Miile de doze de vaccin anti-Covid de la Iaşi, păzite cu arma şi termometrul

joi, 07 ianuarie 2021, 03:00
2 MIN
 Miile de doze de vaccin anti-Covid de la Iaşi, păzite cu arma şi termometrul

Acestea se află sub pază specifică unităţilor militare în incinta Spitalului Militar din Copou. Ce spune despre pază şi depozitare colonelul medic Moraru, comandantul spitalului?

Ieri a sosit în România a treia tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech, constând în 150.150 doze. Acestea au sosit pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara. Dozele au fost repartizate după cum urmează: Centrul Regional de Distribuţie Bucureşti: 39.975 doze; Centrul Regional de Distribuţie Braşov: 26.325 doze; Centrul Regional de Distribuţie Cluj: 20.475 doze; Centrul Regional de Distribuţie Constanţa: 20.475 doze; Centrul Regional de Distribuţie Craiova: 13.650 doze; Centrul Regional de Distribuţie Iaşi: 17.550 doze; Centrul Regional de Distribuţie Timişoara: 11.700 doze. Transportul este asigurat de firma producătoare, inclusiv în momentul transportului la sol.

Vaccinurile au fost transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă. Aceleaşi condiţii de siguranţă sunt aplicate şi la Spitalul Militar „Dr. Iacob Czihac“ din Iaşi, acolo unde sunt depozitate dozele de vaccin, şi unde paza se face militarizat, inclusiv cu armamentul specific unităţilor militare.

„Dozele de vaccin sunt depozitate într-un congelator cu destinaţie specială pentru depozitarea în condiţii optime a acestor tipuri de vaccin. Referitor la măsurile de securitate şi protecţie, vă informăm că spaţiul destinat dozelor este monitorizat cu mijloace de supraveghere video de personalul de pază a obiectivului. De asemenea, personalul de pază monitorizează în permanenţă temperatura minimă, care trebuie să se menţină sub -75 de grade. Pentru a evita orice situaţie neplăcută care ar putea fi provocată de o pană de curent, avem un generator pregătit 24 de ore din 24 şi o echipă de intervenţie care poate acţiona în orice moment. Distribuţia vaccinului se face în urma solicitărilor înaintate pe adresa de email a unităţii de către direcţiile de Sănătate Publică din Iaşi, Suceava, Botoşani, Bacău, Neamţ şi Vaslui. În preziua ridicării de către reprezentanţii DSP-urilor din Regiunea de Nord-Est, distribuirea se face conform procedurilor respectând lanţul de frig, respectiv temperatura trebuie să fie cuprinsă între 2 şi 8 grade“, a precizat col. medic drd. Aurelian Corneliu Moraru, manager-comandat al Spitalului Militar Iaşi.

Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, în centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de ţara noastră în cea de-a doua tranşă, cât şi în cea de-a treia tranşă, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi Centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică. În acest moment, procesul de vaccinare se desfăşoară, conform Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, pentru personalul prevăzut în Etapa I de vaccinare din domeniile sănătăţii şi social – sistem public şi privat.

Comentarii