Alegeri: ultimele precizări de la Iaşi. Vom primi patru buletine de vot

sâmbătă, 12 septembrie 2020, 01:54
2 MIN
 Alegeri: ultimele precizări de la Iaşi. Vom primi patru buletine de vot

Noile precizări vizează pe cei cu vize de flotant, dar şi modalitatea de solicitare a urnei mobile

 

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit ieri mai multe măsuri cu privire la modul în care vom vota peste două săptămâni. În primul rând, de menţionat că cetăţenii români pot vota pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare – carnetul de serviciu militar. „Alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie 2020, îşi poate exercita dreptul la vot în baza acestuia”, se arată la alin. (2) din art. 3 al hotărârii 81 adoptate de BEC.

O altă clarificare vine în cazul alegătorilor care şi-au stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu (flotant) până cel târziu la 4 septembrie: votează numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată pe actul de identitate. În ceea ce priveşte urna mobilă, BEC a stabilit că cererile se depun doar la secţia de votare la care este arondat imobilul unde este solicitată urna şi doar în preziua votului (26 septembrie, interval orar 18.00 – 20.00).

Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie, în intervalul 7.00 – 21.00. Cu această ocazie, putem pune ştampila pe cinci buletine de vot: vom alege primarul Iaşului, preşedintele Consiliului Judeţean, precum şi listele aferente de consilieri, locali şi judeţeni, pentru un mandat de 4 ani (2020 – 2024). Pentru funcţia de primar al Iaşului candidează 14 persoane, iar pentru cea de preşedinte al CJ, 11 competitori.

Comentarii