IAŞUL SUB ASEDIU – Încă 110 cazuri noi, record absolut. Cum evoluează situaţia în focare?

vineri, 18 septembrie 2020, 01:50
3 MIN
 IAŞUL SUB ASEDIU – Încă 110 cazuri noi, record absolut. Cum evoluează situaţia în focare?

Iaşul continuă să se plaseze ca judeţ în zona de vulnerabilitate ridicată, în ceea ce priveşte indicatorul cantitativ al capacitaţii sistemului de răspuns, calculat în baza ratei de incidenţă, a numărului de focare, a ratei de transmitere şi a gradului de ocupare a paturilor din secţiile Covid 19 si secţiile ATI, alături de judeţele Suceava, Bacău, Prahova, Cluj, Alba şi Bihor. 

Ieri, la Iaşi a fost înregistrat un nou record negativ, după ce 110 persoane au fost raportate ca fiind infectate cu noul coronavirus. Iaşul conduce şi în topul persoanelor reconfirmate cu COVID 19, fiind raportate 41 de astfel de cazuri. În aceste condiţii, spitalele COVID şi cele de suport au ajuns la capacitate maximă. Unul dintre motivele care au dus la creşterea numărului de cazuri sunt focarele fie deja existente în anumite instituţii unde alţi angajaţi au fost confirmaţi pozittiv în urma testării, fie focare noi.

Şapte cazuri la Spitalul „Sf. Maria“

Un nou focar de coronavirus a fost depistat la un spital ieşean, fiind vorba despre şapte angajaţi ai Spitalului de Copii „Sf. Maria“, din Clinicile Chirurgie Pediatrică I şi II. Primul caz pozitiv a fost depistat, conform conducerii unităţii, pe data de 7 septembrie, ulterior apărând şi alte cazuri în rândul asistentelor medicale din cele două secţii. Doar trei dintre acestea prezintă simptome, celelalte persoane fiind asimptomatice. Reprezentanţii spitalului spun că până acum s-au efectuat teste la 45 de angajaţi, şi încă se aşteaptă rezultatele de la o parte dintre acestea. Conform Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, cazurile confirmate au fost izolate, restul personalului medical este monitorizat, iar intervenţiile chirurgicale sunt etapizate.

Activitatea din cele două secţii nu a putut fi sistată, având în vedere că aici ajung copii din toată Moldova, fiind rezolvate acum doar cazurile urgente. „Au fost oprite internările celor cronici şi se internează strict urgenţele, pentru a limita numărul de pacienţi, saloanele au fost dezinfectate, iar personalul rămas este cel care a ieşit negativ la testare. Nu putem închide secţia, fiind singura secţie care asigură tratarea cazurilor dificile din Moldova. Intervenţiile se fac în Blocul Operator, unde intră alt personal medical“, a precizat dr. Cătălina Ionescu, director medical al Spitalului de Copii. În Clinicile de Chirurgie Pediatrică I şi II ajung copii care reprezintă urgenţe chirurgicale, cu patologii respiratorii maformative, hepatologice, digestive, urologice, dar şi cu patologie tumorală

30 de cazuri de la „Sf. Sava“ au devenit negative

DSP a mai anunţat că au fost actualizate datele privind alte focare existente deja. Astfel, la Spitalul „Sf. Sava“ Iaşi , în perioada 9 – 11 septembrie au fost efectuate retestări atât la personal cât şi la beneficiari. La aceste retestări, 11 salariaţi şi 19 beneficiari s-au negativat. Până pe 14 septembrie, în unitatea medicală mai erau pozitivi 19 salariaţi şi 50 de beneficiari.

De asemenea, la Institutul Regional de Oncologie, Secţia de Îngrijiri Paliative, a fost testat întreg personalul secţiei şi beneficiarii, în prezent existând în secţie patru pacienţi, toţi negativi. În focarul iniţial au existat 26 de cazuri. La Institutul de Psihiatrie „Socola“ Iaşi – După testarea din data de 15 septembrie au mai fost confirmaţi şapte pacienţi pozitivi. (31 de cazuri pozitive în focarul iniţial). De asemenea, Centrul de Servicii Sociale „C.A. Rosetti“ Iaşi, la ultima retestare au mai fost depistaţi pozitivi 5 beneficiari. În prezent, există în centru 22 de beneficiari şi un salariat cu test pozitiv (69 de cazuri în focarul iniţial). (Silvia CRAUS, Mădălina OLARIU)

Comentarii