Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Homofobia la români: date recente şi câteva observaţii

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

 Homofobia românilor trebuie interpretată mai degrabă ca o sechelă a comunismului. Românii, ca şi ceilalţi est-europeni, reproduc - chiar dacă mai degrabă involuntar şi acum cu un alt ambalaj ideologic - modelul social în care au trăit.

Cel mai recent Eurobarometru pe discriminare a fost dat publicităţii în octombrie 2015. Datele au fost culese în perioada mai-iunie 2015. Potrivit lui, doar 36% dintre români sunt de acord că persoanele homosexuale, lesbiene şi bisexuale trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca persoanele heterosexuale.

Doar 24% dintre români cred că relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex sunt perfect normale. Doar 21% dintre români cred despre căsătoria între persoane de acelaşi sex că ar trebui permisă pretutindeni în Europa.

Media UE 28 la cele trei întrebări e următoarea: 71% dintre europeni acceptă că persoanele homosexuale, lesbiene sau bisexuale trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi ca persoanele heterosexuale; 67% dintre europeni cred că nu e nimic în neregulă cu relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex; în fine, 61% dintre europeni cred că ar trebui permise căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Doar 33% dintre români s-ar simţi confortabil sau nu le-ar păsa dacă o persoană homosexuală, lesbiană sau bisexuală ar fi Preşedinte al României. Asta confirmă procentul de 36% al celor care sunt de acord cu egalitatea în drepturi. Media e de 77% europeni care ar accepta un preşedinte/ prim-ministru homosexual, lesbiană sau bisexual/ă.

28% dintre români s-ar simţi confortabil sau le-ar fi indiferent dacă copilul lor ar avea o relaţie de iubire cu o persoană de acelaşi sex (ceea ce confirmă procentul de 24% dintre români care nu sunt deranjaţi de relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex.) (Cei care nu au copii au fost rugaţi să îşi imagineze cum s-ar simţi în situaţia respectivă.) Media e de 75% europeni care s-ar simţi confortabil sau indiferent în situaţia respectivă.

Cam astea sunt datele. Legat de ele, am de făcut următoarele observaţii.

1. 21% - procentul românilor care sunt de acord cu căsătoriile între persoane de acelaşi sex - e un procent excelent pentru orice partid politic. Cu excepţia celor două partide mari, oricine altcineva şi-ar dori să obţină un asemenea scor electoral. În consecinţă, nu înţeleg de ce nu apare în România un partid progresist care să susţină căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Dacă ar apărea, un astfel de partid ar deveni rapid a treia forţă electorală din România - şi ar avea şi potenţial de creştere, după cum se vede din observaţia care urmează.

2. Datele sunt de fapt mai nuanţate.

Astfel, 18% dintre români sunt total de acord cu ideea că persoanele homosexuale, lesbiene sau bisexuale trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca persoanele heterosexuale. Alţi 18% sunt mai degrabă de acord. 15% sunt mai degrabă în dezacord - şi doar 39% sunt în dezacord total. În plus, 10% nu ştiu/ nu răspund.

11% dintre români sunt total de acord cu ideea că relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex sunt perfect normale. 13% sunt mai degrabă de acord. 18% sunt mai degrabă în dezacord, şi 51% îşi exprimă dezacordul total. În fine, 7% nu ştiu/ nu răspund.

10% dintre români sunt total de acord cu ideea că pretutindeni în Europa ar trebui permise căsătoriile între persoane de acelaşi sex. 11% sunt mai degrabă de acord, 17% sunt mai degrabă în dezacord - şi 52% sunt în dezacord total. 10% nu ştiu/ nu răspund.

De aici rezultă că nucleul homofob dur e mai mic decât pare la prima vedere - deci că un partid progresist care ar susţine căsătoriile între persoane de acelaşi sex are potenţial de creştere.

Confirmarea vine şi din faptul că 22% dintre români sunt total de acord cu ideea că lecţiile şi materialele pedagogice din şcoală ar trebui să includă informaţii (informaţii, nu judecăţi de valoare!) despre homosexualitate, lesbianism şi bisexualitate. 23% sunt mai degrabă de acord, 16% sunt mai degrabă în dezacord şi 31% îşi exprimă dezacordul total. 8% nu ştiu/ nu răspund.

Avem deci 45% dintre români care îşi manifestă acordul (total sau temperat) faţă de ideea asta, şi 47% care îşi manifestă dezacordul. Pe scurt, în chestiunea asta opiniile pro şi contra sunt aproape la egalitate.

Aproape aceleaşi procente le regăsim şi în cazul propunerii ca lecţiile şi materialele pedagogice din şcoală să conţină informaţii despre tanssexualitate şi transgen: 44% de acord (21% acord total, 23% mai degrabă de acord) versus 47% dezacord (16% mai degrabă dezacord, 31% dezacord total). 9% nu ştiu/ nu răspund.

Din toate datele astea rezultă că, pe ansamblu, românii sunt mai puţin homofobi decât par - deşi nivelul de homofobie este fără îndoială (foarte) ridicat.

3. Datele prezentate în Eurobarometru nu trebuie interpretate static. Ele nu sunt bătute în cuie, ci reflectă doar situaţia din momentul cercetării. Schimbări (relativ) bruşte de mentalitate sunt perfect posibile. De exemplu, în 2012 românii erau mai degrabă refractari la ideea unui preşedinte femeie, a unui preşedinte de altă etnie decât etnia majoritară, sau a unui preşedinte de altă religie decât religia majorităţii. În 2015, adică doar la 3 ani distanţă, gradul de confort dat de ideea unui preşedinte femeie, minoritar etnic sau minoritar religios a crescut semnificativ.

Pe de altă parte, gradul de confort dat de ideea unui preşedinte homosexual, lesbiană, bisexual/ă sau transgen a scăzut semnificativ în 2015 faţă de 2012.

4. În ciuda aparenţelor, la nivelul Uniunii Europene homofobia nu se corelează cu religia, ci cu comunismul. Statele foste comuniste prezintă un nivel (semnificativ) mai ridicat de homofobie decât cele care nu au avut regimuri comuniste. Dacă nivelurile de homofobie sunt puse pe o hartă, regăsim practic ruptura generată de Cortina de Fier.

Faptul nu e greu de înţeles: regimurile comuniste au fost, fără excepţie, nu doar autoritare, ci şi (extrem de) conservatoare din punct de vedere social - cel puţin în privinţa sexualităţii.

În consecinţă, homofobia românilor trebuie interpretată mai degrabă ca o sechelă a comunismului. Românii, ca şi ceilalţi est-europeni, reproduc - chiar dacă mai degrabă involuntar şi acum cu un alt ambalaj ideologic - modelul social în care au trăit.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri