Credincioșii ieșeni au aflat la slujbă cum să acorde primul ajutor

luni, 04 martie 2024, 02:50
1 MIN
 Credincioșii ieșeni au aflat la slujbă cum să acorde primul ajutor

În parohiile aflate în subordinea Arhiepiscopiei Iașilor astăzi se încheie un exercițiu major, desfășurat sub denumirea „Săptămâna Protecției Civile”. În mod concret, Inspectoratele pentru Situații de Urgențe au organizat o serie de activități pentru a încuraja comportamentul preventiv și reacțiile necesare în situații de urgență. În 50 de biserici din Iași, duminică, 3 martie, în cadrul acestui proiect, preoții au vorbit cu credincioșii despre recomandările ISU.

„Programul de duminică a fost destul de succint. Nu poţi să predai un curs de prim-ajutor în doar 30 de minute. E destul de complicat. Dar e important ca enoriaşii să înveţe normele de bază, cum să foloseşti un stingător, cum acorzi prim-ajutor în cazul în care cineva se îneacă sau face un stop cardio-respirator. Esenţial e să înveţe chestiunile de bază care pot fi acordate până ajunge SMURD-ul sau ambulanţa la faţa locului producerii unui incident. Poţi salva viaţa unui om. Asta ne interesează, să educăm oamenii în spiritul acesta”, a declarat preotul Marius Burghelea, directorul Departamentului SSM şi Protecţia Datelor din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.

În același timp, proiecte similare ale Arhiepiscopiei Iașilor continuă. Unul dintre acestea este campania de prevenţie a dependenţelor de substanţe şi celor comportamentale, care weekendul trecut s-a adresat unui număr de 3.000 de elevi din liceele botoşănene din Botoşani, Flămânzi şi Vorona. În perioada 4-15 martie 2024, activităţile se vor desfăşura la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” – Vorona. 

Comentarii