EXCLUSIV-Un medic pediatru din Iaşi a salvat mai multe vieţi chiar şi după moarte

marți, 29 septembrie 2020, 12:37
3 MIN
 EXCLUSIV-Un medic pediatru din Iaşi a salvat mai multe vieţi chiar şi după moarte

Un medic pediatru din Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” care a suferit duminică un anevrism cerebral şi s-a stins din viaţă salvează vieţi chiar şi după moarte.

Femeia se afla internată la Spitalul de Neurochirurgie de la sfîrşitul săptămânii trecute. Două transplanturi de rinichi au fost astfel realizate ieri la Spitalul Parhon, după ce familia a fost de acord să doneze organele. Și ficatul a fost transplantat la Spitalul Sfântul Spiridon.

"A fost o prelevare de organe de la o donatoare de 50 de ani, de la care s-au prelevat ficatul și rinichii. Prelevarea a avut loc ieri dimineață. Tot ieri a fost efectul transplantul de ficat la Spitalul de Urgență Sfântul Spiridon și cele de rinichi la Spitalul CI Parhon. În cazul transplantului de ficat, persoana primitoare are aproape aceeași vârstă ca donatoare. Suferea de ciroză hepatică. Momentan, evoluția este una favorabila, dar nu sunt nici măcar 24 de ore de la operație", a declarat dr. Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iași.

COMUNICATUL ANT:

Trei vieţi au fost salvate prin transplant de ficat şi rinichi la Iaşi. Intervenţiile chirurgicale au fost complexe, cu atât mai mult cu cât s-au desfăşurat într-o perioadă extrem de dificilă, provocată de pandemia de COVID 19. Transplantul înseamnă VIAȚĂ!

În urma gestului plin de altruism al unei familii din Iaşi, care a fost de acord cu donarea de organe, alte trei vieţi au fost redate unor semeni  aflaţi în suferinţă. La Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof.Dr. N. Oblu” Iaşi s-a realizat cea de-a 5-a intervenţie de prelevare de organe din acest an, prin bunăvoinţa familiei unei paciente de 50 de ani, aflată în moarte cerebrală.

Decizia de a ajuta alţi oameni necunoscuţi, care trebuie luată într-un astfel de moment, este una foarte grea şi încărcată de emoţii puternice. Cu responsabilitate şi profesionalism, echipa ATI şi de coordonare a spitalului din Iaşi (dr. Ecaterina Olaru şi Dr. Anca Rotaru), alături de coordonatorul regional de transplant, Dr. Raluca Neagu Movilă, au făcut posibil  să fie pornite resorturile speranţei pentru alţi pacienţi. Transmitem sincere condoleanţe familiei şi mulţumim cu recunoştinţă pentru decizia grea pe care au avut puterea să o ia, ca din suferinţa lor să dăruiască speranţă pentru alţi semeni necunoscuţi.

Astfel, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi, echipa coorodnată de Prof. Dr. Cristian Lupaşcu a încheiat cu succes intervenţia de transplant hepatic, salvând viaţa unui pacient de 54 de ani. La Spitalul Clinic „Dr. C.I.Parhon” Iaşi, sub coordonarea Prof. Dr. Adrian Covic, alţi 2 pacienţi, o femeie de 52 de ani şi un bărbat de 54 de ani, aflaţi de mai mulţi ani în dializă, au primit şansa la o viaţă mai bună prin transplant renal.

În condiţiile încă dificile provocate de pandemia de coronavirus, dedicarea şi efortul echipelor medicale implicate, de la donare la transplant, demonstrează, prin rezultate, că transplantul este intervenţia salvatoare de vieţi realizată la cel mai înalt grad de profesionalism şi responsabilitate.

Anul acesta, în România au fost realizate 194 de intervenţii de transplant organe: 4 transplanturi de cord,1 de plămâni, 139 intervenţii transplant rinichi  (din care 96 de la donator in moarte cerebrala) şi 50 transplanturi de ficat (din care 44 de la donator aflat în moarte cerebrală).

Mulţumim familiilor donatorilor şi echipelor medicale care au transformat suferinţa în speranţă!

DA pentru VIAŢĂ!

Comentarii