Cimitirul Eternitatea, pe lista monumentelor istorice. Peste 900 de personalităţi îngropate

vineri, 04 septembrie 2020, 01:56
1 MIN
 Cimitirul Eternitatea, pe lista monumentelor istorice. Peste 900 de personalităţi îngropate

Ministerul Culturii a informat oficial Primăria Iaşi de introducere a Cimitirului Eternitatea pe lista monumentelor istorice. Ordinul ministrului de resort a fost publicat săptămâna trecută. Anexa ordinului include 40 de monumente şi ansambluri funerare, mausolee şi cimitire militare aflate în Cimitirul Eternitatea.

„Facem demersuri în continuare pentru obţinerea aceluiaşi statut şi pentru Cimitirul Evreiesc, iar intenţia noastră, pe care o vom susţine şi financiar, este ca ambele cimitire să fie incluse în Programul European Cemeteries Route al Consiliului Europei”, a declarat primarul Chirica.

Cimitirul Eternitatea a fost înfiinţat in anul 1868, la iniţiativa lui Scarlat Pastia, filantrop şi primar al Iaşului, însă primele înhumări au fost realizate abia începând cu anul 1876, potrivit datelor furnizate de Primăria Iaşi.

În prezent, cimitirul se întinde pe o suprafaţă de 24 de hectare, fiind îngropate aici peste 900 de personalităţi marcante. Anul trecut, municipalitatea a restaurat Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul Eternitatea, aceleaşi lucrări fiind avute în vedere şi pentru mormintele medicilor ieşeni căzuţi în Primul Război Mondial.

Comentarii