30 de morţi în weekend. Număr imens, dar cazurile par să intre pe platou

luni, 25 octombrie 2021, 01:58
2 MIN
 30 de morţi în weekend. Număr imens, dar cazurile par să intre pe platou

Medicii speră ca la consolidarea intrării pe platou să contribuie şi restricţiile ce au intrat de azi în vigoare. În continuare, avem multe persoane pozitive internate la ATI: 140. Locuri libere pentru cazurile Covid grave tot nu există.

 

Situaţie deosebit de sumbră în acest weekend, în lupta împotriva pandemiei purtată de medici la Iaşi. 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în spitale, 11 dintre decese fiind raportate sâmbătă şi 19 duminică. În total, de la începutul pandemiei, au murit în judeţul Iaşi 1.389 de persoane în urma infecţiei cu SARS-CoV-2. Este unul dintre cele mai încărcate weekenduri, fiind depistate în total 1.372 de cazuri, 767 în ziua de sâmbătă şi 605 duminică. Există totuşi o rază de speranţă din partea specialiştilor: în ultima săptămână s-a înregistrat doar o creştere uşoară a numărului de cazuri, iar municipiul şi judeţul Iaşi par a fi atins un platou. Dorinţa lor este ca, odată cu impunerea restricţiilor suplimentare începând de astăzi, staţionarea pe acest platou să fie de cât mai scurtă durată, pentru a reduce şi numărul de persoane care ajung în stare gravă la spital.

Presiunea pe spitale este însă la un nivel extrem de ridicat: sunt 897 de persoane internate cu forme medii sau severe în acest moment în judeţ, 140 dintre acestea pe Secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă. Deşi au fost operaţionalizate de vineri toate cele 48 de paturi la Spitalul modular de la Leţcani, toate 48 sunt ocupate în momentul de faţă şi nu există niciun loc liber în niciun spital din judeţ pentru pacienţii cu forme severe care ar avea nevoie de îngrijire la ATI. Sunt ocupate inclusiv opt paturi ATI la Spitalul de Copii, un pat ATI la Maternitatea „Elena Doamna” şi şase paturi pentru pacienţii cu probleme nefrologice la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”.

Inclusiv spitalele suport, ca „Neurochirurgie” sau Spitalul „Sf. Spiridon”, nu mai au locuri la Terapie Intensivă, toate cele 19, respectiv 14 paturi fiind ocupate. „Conform datelor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, până pe 24 octombrie 2021 un număr de 8.325 de persoane se află în izolare, iar 3.778 persoane sunt carantinate la domiciliu. Până în prezent, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a emis în total 59.788 de decizii pentru persoanele aflate în izolare şi 52.066 de decizii pentru persoanele aflate în carantină”, au precizat reprezentanţii DSP Iaşi.

 

Comentarii