Alte 18 tramvaie turceşti vor rula pe străzile din Iaşi. Licitaţie finalizată

marți, 21 noiembrie 2023, 08:59
2 MIN
 Alte 18 tramvaie turceşti vor rula pe străzile din Iaşi. Licitaţie finalizată

Bozankaya va livra încă 18 tramvaie moderne la Iași. Turcii și-au adjudecat licitația organizată de Primăria Iași, celălalt competitor fiind compania poloneză PESA. Bozankaya a avut o ofertă financiară mai bună – 141,4 milioane lei, în condițiile în care valoarea estimată a contractului a fost de 177,2 milioane lei.

Tramvaiele vor avea lungimea de circa 22 de metri, minim 135 locuri, din care minim 30 pe scaune, minim 5 locuri accesibile pentru persoane cu dizabilități și toate dotările moderne (aer condiționat, instalație de încălzire, sistem de supraveghere și audio-video, panouri LED, echipamente Wi-Fi, sistem GPS, sistem de avertizare la coliziune etc.).

Finanțarea achiziției este asigurată prin intermediul PNRR. „Licitația a fost câștigată de compania Bozankaya, care a avut o ofertă net superioară celei poloneze, în valoare de 141.390.00 lei fără TVA (168.254.100 lei cu TVA)”, a spus primarul Mihai Chirica, într-o informare publicată pe Facebook.

Licitația a fost lansată în luna mai 2023, dar a fost întârziată de o contestație și o acțiune în instanță: PESA a solicita descalificarea turcilor pe motiv că Bozankaya nu a depus o garanție de bună execuție a contractului în mod legal. Ambele sesizări au fost respinse.

Odată ce va fi semnat contractul de furnizare, primul tramvai va ajunge la Iaşi în maximum 15 luni. Ulterior, vehiculele vor fi livrate la fiecare 3 luni.

În prezent, la Iaşi circulă 32 de tramvaie noi: 16 livrate de PESA (în cadrul unei licitaţii organizate de Ministerul Dezvoltării) şi 16 livrate de Bozankaya (în cadrul unei licitaţii organizate de Primărie). La fel în cazul celor 18 tramvaie care urmează să fie achiziţionate, şi celelalte 32 de vehicule au fost cumpărate cu fonduri puse la dispoziţie de Comisia Europeană.

Comentarii