Antilopele au devorat trandafirii

luni, 04 noiembrie 2019, 02:43
3 MIN
 Antilopele au devorat trandafirii

 

Cu un pachet impresionant de înaintaşi, echipa Africii de Sud a învins clar Anglia în finala Cupei Mondiale de rugby

Naţionala Africii de Sud a câştigat sâmbătă cea de-a noua ediţie a Cupei Mondiale la rugby, desfăşurată în Japonia, învingând în finală, la Yokohama, reprezentativa Angliei cu scorul de 32-12 (12-6).

După o partidă extrem de echilibrată până spre final, sud-africanii s-au impus datorită supremaţiei pe care au avut-o în pachetul de înaintare, în special în prima parte, şi apărării extrem de precise, adversarii lor făcând mai multe greşeli tehnice, cedând şi din punct de vedere psihic în ultimele minute ale partidei. Încă de la început, Springboks au încercat să-şi impună jocul şi chiar în minutul 2, Handre Pollard a ratat o lovitură de penalitate, însă nu a mai făcut-o în minutul 9 când a reuşit deschiderea scorului. Englezii au avut prima acţiune mai legată abia în minutul 20, încheiată cu trei puncte puse pe tabelă de Owen Farrell. Duelul transformerilor a continuat, Pollard readucând pe Springboks în avantaj în minutul 22 şi Farrell egalând în minutul 34. Până la pauză însă, pe fondul unei dominări clare în grămezi care i-a determinat pe „trandafiri” să comite infracţiuni în joc, Pollard a mai concretizat alte două lovituri de pedeapsă, scorul pauzei fiind 12-6 pentru Africa de Sud.

Prima parte a reprizei secunde nu a fost mult diferită de prima repriză. Englezii, deşi au reuşit să echilibreze situaţia în grămezile ordonate, nu au putut să desfacă apărarea adversarilor, tot sud-africanii marcând alte trei puncte prin acelaşi Pollard în minutul 45, înainte ca Farrell să reducă iarăşi diferenţa în minutul 51. În minutul 54, căpitanul Angliei a ratat prima sa lovitură de pedeapsă, dând posibilitatea sud-africanilor să se distanţeze, prin concretizarea unei noi lovituri de penalizare, transformată de Pollard în minutul 57, scorul devenind 18-9. Forţaţi să rişte, Farrell & Co au comis greşeli, taxate de Africa de Sud în ultimele 15 minute pe contraatac, când au marcat două eseuri prin cele două aripi Mapimpi şi Kolby, ambele transformate, faţă de un nou „coup franc” pentru Farrel. Aşadar, titlul mondial rămâne pentru cel puţin încă patru ani în emisfera de sud.

Ieri, la Gala Premiilor World Rugby care a avut loc la Tokyo, flankerul sud-african Pieter-Steph du Toit a fost desemnat jucătorul anului de către World Rugby. Contracandidaţii lui du Toit au fost compatriotul acestuia Cheslin Klobe, englezul Tom Curry, americanul Joe Taufete'e, neozeelandezul Ardie Savea şi galezul Alun Wyn Jones. Africa de Sud a dominat, de altfel, gala, naţionala „Springboks” (o specie de antilope din emisfera sudică) fiind desemnată echipa anului, în timp ce selecţionerul sud-african Rassie Erasmus a primit trofeul rezervat antrenorului anului.

 

Comentarii