Covid 19 – explozie de cazuri la Iaşi. Creştere de 500% în zece zile. Febra ce nu cedează, principalul simptom

joi, 28 iulie 2022, 01:50
3 MIN
 Covid 19 – explozie de cazuri la Iaşi. Creştere de 500% în zece zile. Febra ce nu cedează, principalul simptom

Numărul cazurilor noi de infecţie cu SARS-CoV-2 în Iaşi este de la o zi la alta în creştere. Cea mai recentă raportare a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi arată că în ultimele 24 de ore au fost confirmate 369 de persoane infectate, iar 130 de persoane se află internate în spitalele din Iaşi, dintre care şapte la Anestezie şi Terapie Intensivă cu forme grave ale bolii, la Spitalul de Boli Infecţioase şi la Spitalul „Sf. Spiridon”. 

Totodată, pe 26 iulie s-au internat 33 de persoane în spital. Creşterea abruptă a numărului de cazuri noi a început de pe 18 iulie, când în judeţ erau confirmate 272 de noi infectări, cu o zi înainte, pe 17, fiind doar 67 de cazuri noi (practic, o creştere a incidenţei de circa 500% în perioada 17-27 iulie).

Aceste creşteri se observă şi în numărul de intervenţii al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ). Dacă în luna mai numărul solicitărilor scăzuse până la 250 pe zi, acum în 24 de ore, echipajele medicale ale SAJ ajung şi la 600 de solicitări, foarte multe dintre acestea fiind cereri pentru testare. „Au început să se înmulţească şi cererile de testare. Dacă acum două săptămâni aveam una-două cereri, acum am ajuns la 55 – 60 de testări pe zi. Acestea le facem împreună cu cei de la Direcţia de Sănătate Publică, noi nu reuşim singuri din cauză că este şi perioada de concedii, personalul nostru este foarte obosit după valurile precedente ale pandemiei şi nu putem face faţă având în vedere că şi personalul este insuficient”, a precizat dr. Angelica Hristea, managerul SAJ Iaşi.

Febra înaltă, care nu cedează la antitermice – principalul simptom

Mai mult, 75% dintre persoanele testate cu echipajele SAJ şi DSP sunt confirmate pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2. Medicii au observat că simptomele celor care solicită să fie testaţi acum sunt diferite faţă de cele din valurile anterioare.

„Acum în primul rând predomină febra, care este una înaltă şi care nu cedează la antitermicele uzuale, la care se adaugă durerea în gât şi durerile de cap. Există motive de îngrijorare, de aceea trebuie să purtăm masca în spaţiile aglomerate şi să respectăm regulile pe care le ştim deja”, a completat dr. Angelica Hristea. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat şi două decese în rândul persoanelor confirmate, de la începutul pandemiei fiind 2.441 de persoane care au pierdut lupta cu boala. Pe 26 iulie, în cabinetele medicilor de familie au fost vaccinate doar 50 de persoane, cele mai multe – 35 cu doza a III-a şi cu doza a IV-a. Doar trei persoane s-au imunizat cu doza I şi 12 cu doza a II-a.

Cum putem solicita testarea la domiciliu

În acest context, DSP Iaşi recomandă respectarea măsurilor de protecţie pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2: purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, spălarea mâinilor cu apă şi săpun ori cu subtanţe antiseptice, iar dacă există simptome specifice este indicată izolarea la domiciliu şi anunţarea medicului de familie în vederea testării. Programarea pentru testare se face prin intermediul medicului de familie sau pe site-ul DSP Iaşi.

„Dacă vă aflaţi la o distanţă mai mică de un 1 kilometru de un cabinet medical care efectuează teste COVID, medicul de familie sau un reprezentant DSP vă va îndruma pentru testare la acel cabinet. Dacă vă aflaţi la o distanţă mai mare, veţi fi testat la domiciliu de către o echipă mobilă a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Iaşi sau a Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi”, au mai precizat reprezentanţii DSP Iaşi.

Comentarii