Ce nereguli a găsit CJAS la medicii de familie în 2021: servicii medicale acordate după decesul asiguratului

marți, 26 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 Ce nereguli a găsit CJAS la medicii de familie în 2021: servicii medicale acordate după decesul asiguratului

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi a realizat anul trecut 564 de acţiuni de control la aproape 1.900 de furnizori de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale şi materiale sanitare. 

În total, CJAS a imputat peste 2,4 milioane de lei furnizorilor de servicii medicale în urma acestor acţiuni de control, după neregulile descoperite. Printre cele mai multe controale – 163 – au fost realizate la nivelul medicilor de familie care activează pe raza judeţului Iaşi şi care au contract cu CJAS Iaşi.

Echipele de control au descoperit multiple nereguli în urma acestor controale, de la prescrierea de reţete cu încălcarea prevederilor legale, până la abateri mai complexe, precum raportarea de servicii medicale care au fost acordate după data decesului asiguratului.

Abateri în timpul pandemiei

În mod concret, la controalele efectuate la medicii de familie, cei de la CJAS au descoperit, printre altele, faptul că unii dintre aceştia au eliberat bilete de trimitere către specialităţi clinice fără a fi consemnate în fişe consultaţiile care să justifice de ce a fost nevoie de vizita la un medic specialist.

A mai fost sesizat faptul că unele prescripţii medicale sau bilete de trimitere au fost emise pe baza unor consultaţii din care nu rezulta necesitatea acelor tratamente sau verificări suplimentare: practic, nu erau consemnate simptomele pacienţilor.

Unii medicii de familie au emis certificate de concediu medical în mod ilegal, nu au respectat programul de lucru afişat la cabinet, au prescris medicamente fără să respecte restricţiile din prospectul medicamentului.

Două dintre abaterile întâlnite la mai mulţi medici de familie vizează perioada de activitate din timpul pandemiei COVID-19: aceştia au solicitat plata pentru stimulentul de risc pentru persoane care nu se încadrau în categoria personalului medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar sau pentru persoane care nu au activat în timpul stării de urgenţă.

Cei de la CJAS spun că au fost persoane care au încasat acest spor deşi aveau contractul de muncă încetat sau se aflau în concediu medical. Alţi medici de familie au solicitat sporul de risc pentru ambele perioade ale stării de urgenţă în care acesta s-a acordat, dar din evidenţele cabinetului nu reiese că a avut în evidenţi pacienţi confirmaţi cu SARS-CoV-2 sau măcar suspecţi de infecţia cu acest virus.

Comentarii