Cum îi afectează temperaturile extreme şi pe cei rămaşi acasă: două cazuri grave internate la Parhon

vineri, 15 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 Cum îi afectează temperaturile extreme şi pe cei rămaşi acasă: două cazuri grave internate la Parhon

Medicii ieşeni atrag atenţia asupra faptului că există victime ale caniculei şi în rândul bătrânilor care nu au ieşit din casă. La Spitalul „Dr. C. I. Parhon” medicii îngrijesc doi pacienţi care au fost aduşi în stare gravă, cu deshidratare severă, care sunt imobilizaţi la pat de afecţiunile de care suferă.

 După stabilizarea lor, specialiştii au determinat şi faptul că pacienţii aveau un nivel ridicat al sodiului în sânge şi spun că în această perioadă, mai ales în zilele cu temperaturi caniculare, astfel de persoane imobilizate la pat trebuie supravegheate. Nu neapărat de personal medical calificat, dar de membrii familiei, care să se asigure că beau suficient de multă apă astfel încât viaţa să nu le fie pusă în pericol. Dintre cele două cazuri, cel mai grav a fost al unui bărbat de 79 de ani, din municipiul Iaşi, care este cunoscut cu probleme psihiatrice, şi care a ajuns la spital cu un sindrom confuzional. Medicii au determinat că acesta suferă de hipernatremie severă: creştere majoră a nivelului sodiului în sânge, şi l-au internat pentru a-i corecta dezechilibrul. Acesta însă rămâne sub supraveghere, pentru a vedea dacă starea sa se menţine şi după aplicarea tratamentului.

„Bărbatul este internat, sperăm că va fi externat zilele următoare. Din păcate, nu are suport familial sau social, iar problemele sale psihiatrice îl împiedică să conştientizeze şi să se poată ocupa singur de nevoile lui de bază”, a declarat conf.dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Un alt caz de deshidratare severă a fost al unei femei de 50 de ani, imobilizată la pat din cauza unei probleme neurologice, care a ajuns la spital în urma unui traumatism cranio-cerebral minor.

În urma investigaţiilor, femeia a fost diagnosticată la rândul ei cu hipernatremie severă şi a avut nevoie de perfuzii şi tratament intravenos. „Tragem un semnal de alarmă legat tocmai de aceste categorii de pacienţii care au nevoie de supraveghere, nu neapărat medicală, ci din partea membrilor familiei, a personalului de îngrijire dacă se află într-un centru social. Fiind un sezon cald, nevoia de lichide şi de hidratare este mai mare, iar expunerea lor la căldura excesivă sau lipsa suplimentării hidratării duce la aceste accidente nefericite”, a completat conf. dr. Ionuţ Nistor. Specialiştii spun că cele mai vulnerabile categorii în acest sens sunt persoanele vârstnice, cele imobilizate la pat, dar şi copiii mici. 

Comentarii