Iţi suspectezi copilul de Covid? Sfaturile medicilor ieşeni: iată la ce să fii atent!

În jur de 30 de bolnavi infectaţi cu noul coronavirus sunt internaţi la Spitalul „Sf. Maria”. Şase sunt la Terapie Intesivă.

marți, 26 octombrie 2021, 01:50
3 MIN
 Iţi suspectezi copilul de Covid? Sfaturile medicilor ieşeni: iată la ce să fii atent!

Numărul copiilor depistaţi pozitiv cu COVID-19 şi care au nevoie de internare la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi se menţine ridicat în ultima perioadă. Ieri, în spital se aflau internaţi aproape 30 de copii, 23 dintre ei pe zona roşie şi şase care au nevoie de tratament în ATI. „Pe perioada de weekend creşte în continuare adresabilitatea, momentan avem locuri libere. 

Pacienţi intubaţi pe ATI nu sunt, sperăm să aibă o evoluţie favorabilă cei internaţi”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria”. Medicii susţin că sunt predominante cazurile pozitive la vârste extreme – sugari şi adolescenţi. Cel mai grav caz tratat acum este cel al unei tinere de 16 ani, care în urma infectării a dezvoltat o complicaţie, tromboză cerebrală. Înainte de infectare, adolescenta nu suferea de nicio problemă de sănătate. Starea sa este momentan stabilă, dar necesită supraveghere în ATI.

Care sunt simptomele specifice în funcţie de vârsta copiilor

Conform specialiştilor, în cazul copiilor de peste 12 ani care sunt infectaţi se remarcă simptome asemănătoare adulţilor infectaţi. „Cei care se apropie de vârsta adultă dezvoltă în special forme respiratorii, sunt dependenţi de oxigen, au acea stare de astenie, cefalee”, a explicat dr. Lavinia Ionescu, coordonator ATI-COVID al spitalului. Problema este însă în rândul copiilor foarte mici care au simptome digestive care pot fi ignorate iniţial de părinţi.

„Copiii mici dezvoltă patologie digestivă, iar părintele spune că poate să mai aştepte acasă sub tratament de rehidratare şi să vină mai târziu la spital. De asemenea, convulsiile sunt debutul unei infecţii cu COVID. Starea nou-născuţilor şi a sugarilor internaţi este stabilă, dar în general conduita este să îi supraveghem până la 7 – 9 zile când sunt cele mai problematice zile ale infecţiei. Am avut cazuri de copii care au avut o evoluţie bună sub tratamentul antiviral, dar în a noua zi au dezvoltat complicaţii infecţioase sau din punct de vedere al răspunsului inflamator sistemic”, a completat dr. Lavinia Ionescu. În momentul în care ajung la spital, atât copiii şi părinţii sunt testaţi, medicii spunând că sunt trei situaţii posibile.

Atunci când şi copilul şi părintele sunt confirmaţi pozitiv, aceştia rămân internaţi împreună, iar când copilul este pozitiv şi părintele este negativ, acesta trebuie să semneze o declaraţie pe propria răspundere dacă va rămâne internat. Însă au fost situaţii când copilul, ajuns la spital pentru o altă problemă de sănătate, a fost testat negativ, iar părintele pozitiv.

„În aceste cazuri părintele refuză să plece, însă ar trebui să aibă o atitudine protectivă faţă de copil. Pentru noi este dificil, în afară de trei adolescenţi neînsoţiti, fiecare copil este internat cu părinte, practic avem pe zona roşie în permanenţă 50 de suflete”, a mai completat dr. Ionescu, coordonator ATI-COVID. Dacă părinţii sunt depistaţi pozitiv sunt consultaţi de medicul infecţionist al spitalului, iar dacă starea lor se agravează sau dacă au nevoie de un tratament mai complex, sunt direcţionaţi către o altă unitate medicală. 

Comentarii