Cum va arăta examenul de admitere de la UMF? Are loc duminică. La Medicină, 50% subiecte sunt la prima vedere

sâmbătă, 23 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 Cum va arăta examenul de admitere de la UMF? Are loc duminică. La Medicină, 50% subiecte sunt la prima vedere

Peste 2.200 de candidaţi se pregătesc să susţină duminică examenul pentru a vedea dacă pot ocupa unul dintre locurile puse la dispoziţie de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. 

La examenul-maraton, care va dura 3 ore, de tip test grilă, organizat în 46 de săli de la 3 universităţi din Iaşi, tinerii vor da examenul dintr-o metodologie stabilită de mai bine de un an de către conducerea şi Senatul universităţii.

Cu excepţia Farmaciei, unde concurenţa mică face ca singurul criteriu de înmatriculare să fie promovarea propriu-zisă, cu notă minimă, a examenului, la restul specializărilor scopul candidaţilor va fi să obţină o notă cât mai mare. Astfel, cei de la programele Medicină şi Medicină Dentară vor da examenul din materia Anatomia şi Fiziologia omului, predată la Biologie, în clasa a XI-a, dar şi din Fizică sau Chimie Organică, la alegere.

Pentru programele de studiu: Asistenţă Medicală Generală, Tehnică dentară, Nutriţie şi dietetică, Asistenţă de Profilaxie Stomatologică, Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic, candidaţii dau examen dintr-o singură materie, la alegere între Biologie clasa a XI-a (Anatomia şi Fiziologia omului) sau Chimie organică.

Cei de la Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare vor da obligatoriu examen din Biologie clasa a XI-a (Anatomia şi Fiziologia omului), în timp ce la Bioinginerie, alegerea se va face între Matematică sau Biologie, clasa a XI-a. UMF a modificat examenul anul acesta şi a eliminat complet din media de admitere cele 10 procente reprezentate de media de la examenul de Bacalaureat.

O altă modificare constă în ponderea subiectelor la prima vedere. Pentru anul acesta, candidaţii vor avea 50% subiecte la prima vedere la Medicină, Medicină Dentară şi Bioinginerie, 30% la Asistenţă medicală generală, Nutriţie şi dietetică, şi câte 10% la restul specializărilor. 

Comentarii