Colcăie microbii în spitalele din Iași. Roboții vor dezinfecta încăperile la Infecțioase

miercuri, 06 noiembrie 2019, 02:53
3 MIN
 Colcăie microbii în spitalele din Iași. Roboții vor dezinfecta încăperile la Infecțioase

Incidenţa celui mai rezistent microb la antibiotice, Clostridium Difficile, care este asociat cu igiena actului medical, ne situează pe primul loc în ţară. Pentru a se pune la adăpost, unul dintre spitalele mari ieşene va achiziţiona roboţi de dezinfecţie. Faţă de aceştia, germenii nu şi-au dezvoltat încă o metodă naturală de apărare.

Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ achiziţionează doi roboţi de dezinfecţie cu iradiere ultraviolete pentru combaterea infecţiilor nosocomiale. Valoarea estimată a echipamentelor este de 144.000 de lei, iar fondurile provin din bugetul Consiliului Judeţean. Totodată, Spitalul de Boli Infecţioase va mai achiziţiona şi un dispozitiv de detectare vene, a cărui valoare estimată este de 44.000 lei. Licitaţia pentru toate aparatele, împărţită în două loturi, se desfăşoară în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare fiind 2 decembrie.

Revenind la aparatura de combatere a infecţiilor nosocomiale şi care urmează să fie achiziţionată la Spitalul de Boli Infecţioase, menţionăm că un astfel de robot sterilizează o încăpere în doar câteva minute. După cum a afirmat conducerea spitalului, cele două aparate vor asigura dezinfecţia în spaţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă ale spitalului.

„Dotarea cu asemenea dispozitiv este de o maximă importanţă pentru Spitalul de Boli Infecţioase. În unitatea noastră nu generăm contaminarea cu germeni, dar îngrijim şi tratăm bolnavi cu cele mai grave infecţii, sosiţi din toată zona Moldovei, pacienţi cu bacterii multirezistente. După ce am tratat un astfel de caz, dezinfectarea locului în care a fost spitalizat şi a echipamentelor medicale cu care s-a intervenit este prioritară şi esenţială. Utilizarea unor astfel de roboţi este extrem de benefică pentru noi, scuteşte spitalul de cheltuieli suplimentare, iar dezinfecţia se face mult mai rapid“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Utilizează razele UV

Robotul cu ultraviolete reprezintă cea mai avansată tehnologie de dezinfecţie existentă în acest moment. Specialiştii susţin că, prin utilizarea luminii UV, faţă de care germenii nu şi-au dezvoltat încă o metodă naturală de apărare, dispozitivul reduce 100% microbii răspunzători de infecţii ale pielii şi este de 16 ori mai eficient în neutralizarea stafilococului auriu rezistent, în comparaţie cu alte tehnici de dezinfectare. În spitalele în care a fost implementată această tehnologie, infecţiile au fost diminuate cu 99 la sută. Costul pentru cele 5 minute, cât durează dezinfecţia uneri încăperi, este de aproximativ 1 euro.

Preşedintele CJ, Maricel Popa, a promis încă din această primăvară că va achiziţiona roboţi pentru combaterea infecţiilor nosocomiale, în primul rând la spitalele aflate în subordinea CJ Iaşi.

„Investiţia în aparatul cu raze UV este un pas important pentru reducerea infecţiilor în mediul spitalicesc. Dispozitivele moderne, folosite în toată lumea, conduc la reducerea costurilor de spitalizare şi a consumului de antibiotice, de exemplu. Încă de la începutul anului am discutat cu managerii spitalelor despre posibilitatea unor astfel de investiţii şi, iată, sunt deja două spitale care se dotează cu astfel de roboţi. Noi vom susţine în continuare unităţile medicale din judeţul Iaşi în demersul de a achiziţiona echipamente moderne“, a spus Maricel Popa. 

În 2018, Iaşul a fost fruntaş pe ţară în privinţa infecţiilor nosocomiale, respectiv cu Clostridium Difficile (ICD), un microb foarte rezistent la tratamentul cu antibiotice şi care este asociat cu igiena actului medical. Mai exact, incidenţa cazurilor de infecţie cu ICD în 2018, în spitalele ieşene, a fost între 0,44 şi 0,66 de cazuri la 100 de pacienţi externaţi. Acesta fapt situează judeţul nostru pe primul loc în ţară, la acest capitol, alături de judeţele Bacău, Vrancea, Galaţi şi Bihor. La nivel naţional, anul trecut şi-au pierdut viaţa din cauza ICD 925 de pacienţi.

Comentarii