(FOTO) Universitatea Tehnică, nemulţumită de modul în care MEN face clasificarea instituţiilor similare

vineri, 19 mai 2017, 01:50
3 MIN

Îngrijorarea, împărtăşită şi de alte universităţi tehnice de tradiţie din ţară, este legată de modul în care vor fi împărţiţi banii pentru cercetare.

Universitarii ieşeni sunt nemulţumiţi de modul de evaluare a universităţilor tehnice. Rectorul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“, prof. univ. dr. Dan Caş­caval, atrage atenţia asupra metodei actuale de clasificare a universităţilor tehnice propuse de Ministerul Educaţiei. De asemenea, rectorul universităţii ieşene, împreună cu membrii Alianţei Române a Universităţilor Tehnice (ARUT), cer o finanţare mai mare pentru activitatea de cercetare, care este vitală pentru mediul universitar. Discuţiile pe marginea acestor probleme au avut loc la întâlnirea pe care ARUT a avut-o la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca în urmă cu două săp­tămâni. Astfel, reprezentanţii universită­ţilor tehnice sunt îngrijoraţi de finanţarea pe care o are cercetarea în universităţi, despre modul de implementare a noilor standarde ale Agenţiei Române de Asi­gurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), dar au discutat şi despre poziţionarea universităţilor tehnice vizavi de criteriile şi metodologiile care urmează să fie luate în calcul în eventualitatea unei noi clasificări a universităţilor.

Totodată, la întâlnirea de la Cluj-Napoca s-au discutat aspecte cu privire la internaţionalizarea Alianţei. „Un reper important în lista subiectelor abordate l-a constituit analiza corespondenţei reale dintre durata şi competenţele pe care le oferă ciclurile universitare de licenţă şi masterat în domeniul ingineresc cu aşteptările mediului economic. În acest sens, s-a luat în discuţie posibilitatea realizării unui modul integrat licenţă-masterat, similar învăţământului medical şi de arhitectură. Poziţia universităţii noastre a fost aceeaşi ca în discuţiile anterioare: o astfel de decizie nu trebuie să se fundamenteze doar pe un efect imediat, acela al posibilei creşteri a atractivităţii studiilor de masterat, ci şi pe impactul financiar şi social. Nu trebuie să neglijăm faptul că universităţile tehnice sunt poziţionate în regiuni diferite, în care, cu excepţia domeniului IT, interesul în domeniile inginereşti variază destul de consistent, cu toate efectele derivate“, a punctat Dan Caşcaval.

Un alt subiect important discutat în cadrul întâlnirii este şi corelarea ofertei educaţionale cu piaţa muncii. La discuţii au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi ai ARACIS. ARUT a atras acestora atenţia că nu sunt de acord cu decizia ca entitatea privată „U-multirank“ să fie cea care să ajute la realizarea clasificării universităţilor, precizând că cele mai importante universităţi din Europa au refuzat indexările realizate de această entitate.

Din Alianţa Română a Universităţilor Teh­nice fac parte Universitatea Politehnica Ti­mişoara, Universitatea Politehnica din Bu­cureşti, Universitatea Tehnică din Cluj-Na­poca, Universitatea Tehnică de Cons­truc­ţii Bucureşti şi Universitatea Tehnică „Gheor­ghe Asachi“ din Iaşi.  

 

Comentarii