Klaus Iohannis: Solicit Guvernului să vină cu un buget realist. PSD caută „vinovaţi de servciu”

marți, 29 ianuarie 2019, 21:00
2 MIN
 Klaus Iohannis: Solicit Guvernului să vină cu un buget realist. PSD caută „vinovaţi de servciu”

Klaus Iohannis a solicitat, marţi, Guvernului să vină cu un buget realist pentru 2019 şi îi indemnă pe guvernanţi să se mai uite „pe linia veniturilor fiscale”. Şeful statului a mai spus că PSD caută „vinovaţi de servciu” pentru a ascunde incompetenţa miniştrilor.

„Solicit decidenţilor politici să coboare cu picioarele pe pământ, să înceteze experimentele fiscale cu economia României şi să conştientizeze priorităţile reale pe care mediul de afaceri le semnalează! O guvernare responsabilă înseamnă soluţii eficiente şi coerente la problemele cu care se confruntă economia. Din păcate, ceea ce vedem la PSD este încercarea permanentă de a găsi «vinovaţi de serviciu», ba sunt companiile multinaţionale, ba este Banca Naţională, doar pentru a ascunde incompetenţa propriilor miniştri şi lipsa de soluţii faţă de nevoile românilor.De exemplu, este inadmisibil ca până la finalul lunii ianuarie să nu existe nici măcar o proiecţie bugetară, care să ofere economiei o anumită perspectivă financiară pentru anul în curs”, a declarat Klaus Iohannis.

În context, şeful statului a solicitat guvernului să vină cu un buget pe baze credibile. „Solicit Guvernului să vină cu un buget realist pentru 2019, un buget construit pe baze credibile. În privinţa bugetului, am văzut chiar în aceste zile cum se laudă PSD, în mod speculativ şi zic eu, acum, naiv, cu creşterea veniturilor bugetare. Îi îndemn să se mai uite o dată, însă pe linia veniturilor fiscale, cele care arată performanţa ANAF”, a spus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că, în raport cu 2016, ponderea în PIB a veniturilor fiscale este în scădere. „Veniturile fiscale încasate în 2018 sunt cu 2,6 miliarde de lei sub nivelul programat iniţial prin Legea bugetului, deşi PIB-ul nominal prognozat a fost între timp majorat puternic, cel puţin în scripte, de la 908 la 950 de miliarde lei. Iar aceasta numai performanţă fiscală nu se cheamă”, a precizat Iohannis. Klaus Iohannis a participat la recepţia organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană. La eveniment au mai fost prezenţi preşedintele PNL, Ludovic Orban, preşedintele USR, Dan Barna, şi fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş.

Comentarii