UPDATE Cum arată Iaşul în Cod GALBEN de ninsoare. Până în prezent, oraşul a avut noroc GALERIE FOTO

luni, 27 ianuarie 2014, 12:32
4 MIN

ORA 12:30

În municipiul Iaşi nu s-au semnalat probleme grave din cauza ninsorii. Pietonii au de furcă, mai ales, cu zăpada dintre blocuri, iar şoferii circulă cu viteză mică.

Mai multe imagini surprinse astăzi prin oraş găsiţi în  GALERIA FOTO

ORA 9:40

Codul portocaliu de viscol a fost prelungit luni, până la ora 23.00, în judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Vrancea şi Galaţi, iar judeţele Bacău, Vaslui şi Iaşi au fost atenţionate cu cod galben.

Potrivit avertizării cod portocaliu emise luni dimineaţă de Administraţia Naţională de Meteorologie, între orele 09.00 şi 17.00, în judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa şi Tulcea, viteza vântului la rafală va depăşi 60-70 de kilometri pe oră, continuând să troienească puternic zăpada, iar vizibilitatea se va menţine redusă.

În estul Munteniei, în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei va continua să ningă, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 50 de kilometri pe oră, temporar viscolind sau spulberând zăpada. Avertizarea cod galben emisă pentru judeţele Bacău, Vaslui şi Iaşi este valabilă până la ora 23.00.

TEXT APĂRUT ÎN PAGINILE ZIARULUI DE IAŞI, ediţia 27 ianuarie

Iaşul a fost ocolit în bună măsură de viscol şi ninsori. Niciun drum nu a fost blocat pe raza judeţului, deşi acesta s-a aflat în continuare sub cod galben de ninsori. „Pe Iaşi am ţinut continuu utilajele în patrulare, dar nu am avut probleme deosebite. În general, pe drumurile naţionale din judeţ carosabilul este la negru sau avem zăpadă frământată de maxim 6 cm. Situaţia cea mai gravă este în sud”, a declarat şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP), Ovidiu Laicu. Codul galben va expira astăzi, mâine vremea urmând să se liniştească. În schimb, se aşteaptă reînceperea ninsorii şi viscolului de miercuri, cel puţin până duminică.

Reprezentanţii DRDP recomandă şoferilor evitarea deplasării pe DN 2, spre Bucureşti. Drumul a fost închis ieri la kilometrul 152, la limita dintre judeţele Vrancea şi Buzău, dar oficialii DRDP nu au exclus posibilitatea ca drumul să devină impracticabil şi în alte tronsoane. Pentru deplasarea spre Bucureşti, singurul traseu accesibil este cel pe DN 11, pe ruta Bacău – Oneşti – Braşov – Ploieşti, coborându-se apoi pe DN 1. Şi DN 24B Bârlad – Galaţi a fost închis. Spre Galaţi se poate circula pe DN 25, dinspre Tecuci, dar în condiţii dificile. Pe raza Regionalei au fost aduse 30 de utilaje de deszăpezire de la Cluj şi Braşov, care au fost dirijate în zona Focşani – Galaţi – Brăila. În aceeaşi direcţie au fost trimise şi două utilaje din Botoşani şi alte două din Iaşi. „Indiferent de traseu, recomandăm maximă atenţie, pentru că se circulă în condiţii de iarnă. Din păcate, transportatorii nu iau în seamă avertizările meteo şi continuă deplasările chiar dacă nu sunt pregătiţi. Mai mult, pun în pericol şi pe alţii. Nu am văzut în nicio autogară măcar un afiş prin care călătorii să afle că există un cod în vigoare”, a spus Laicu.

Pe drumurile judeţene au fost scoase ieri 17 sărăriţe şi 40 de autogredere. Nu a fost însă necesară intervenţia autofrezelor, acestea rămânând în baze. Cele mai multe utilaje au intervenit în sudul judeţului, spre limita cu judeţul Vaslui. Un autogreder a fost avariat în timpul intervenţiei. Din cauza vizibilităţii reduse, acesta a izbit un cap de pod în zona Scânteia, rupându-şi lama. Utilajele au fost chemate la baze în jurul orei 19.00, odată cu intensificarea ninsorii. „Le scoatem din nou dimineaţă, când lumea începe să meargă la muncă. Oamenii sunt obosiţi, aflându-se în patrulare toată ziua. Oricum pe ninsoare intervenim degeaba”, a precizat şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, Daniel Minciună. Stratul de zăpadă atinsese ieri-seară în sudul judeţului o grosime de 20 cm. Informaţii despre starea drumurilor din judeţ puteţi obţine la telefon 0232/219241.

Ninsoarea şi viscolul au dat peste cap şi activităţile politice. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a decis sâmbătă să-şi anuleze programul de la Iaşi, plecând spre Bucureşti. O primă tentativă de a părăsi Iaşul, la ora 12.00, a eşuat, cursa aeriană Iaşi – Bucureşti fiind anulată. Preşedintele Senatului a reuşit să părăsească Iaşul în jurul orei 18.00, azi urmând să se afle la Bruxelles.
 

Comentarii