poate lucra. În martie-aprilie, construcţia va fi la roşu, iar pe urmă ne mai descurcăm noi cumva“, a spus Cătălin Lupu, primarul comunei Ciu­rea.

Comentarii