Două universităţi din Iaşi trec în online, două continuă faţă în faţă

luni, 25 octombrie 2021, 01:50
4 MIN
 Două universităţi din Iaşi trec în online, două continuă faţă în faţă

Recomandarea ministerului a fost intrarea în online. În privinţa elevilor, aceştia intră de azi într-o vacanţă de două săptămâni.

 

De astăzi, şcolile de stat din judeţul Iaşi intră într-o vacanţă prelungită, de două săptămâni. „Vacanţa forţată” face parte dintr-un plan de măsuri al administraţiei naţionale pentru a încercat stoparea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Vineri seara, 22 octombrie, Ministerul Educaţiei a transmis o recomandare şi universităţilor din Iaşi, ca pentru următoarele două săptămâni să îşi treacă activitatea în mediul online, în virtutea autonomiei universitare.

La apelul ministerului au răspuns prezent încă de vineri seara Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”. Consiliile de Administraţie de la aceste două instituţii de învăţământ superior au decis mutarea integral a activităţii didactice în mediul online de luni, 25 octombrie, până vineri, 5 noiembrie. La UAIC, mutarea nu a schimbat major lucrurile, fiindcă majoritatea facultăţilor au avut dreptul să decidă singure cum îşi desfăşoară activitatea şi au ales să o facă integral online. „A apărut la nivel central recomandarea din partea Ministerului Educaţiei ca timp de două săptămâni activităţile didactice să treacă online, poate trecem de vârful ăsta de pandemie. Reglementarea respectă autonomia universitară, dar obiectivul este comun, interesul este să ne continuăm activităţile didactice, dar să ne protejăm şi starea de sănătate. Vedem care va fi evoluţia ulterioară şi modificăm scenariile. Îndemnăm colegii şi studenţii să se vaccineze”, a declarat prof.dr. Tudorel Toader.

Acesta a explicat că profesorii vaccinaţi, titulari sau asociaţi, sunt în procent de 78%, cercetători ştiinţifici 82-84%, personalul nedidactic 52-54%, iar studenţii în jur de 50%. În ceea ce priveşte activitatea de la Politehnica ieşeană, doar cursurile se desfăşurau exclusiv online, în timp ce activitatea de seminarii şi de laboratoare avea loc faţă în faţă, cu toţi studenţii prezenţi. Rectorul TUIASI, prof.dr. Dan Caşcaval, a explicat că studenţii pot rămâne în Iaşi, în cămine, în această perioadă, şi că nu e nevoie să se decazeze. „Deşi strict la nivelul universităţii situaţia nu impunea trecerea online a tuturor tipurilor de activităţi didactice, având în vedere contextul din municipiul Iaşi, am decis să respectăm recomandarea Ministrului Educaţiei. Această decizie nu impune decazarea studenţilor, cu atât mai mult cu cât infrastructura de Internet existentă asigură desfăşurarea corespunzătoare a acestor activităţi online”, a explicat prof.dr. Dan Caşcaval.

La UMF şi Agronomie, activitatea continuă

Recomandarea Ministerului Educaţiei nu a vizat Facultăţile de Medicină Generală, acestea fiind singura excepţie. În acest context, astăzi, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) activitatea are loc în regim normal, faţă în faţă, toţi studenţii şi profesorii fiind fie vaccinaţi, fie testaţi sau trecuţi prin infecţia cu SARS-CoV-2 (în ultimele şase luni). UMF are însă oricând posibilitatea să activeze sistemul hibrid care a funcţionat anul trecut: cursurile online, iar activităţile clinice, laboratoarele şi seminariile faţă în faţă. În ceea ce priveşte Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad”, aici va continua astăzi programul normal, faţă în faţă, fiindcă situaţia din Agronomie este în continuare bună, explică rectorul prof.dr. Gerard Jităreanu. „Deocamdată, luni începem programul normal faţă în faţă, pentru că, după statistica de vineri, stăteam foarte bine comparativ cu ce se întâmplă în jurul nostru. Un număr redus de cadre didactice, în jur de 6, sunt în izolare, la fel şi 16 studenţi, fără a fi situaţii grave. Vom analiza zilele următoare şi vom decide dacă vom continua faţă în faţă, dacă reluăm un sistem hibrid sau dacă vom trece cu totul în online. Sperăm totuşi să nu ajungem în această situaţie. Circa 90% din cadrele didactice sunt vaccinate, la studenţi în jur de 50%, şi depunem eforturi de a-i convinge pentru a creşte procentul”, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu.

Comentarii