Pregătiri intense pentru şantierul cel mai problematic, ca trafic

Primăria către ieşenii din Nicolina: folosiţi mai mult autobuzele RATP

sâmbătă, 25 mai 2013, 15:48
4 MIN
 Primăria către ieşenii din Nicolina: folosiţi mai mult autobuzele RATP

In câteva zile se va deschide şantierul din zona CUG – Podu Roş. Acolo, problemele de trafic sunt şi acum foarte mari. Municipalitatea face apel la ieşenii din zonă să renunţe temporar, pe cât posibil, la maşinile personale în favoarea RATP. Cum şi în ce zone va fi atacată lucrarea din zonă.

Traficul şi aglomeraţia din oraş au fost larg dezbătute ieri în ca­drul Comisiei de Dialog So­cial. Concluzia prezentată de di­rec­­torul tehnic al Primăriei, Du­mitru Tomorug, a fost că „este imposibil să faci omletă şi să ai şi ouăle întregi“. Oficialii au explicat că ieşenii vor trebui în continuare să suporte disconfortul legat de lucrările de pe şantiere. Mare interes au trezit lucrările care vor începe în zona Nicolina. Muni­ci­palitatea a anunţat că abia săp­tămâna viitoare constructorii vor începe sondajele în teren, pentru a afla care sunt cele mai bune soluţii tehnice pentru consolidarea pasarelei.

Benzile 3, primele închise

Şantierul din Nicolina ar trebui să fie deschis luna viitoare. Zona liniilor de tramvai dintre Podu Roş şi CUG va fi prima atacată de constructori. „În ce priveşte pasa­rela, este afectată şi trebuie consolidată. Facem sondaj să vedem care sunt acestea, mutăm baza­rul, pentru că intervenţiile se fac şi sub pod, şi vom încerca să în­cepem reabilitarea nu numai pe această pasarelă, ci pe întreaga stradă, începând cu linia de tramvai. Vom închide pe por­ţiuni, nu toată odată, banda 3 pe ambele sensuri de mers, ră­mânând în circulaţia auto celelalte două, terminăm reabilitarea liniei de tramvai şi apoi închidem pe porţiuni câte un sens de circulaţie succesiv, astfel încât să asi­gurăm o strangulare a traficului cât mai redusă“, a declarat directorul tehnic. Munici­palitatea le-a sugerat ieşenilor care locuiesc în această zonă să folosească mai mult transportul în comun. Mem­brii Comisiei de Dialog Social au mai criticat lipsa locurilor de parcare, precum şi ieşenii cărora le este permis să-şi lase maşinile unde doresc. De asemenea, Primă­ria a fost aspru criticată de lipsa unui control ri­guros asupra constructorilor. „Sunt oripilat că îmbrăcăminţi asfaltice proaspete au găuri, trotuarele sunt numai hopuri-dâmburi. Soluţia tehnică este bună, dar sunt kilometri întregi de trotuare distruse. Aceste firme vin cu 2-3 oameni, cu două utilaje care distrug o stra­dă întreagă şi dacă plouă te plimbi cu barca, iar dacă ninge îţi rupi gâtul. De asta există disconfortul, pentru nu există niciun control din partea Primă­riei“, este de părere Doru Alexan­drescu, din cadrul Blocului Naţional Sindical Iaşi.

Noi modificări în circulaţie

În paralel cu dezbaterile pe problemele legate de trafic, mu­nicipalitatea a anunţat noi modi­ficări în circulaţie. Acestea vor avea loc peste trei săptămâni, pe 16 iunie, atunci când va avea loc o competiţie de ciclism. Eveni­mentul se desfăşoară pe bulevardul Carol, astfel că tot Copoul va fi închis timp de două ore. Astfel, în intervalul 10-12, bulevardul va fi închis pe tronsonul cuprins între intersecţia cu strada Toma Dumitrescu – şoseaua Ştefan cel Mare (Târguşor) şi intersecţia Toma Cozma – General Berthelot (mai jos de Universitate). „Tra­seul de ciclism va urmări tra­seul: se intră pe strada Toma Coz­ma, pe lângă Liceul Negru­zzi, se urcă pe Nicolae Istrati, se iese pe Titu Maiorescu, înapoi pe bulevardul Carol, se urcă pe contrasens, se face buclă în faţă la stadion şi se fac circuite într-o lungime de 22 de km. Trans­portul şi traficul rutier vor fi deviate la urcare pe strada Ge­neral Berthelot, iar la coborâre pe aleea Ghica Vodă şi apoi pe Sărărie“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Edilii estimează un număr de 300 de participanţi la competiţia de ciclism. Până atunci, în altă zonă din oraş, Primăria va relaxa restricţiile de circulaţie din zona Universităţii Petre Andrei.
Indicatorul „Acces interzis“, care este la intersecţia cu strada Elena Doamna, va fi mutat câţiva metri înspre strada Grigore Ghica Vodă, pentru ca şoferii care vin dinspre Hotel Europa să poată intra în parcările din faţa universităţii.

Comentarii